Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor April 2011

Novi Bold

Po enem letu smo dočakali nov model v seriji Bold, ki pa ostaja zelo zvest svojemu predhodniku. Vprašanje, ki se poraja že ob prvem stiku, je seveda, ali je menjava starega 9700 za novega 9780 smiselna? Odgovor žal ni povsem enostaven.

Pred dobrim letom smo prihod naprave z oznako 9700 pozdravili z navdušenjem, aparat je prinesel vidne zunanje spremembe, skupaj z naprednejšo strojno opremo. Tokrat bomo morali za spremembe v videzu pogledati nekoliko bliže, morda je še najbolj očitna sprememba vzorca na zadnji strani. Prednja stran se tako še vedno ponaša z odlično mehansko polno tipkovnico, večsmerno optično ploščico in tipičnimi gumbi za upravljanje. V notranjosti bomo našli enako količino delovnega pomnilnika in enak procesor kot v modelu Torch. Žal je novinec ohranil tudi zaslon svojega predhodnika, ta še vedno premore ločljivost zgolj 480 x 360 pik in (na srečo) ni občutljiv za dotik.

Fotoaparat na zadnji strani naprave premore tipalo s 5 milijoni pik in LED bliskavico. Posnetki, zajeti v dobrih svetlobnih razmerah, so dobri, žal pa tega ne moremo trditi za tiste, zajete v slabših razmerah. Nekoliko nas je razočaral tudi zajem video posnetkov, kljub temu da se konkurenca rada hvali s posnetki v visoki (720 p) ločljivosti, Kanadčani vztrajajo pri nižjih, 640 x 480 pikah.

Operacijski sistem v različici 6.0 smo pri preizkusu naprave Torch že hvalili, a v preteklosti smo imeli razmeroma slabe izkušnje z izdelovalci, ki so enak sistem vgrajevali v naprave z zaslonom, občutljivim za dotik, in brez njega. Tokrat lahko zapišemo, da se sistem obnese vsaj enako dobro tudi na novincu. A brez kritike vendarle ne gre, največjo si tokrat zasluži domači zaslon. Sistem nam omogoča razvrščanje ikon v različne skupine (priljubljene, zadnje uporabljene, vse itd.), med skupinami pa prehajamo s premikanjem v vodoravni smeri. Na uvodnem zaslonu se, kot smo vajeni, prikaže prva vrstica iz posamezne kategorije, a žal ob premikanju po tej vrstici pogosto nehote preidemo v drugo kategorijo. Verjamemo, da se sčasoma uporabnik navadi takšnih malenkosti, a za nove uporabnike so nekoliko nadležne.

Med boljšimi novostmi bi izpostavili predvsem dve, prenovljen spletni brskalnik in sistemski iskalnik. Prvi je zasnovan na webkit osnovi in je v primerjavi s tistimi, ki nam jih je RIM ponujal v preteklosti, velikanski korak naprej. Prinaša nam celo možnost brskanja z zavihki. Morda se celotna uporabniška izkušnja še vedno ne more povsem postaviti ob bok tisti na sistemih iOS ali Android, a napredek je očiten. Če bi k vsemu skupaj pridali še brezžični vmesnik generacije n, bi brskanju po spletu brez težav deli odlično oceno.

Druga uporabna novost je že omenjeni iskalnik, do katerega prek domačega zaslona pridemo na dva načina, z uporabo ikone v zgornjem delu (ki na navadnih zaslonih nekako izgubi svoj pravi pomen) ali z vnosom znakov prek tipkovnice. Iskalnik nam že ob vnašanju prikazuje rezultate iskanja, ki so lahko vse od stikov v imeniku in vseh vrst sporočil do aplikacij ali datotek na napravi.

Morda največje presenečenje te naprave pa ni programske, temveč strojne narave. Nadvse osupli smo bili nad vzdržljivostjo baterije, ob intenzivni rabi nam jo je uspelo iztrošiti šele konec drugega dne. Glede na to, da naprave Blackberry do zdaj niso ravno slovele po zmogljivih baterijah, so tokrat očitno našli pravo rešitev.

Za konec pa se še enkrat posvetimo vprašanju iz uvoda. Je novinec pravi naslednik modela 9700, vreden našega denarja? Vsekakor ga lahko priporočimo vsem, ki bi radi zmogljiv poslovni telefon (v resnici nam je nekoliko bolj pri srcu od modela Torch). In kljub temu, da ne prinaša revolucionarnih sprememb (tudi lastniki 9700 lahko že namestijo različico 6.0), bo morda razmeroma nizka cena v nekaterih paketih prepričala koga v menjavo. A še vedno se nam zdi, da mora RIM letos izdelati precej boljšo napravo, če želi resno tekmovati s konkurenco.

Blackberry Bold 9780

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 6.

Pomnilnik: 512 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena 2 GB.

Ločljivost zaslona: 480 x 360 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g, GPS.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS, HSDPA.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: RIM, www.rim.com.

Prodaja: www.chs.si.

Cena: 509 EUR, od 199 EUR pri Mobitelu, od 10 EUR pri Simobilu.

Za: Blackberry OS 6, baterija.

Proti: Brez vmesnika 820.11n.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji