Objavljeno: 26.3.2024 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2024

Obutev za jeklenega konjička

Na avtomobilu je treba redno preverjati več stvari, med njimi so seveda tudi pnevmatike in tlak v njih. Dvakrat na leto je čas, ko je treba odgovoriti na dve vprašanji: ali je potrebna menjava pnevmatik in s katerimi lahko stare zamenjamo. Pred nekaj leti je bilo za pridobitev teh informacij potrebnega veliko brskanja, danes pa obstajajo aplikacije, ki nam to opravilo olajšajo in v nadaljevanju pomagajo spremljati stanje pnevmatik za varno vožnjo.

Ustrezen tlak v pnevmatikah avtomobila je nujen pogoj za varno, udobno in varčno vožnjo. Aplikacija Tyre Pressure & Tire Sizes omogoča iskanje pravilnega tlaka v pnevmatikah vozila. Na seznamu, ki se dnevno dopolnjuje, je večina evropskih vozil, zato bo iskanje bržkone plodno. Omogočeno je iskanje po znamki, modelu, motorju in različnih dimenzijah pnevmatik. Posredovane informacije upoštevajo velikost pnevmatik in platišč, hitrostni razred in indeks nosilnosti. Večkratno uporabo aplikacije olajša shranjevanje priljubljenega vozila za hiter dostop, medtem ko njeno znanje lažje prenašamo drugim s preprostimi načini deljenja rezultatov.

Z aplikacijo Tire Size Calculator lahko hitro izračunamo matematične razlike med starimi in novimi pnevmatikami. Dovolj je, da vnesemo podatke starih in novih pnevmatik, nakar aplikacija prikaže, kako se razlikujejo po velikosti (npr. premer, višina, višina bočnice) in ali je izbrana nova pnevmatika priporočljiva zamenjava.

Vse pnevmatike imajo na bočnici identifikacijsko številko DOT (TIN). Zadnje štiri številke označujejo teden in leto izdelave pnevmatike. Ob nakupu pnevmatik je priporočljivo preverjanje tega datuma v navezi z upoštevanjem priporočenega obdobja zamenjave pnevmatik, ki ga navaja proizvajalec vozila. Če številke ne najdemo, moramo pogledati še na drugo stran pnevmatike. Številka TIN morda ni navedena na obeh straneh. Pri razvozlavanju najdene številke nam priskoči na pomoč program Tire DOT & Energy Labelling.

Tire – Check your Tyre 2023 omogoča preprosto preverjanje globine profila na pnevmatikah avtomobilov, tovornjakov, kombijev in drugih vozil ob pomoči kamere, vgrajene v dežurni telefon ali tablico z operacijskim sistemom Android.

Aplikacija Cartomizer omogoča preizkus različnih modelov platišč na avtomobilu pred nakupom. Z uporabo umetne inteligence zazna obstoječa platišča, jih navidezno zamenja in predstavi z zgovorno sliko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji