Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2013 | Teme: foto

O čem smo pisali?

V Monitorju preizkušamo tehniko že več kot dvajset let. Več kot očitno je, kako se je čas v tem času spremenil - včasih smo preizkušali osebne računalnike, krmilnike in diske, danes pa telefone, tablice in (zaenkrat še) prenosnike. Zato, ker to danes bralce najbolj zanima.

Leto 2012 je pri koncu, čas je, da potegnemo črto pod svoje delo in pod tisto, kar nas je v letošnjem letu zanimalo, tako profesionalno kot osebno. Če bi slednje sploh znali ločiti, he he.

V skladu z usmeritvijo, ki smo jo sprejeli po zadnjem preoblikovanju Monitorja, smo se večinoma posvečali izdelkom zabavne elektronike, manj pa računalnikom kot takim. Svet se pač spreminja, tehnika tudi, mi uporabniki (in novinarji) pa tudi. Upali bi si pač trditi, da je uporabnikov, ki bi jih zanimalo, kako hiter je pogon DVD, ki si ga lahko vgradijo v novi računalnik, neprimerno manj kot tistih, ki jih zanima, katera tablica je najboljša ali kateri pametni telefon je najboljši. Še posebej danes, ko so že bolj ali manj vsi telefoni "pametni". Ali kateri televizor se danes najbolj splača kupiti, kateri ima vgrajene največ "pameti" v obliki dodatnih programov in omrežne povezljivosti. Da o zanimanju za fotoaparate, ki kar noče ponehati, niti ne govorimo. Resda se tisti najcenejši, ki stanejo manj kot 100 evrov, menda sploh ne prodajajo več, saj imamo v žepu vsi dovolj zmogljive telefone (pardon, fotofone), zato pa narašča zanimanje za modele, ki so "skoraj že" DSLRji, za brezzrcalne modele. Ne nazadnje je vedno več modelov, ki so uporabni tudi pod vodo.

Na področju osebnih računalnikov smo se letos ukvarjali bolj ali manj s prenosnimi računalniki, kjer se je pojavila nova kategorija "ultrabookov" in izginila še zelo mlada kategorija "netbookov". In pa z monitorji, ki so še vedno v vrhu vprašanj, ki jih dobimo od bralcev, pa navsezadnje z grafičnimi karticami in, da, še vedno tudi s tiskalniki. Brizgalni tiskalniki so sicer v zatonu, že kar nekaj časa, vendar ima ta zaton tudi svoje prednosti - izdelovalci so drastično znižali cene barvil, da bi s tem pridobili vsaj nekaj kupcev.

V resnici pa smo bili ob koncu leta deležni največ vprašanj bralcev o tem, kateri "poceni" pameten telefon je najboljši. Tega letos nismo ugotavljali, ne nazadnje je to kar zahteven postopek (odvisen od številnih spremenljivk), bomo pa to popravili v številki, ki izide konec januarja. Po novem letu si lahko obetate tudi zanimivo branje o preizkušanju računalniških servisov. Lotili se jih bom seveda anonimno. Oziroma smo se jih že.

Povzetek s humorjem

Ker tokratna tema številke povzema najsvetlejše točke letošnjega leta, kot smo jih videli v Monitorju, ne bo škodilo, če si ogledamo tudi video posnetek o tem, kako smo vse te naprave čez leto preizkušali. S humorne strani:

www.monitor.si/naj2012

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji