Objavljeno: 27.5.2008 15:17 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Maj 2008

O vašem naslednjem brskalniku

Februarja je bilo med obiskovalci Monitorjeve spletne strani za 15 odstotnih točk več uporabnikov Firefoxa kot uporabnikov Internet Explorerja. Do danes se je razlika povečala na 20 odstotnih točk, med prvimi pa je že 10 odstotkov takih, ki uporabljajo razvojno različico prihajajočega Firefoxa 3.0. Čas je za pregled njegovih poglavitnih značilnosti, saj ga boste v skladu z zgornjimi statističnimi podatki čez nekaj mesecev s precejšnjo verjetnostjo uporabljali tudi vi.

Če upoštevamo, da je Firefoxov največji konkurent med brskalniki privzeto nameščen v veliko večino osebnih računalnikov, mora biti sam res nekaj posebnega, da se je toliko uporabnikov pripravljenih ukvarjati z nameščanjem in privajanjem na novo orodje. A kljub temu je deležen tudi kritik, da je počasen in izkorišča veliko sistemskih virov, zato želijo razvijalci z novo različico utišati te govorice.

Spletna stran www.monitor.si v Firefoxu 3.0 Beta 5 (za Mac)

Razvojna ekipa se je optimizacije lotila na treh ravneh. Profilno vodeno optimizacijo (Profile Guided Optimization), pri kateri prevajalnik izboljša odzivnost najpogosteje izvajanih delov aplikacije, zaenkrat uporabljajo le pri gradnji različice za Windows, še pred izdajo končne različice pa naj bi jo dočakala tudi Linux in Mac OS X. Druga pomembna novost je težko pričakovano sproščanje pomnilnika, ki odpravi nadležno potrebo po večkratnem zapiranju in odpiranju Firefoxa zaradi upočasnitev.

In tretjič - bistveno hitreje deluje izvajanje JavaScripta, to pa ni pomembno samo zaradi čedalje večje ponudbe bogatih spletnih aplikacij, ki se navadno poslužujejo JavaScripta (npr. Gmail), temveč tudi zaradi uporabe tega skriptnega jezika v uporabniškem vmesniku Firefoxa. Primerjalni preizkus SunSpider pokaže, da je Firefox 3 pri izvajanju JavaScripta približno trikrat hitrejši od Firefoxa 2 in Opere 9.5, od Internet Exporerja 7 šestkrat, približa se mu edino Safari 3.1. Na splošno boste lahko z odzivnostjo Firefoxa 3 precej bolj zadovoljni kot pri prejšnji različici.

Vrstica z naslovom je povsem prenovljena.

Še preden boste občutili hitrejše delovanje, pa se boste soočili s prenovljenim uporabniškim vmesnikom, ki je prilagojen za vsako okolje posebej - grafična podoba se lepo loči celo med Windows XP in Vista. Opaziti je številne novosti: gumba za pomikanje nazaj in naprej po zgodovini sta združena v enega, na desni strani vrstice z naslovom je zvezdica za hitro dodajanje zaznamkov, na levi pa gumb za prikaz identitete strani, vrstico lahko povečujemo ali zmanjšujemo v korist vrstice za iskanje, precej bolj razločen pa je prikaz njene vsebine.

Ko začnemo pisati vanjo, se odpre menu, ki poleg dosedanjih naslovov URL prikazuje tudi imena spletnih strani z okrepljenim iskalnim nizom in ne išče samo po naslovih, temveč tudi zaznamke, imena strani v zgodovini in ključne besede. Iščemo lahko tudi z dvema ali več besedami, Firefox pa si zapomni naša iskanja in izbire, tako da predlaga čedalje bolj ustrezne strani.

Uporabniki Linuxa in Mac OS X bodo v novi različici začutili večjo povezanost brskalnika z operacijskim sistemom, tako da bo gradnike obrazcev prikazoval enako, kot jih prikazuje sistem, v Mac OS X pa bo povezan tudi s programom za obveščanje Growl. Prav v tem OS pa Firefox 3 ne omogoča celozaslonskega pogleda, ki je tokrat prvič zares celozaslonski, saj ne prikazuje niti pomanjšane glavne orodne vrstice, temveč zgolj trenutno spletno stran. Omenimo še možnost povečevanja in zmanjševanja spletnih strani, ki odslej poleg pisave spreminja tudi velikost slik.

Upravljanje dodatkov za Firefox je tesno povezano z uradnim virom dodatkov - Firefox Add-ons.

Posodobljeno je okno za prenose, ki omogoča tudi ustavljanje in nadaljevanje prenosov ter iskanje, skupno orodje za razširitve, teme in vstavke je povezano z uradnim virom dodatkov za Firefox, še večjo pozornost pa so razvijalci namenili skupnemu upravitelju zgodovine in zaznamkov - knjižnici. Ker podatke shranjuje kar v zbirko SQLite, omogoča učinkovito iskanje, podpira pa tudi izdelavo varnostnih kopij in obnavljanje zbirke.

Preizkusili smo zadnjo razvojno različico pred izdajami RC. Poleg omenjenih zmogljivosti prinaša celo paleto izboljšav na področju varnosti, ki bi jim lahko posvetili poseben članek, omogoča več dela brez povezave in stoodstotno opravi preizkus združljivosti s standardi Acid2. Firefox 3.0 Beta 5 je trenutno najboljši brskalnik na trgu. Ker pa je vendarle še "beta", se ne smete čuditi, če se vam bo med delom kdaj tudi sesul.

Mozilla Firefox 3.0 Beta 5

Kaj: Spletni brskalnik.

Izdeluje: Mozilla Corporation/Mozilla Foundation, www.mozilla.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Hitro in zanesljivo delovanje, sproščanje pomnilnika, podpora standardom, dodelan uporabniški vmesnik, nova vrstica z naslovom.

Proti: Razlike v zmogljivostih med operacijskimi sistemi.

Povečevanje in zmanjševanje spletnih strani odslej poleg pisave spreminja tudi velikost slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji