Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2017

Ob jutranji kavi

Jutranja kava je najbolj slastna, če jo použijemo s svežimi novicami. Dnevno dozo popisanih dogodkov smo nekdaj dobili s časopisom, danes, v času elektronskih naprav vseh okusov, jih pridobivamo iz spleta. Od številnih pristopov dostave se je najdlje obdržal standard RSS, ki vsebino zapakira v lahko prebavljive grižljaje najrazličnejših besedil. Na telefonu iPhone in tablici iPad jih beremo z naslednjimi aplikacijami.

Zelo priljubljen bralnik RSS novic je Reeder 3, ki ga v tretji inkarnaciji za slabih pet evrov dobimo na Applovi tržnici App Store. Takoj po prvem zagonu programa sta nam na voljo uvoz materiala iz spletnih storitev Feedbin, Feedly, Feed Wrangler, FeedHQ, NewsBlur, The Old Reader, Inoreader, Minimal Reader in BazQux Reader, ter lokalno iskanje virov brez sinhronizacije. Za nameček program podpira surovi RSS, kar pomeni, da vsebini po želji dodamo lasten vir. Uporabniški vmesnik za prebiranje je preprost in prilagodljiv, v osnovi razdeljen na tri dele, kjer so označeni, neprebrani in vsi članki. Najbolj svetla plat tretjega Reederja so pripomočki za deljenje zanimivejših vsebin, program podpira številne znane storitve, med katerimi ne manjkajo Pocket, Safarijev seznam za branje Reading List, družabni omrežji Twitter in Facebook, elektronska pošta in sporočanje SMS.

Unread: RSS News Reader je najlepša med aplikacijami za branje RSS novic. Primerna je predvsem za občasne uporabnike, ki jim bo zadostovala brezplačna, s številom prebranih člankov omejena različica programa. Poleg lepote se Unread ponaša s hitrostjo, enostavnostjo in učinkovitostjo. Uporabniški vmesnik se izdatno opira na geste s prsti, ki delujejo naravno. S potegom prsta z leve na desno je omogočeno listanje po vsebini, v nasprotni smeri priklic zmožnosti, z dna proti vrhu pa brezšiven prehod na naslednji članek. Plačljiva različica ime sedem različnih predlog in nočni način branja. Edina resnejša zamera programu je nezmožnost dodajanja posameznega vira novic RSS, uporaba programa je pogojena z računom ene izmed priljubljenih tovrstnih storitev (Feed Wrangler, Feedbin, Feedly, Fever in Newsblur).

Uporabnikom, ki se jim toži po videzu dobrega starega časopisa, je namenjen program Newsify: Your News, Blog & RSS Feed Reader. Vsebino iz obstoječih virov (Feedly) ali posameznih nahajališč novic aplikacija razporedi na mrežo, prikaže naslove z nekaj besedila in pripne sliko, kot bi šlo za tiskani medij. Manj nostalgični posamezniki se lahko odločijo za dolgočasnejši pristop in članke izbirajo s suhoparnega seznama. Izpostaviti velja možnosti za prilagajanje sicer sposobnega uporabniškega vmesnika, med drugim velikost pisave, barvo in vklop samodejnega nočnega načina. Podprte so vse večje spletne storitve za kasnejše branje (Pocket, Instapaper, Evernote). Mesečna naročnina v višini treh evrov odstrani oglase, izboljša iskanje in prikaz novic opremi z več slikami.

Uradna aplikacija nadvse priljubljene storitve RSS Feedly: your work newsfeed je solidna izbira za ljubitelje svežih novic, saj ponuja vgrajena orodja za odkrivanje novih virov, mnoštvo možnosti s Twitterjem v ospredju za deljenje zanimivih najdb s somišljeniki ter spodobne pripomočke za prilagajanje videza prikazanih člankov. Uporaba je popolnoma brezplačna, brez plačljive različice ali oglasov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji