Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, Microsoft, Office

Nova pisarna v delu

Ste se kdaj znašli pred dilemo, kaj podariti človeku, ki ima že vse? Ponavadi izberemo kakšno preprosto, a uporabno stvar, ki bo obdarovanca večkrat spomnila na nas. No, vsaj takrat, ko jo bo uporabljal. V podobni dilemi so bili očitno pri Microsoftu, ko so se začeli ukvarjati z novo različico pisarniškega paketa Office. Digitalna pisarna z letnico 2010 je ravno toliko prenovljena in izboljšana, da si zasluži nov rojstni dan.

Velikan iz Redmonda je v okviru srečanja Microsoft Worldwide Partner Conference 2009 svojim najzvestejšim partnerjem že predstavil vrsto programskih paketov z letnico 2010. Prihodnje leto bo programski gigant povil naslednje rešitve: Office 2010, SharePoint Server 2010, Visio 2010 in Project 2010. Vsi omenjeni programi in programski paketi so že daleč v razvojni fazi in so bili omejenemu številu uporabnikov dani v predogled tehnologije. Nekaj deset tisoč uporabnikov je bilo v okviru programa Technical Preview povabljenih k preizkušanju izdelkov Office in Visio. Nekaj novosti iz pisarniške zbirke Office 2010, ki bo predvidoma na voljo v prvi polovici prihodnjega leta, 2010, predstavljamo tudi mi.

Naslednja, že 14. generacija digitalne pisarne bo ne le prenovljena, temveč tudi poenostavljena. Pri Microsoftu so se namreč odločili, da zmanjšajo število izdaj Officea z osem na pet, vsako izdajo pa izboljšajo z dodatnimi aplikacijami in funkcijami. Microsoft je nadaljeval delo tam, kjer je končal pri Officeu 2007, dodanih je nekaj novih možnosti - predvsem na področju omreženega sodelovanja.

Največja novost v Officeu 2010 bo nedvomno povezanost s spletom, še več, pri Microsoftu bodo predstavili spletne aplikacije Office Web, torej spletne različice urejevalnika besedil Word, urejevalnika preglednic Excel, predstavitvenega programa PowerPoint ter programa za zapiske OneNote. Omenjene aplikacije bodo krepko olajšane in bodo delovale tudi na mobilnih napravah, do njih pa bomo uporabniki preprosto prišli prek spletnih brskalnikov (že v razvojni fazi sta poleg IE podprta tudi Firefox in Safari). Spletne aplikacije bodo na voljo na tri načine: prek storitev Office Web, kjer bo po Microsoftovih ocenah imelo do teh aplikacij brezplačni dostop okoli 400 milijonov uporabnikov, na lokaciji uporabnika za več kot 90 milijonov strank s podpisanimi letnimi pogodbami in prek storitev Microsoft Online Services, kjer bodo stranke lahko kupile naročnino v okviru ponudbe gostovanih aplikacij. Microsoft zagotavlja, da bodo tako ustvarjeni dokumenti povsem združljivi med spletnimi in namiznimi različicami pisarne Office, kar je velik plus, saj bodo uporabniki lahko odprli posamezne novejše dokumente, čeprav si ne bodo lastili najnovejše različice pisarniškega paketa. Te trditve bomo morebiti lahko preverili še letos, saj naj bi Microsoft še pred uradno splavitvijo omejenemu krogu uporabnikov omogočil preizkus storitev Office Web.

Bodi dovolj o spletnem podaljšku pisarne, posvetimo se različicam za namizne računalnike. Office 2010 bo uporabnikom na voljo v 32- in 64-bitni različici (tokrat prvič), obe smo imeli tudi priložnost preizkusiti. Zapišemo lahko, da novi Office na povprečnem računalniku (dvojedrnik s taktom okoli 2 GHz in 2 GB pomnilnika) deluje zelo hitro. Še preden pa se posvetimo novostim v posameznih programih, poglejmo, katere novotarije, skupne več aplikacijam, so za prihodnje leto pripravili razvijalci v Redmondu.

Grafični predogled lepljenja v vseh programih Microsoft Office 2010 je ena boljših pogruntavščin.

Delo s slikami je veliko lažje in hitrejše, uporabniki pa imamo na voljo celo nekaj naprednih možnosti (izrez ozadja, ipd.).

Trak ostaja

Zunanja podoba pisarniškega paketa Office 2010 je zasnovana po zadnji modi, ki sta jo zapovedala operacijska sistema Windows Vista in Windows 7. To pomeni delno prosojnost ter uporabo traku z ukazi namesto posameznih menujev. K sreči ukazni trak (ang. ribbon) postaja iz različice v različico pametnejši in bolj natančen, saj uporabniku sproti ponuja različne možnosti, skladne z njegovim delom z vsebino. Praktično vsi programi imajo dodane nove funkcionalnosti. Čeprav smo uporabniki Microsoftovih pisarniških paketov že doslej zmajevali z glavo, češ da je možnosti za navadnega uporabnika krepko preveč, pa nam iz Microsofta sporočajo, da sicer drži, da štiri petine uporabnikov uporablja le 20 odstotkov vseh možnosti, se pa zato te povsem razlikujejo od uporabnika do uporabnika. Zato lahko v vsakem trenutku najdejo navdušenca nad posamezno funkcijo, ki bo trdil, da mu brez nje živeti ni. S tem se seveda težko strinjamo, pa vendar.

Backstage View

Klik t. i. gumba Office (prvi zavihek z leve) prikliče nov zaledni pogled (če bo morebiti zadeva tako prevedena v slovenščino). Kljub ne najbolj posrečenemu imenu pa moramo funkcionalnost tega gradnika le hvaliti. Vsebuje namreč praktično vse informacije o dokumentih in možnostih, kaj lahko počnemo z njimi, v ospredju sta seveda shranjevanje dokumenta in tiskanje. Izbira tiskalniškega dela iz stolpca na levi tako postreže ne le z izbiro tiskalnika, temveč tudi z vrsto praktičnih nastavitev tiskanja. Razdelek z informacijami je imenu primerno informativen - uporabnik hitro vidi vse podatke o dokumentu ter avtorju, času urejanja, omogočen je celo pregled preteklih različic (če te obstajajo, seveda). Se spomnite, koliko korakov smo za to potrebovali v Officeu 2007? Preveč.

Predogled lepljenja

Že smo pri majhnem in praktičnem darilu iz naslova. Office 2010 prinaša pomembno izboljšavo v dosedanji sistem kopiranja in lepljenja vsebin v dokumente. Z leti je namreč funkcija kopiraj/prilepi izgubila svojo priročnost, saj so bili rezultati pri kopiranju mešanih vsebin, denimo besedila s fotografijami in tabelami, v najboljšem primeru pogojno sprejemljivi, večkrat pa daleč od želenih. Nova funkcija, v izvirniku poimenovana Paste Preview, omogoča predogled vsebine, namenjene lepljenju, in izbiro načina lepljenja (če želimo samo besedilo ali drugo vsebino ...). Prehod z miško nad posamezno možnostjo prikaže predogled lepljene vsebine, zato se bomo v novi pisarni bistveno manj posluževali vračanja ukazov in novih poskusov. Delo bo natančnejše in hitrejše, predogled lepljenja pa uporabniku omogoča tudi nastavitev privzetega načina lepljenja (če pogosto izvajamo le eno vrsto operacij).

Napredno delo s fotografijami in video posnetki

Uporabniki smo v zadnjih letih postali izrazito večpredstavno usmerjeni, saj smo fotografije in video posnetke vzeli za svoje. Office 2010 ima tako bistveno več možnosti urejanja fotografij, ki so preprosto dosegljive s funkcijami na traku. Tako imamo ob vstavitvi slike v dokument celo vrsto poprej nastavljenih možnosti urejanja, ne le premikanja ter rezanja, temveč spreminjanja barv, kontrasta, osvetlitve, še celo ozadje lahko razmeroma preprosto izrežemo ali pa sliki dodamo kak "modni dodatek" ... Če smo čisto pošteni, lahko zapišemo, da so novi grafični učinki podedovani iz nedavno opuščenega paketa Digital Image Suite, s čimer ni seveda nič narobe.

V dokumente lahko vstavljamo tudi posnetke iz spletnih video strežnikov in z dveri, a več o tem v nadaljevanju.

Spremljanje e-pošte v Outlooku je postalo preglednejše.

Microsoft Word 2010

V urejevalnik besedil Word bi težko dodali kaj resnično novega, zato so se Microsoftovi razvijalci posvetili lajšanju dela pri najpogostejših opravilih. Med že omenjenimi novotarijami vodi zmogljiv predogled lepljenja, pa tudi možnosti dela s fotografijami so močno razširjene. Dodatne vsebine je bil deležen tudi iskalnik po dokumentu, saj je zdaj bistveno bolj učinkovit in uporabniku omogoča ne le iskanje po celotnem besedilu, temveč tudi po vstavljenih grafih, tabelah, opombah in drugih vsebinah. Uporabniški vmesnik iskalnika je spremenjen, po novem se odpre na levi strani ter ponuja možnosti, ki omejujejo iskanje. Prikaže tudi podobo dokumenta ter majhne sličice njegovih razdelkov.

Na svoj račun bodo prišli tudi uporabniki, ki imajo radi barvit in razgiban slog svojih besedil, saj jim nov nabor posebnih učinkov omogoča hitro "kičanje" besedila (dodajanje učinkov, kot so debelina, odsev, sence ...), podprte pa so tudi bolj prefinjene tipografije.

Mini grafikoni Sparklines, ki se prikažejo v celici Excela, so bili v prejšnjih različicah na voljo le kot nadgradnja s strani alternativnih razvijalcev. Microsoft jih je vzel za svoje, bolje rečeno, jim je omogočil samostojno funkcijo, kar je nadvse dobrodošlo, saj močno pripomorejo k preglednosti vsebin.

Deljenje dokumentov z drugimi uporabniki je močno poenostavljeno. Na enem mestu imamo možnost prenosa na spletno mesto za skupno urejanje, pošiljanja po e-pošti ter pretvorbo v različne formate zapisa.

Microsoft Excel 2010

Excel se zdi v paketu Office 2010 še najmanj prenovljen glede na predhodno različico, pa vendar tudi tu najdemo vsaj par odličnih novosti. Ena izmed njih se imenuje "Sparklines" - gre za majhne grafikone različnih (in določljivih) oblik, ki zasedejo velikost posamezne celice in uporabniku ponujajo hitro grafično ponazoritev trendov, ki jih črpajo iz podatkov v tabeli. Slednje je še posebej priročno za hitro spremljanje gibanja prodaje ali zalog.

Izboljšano je tudi formatiranje celic ter določanje njihovih lastnosti, uporabniki bomo deležni predvsem več novih stilov in ikonic, s katerimi bomo svoje tabele lahko naredili še preglednejše. Tako kot vsi drugi programi iz zbirke Office 2010 je tudi Excel opremljen z orodji za deljenje dokumentov z drugimi uporabniki, ki lahko tudi hkrati delajo na istem dokumentu.

Microsoft PowerPoint 2010

PowerPoint je poln uporabnih novosti. Ena najbolj posrečenih je objava predstavitev na dverih Sharepoint ali pa ob pomoči računa Windows Live (slednje bo tudi brezplačno), nato pa ljudem, katerim želimo predstavitev pokazati, preprosto pošljemo povabilo in povezavo do nje. Predstavitev jim bo prikazana v spletnem brskalniku, s čimer odpade potreba po tem, da bi imeli v lastnem računalniku nameščen program PowerPoint.

Skladno z grafično všečnostjo vmesnika so razvijalci med prezentacijska orodja dodali nekaj novih 3D učinkov in prehodov, ki jih je po novem tudi precej lažje oblikovati in upravljati. Tudi "izposoja" animacije iz drugih virov je zdaj bistveno enostavnejša, saj jo le kopiramo in dodamo predmetom v naši predstavitvi.

Velik preskok je PowerPoint naredil tudi na področju video vsebin, kjer je bil v dosedanjih različicah izredno tog. Očitno so v Redmondu le ugotovili, da slika pove toliko kot tisoč besed, video pa bržkone še desetkrat več. Orodjarna z ukazi za urejanje video posnetkov je zdaj bistveno razširjena in je postala pravi video urejevalnik v malem. Krajšanje video posnetkov in dodajanje preprostih učinkov je zdaj izredno enostavno, priročna pa je tudi možnost prilagajanja velikosti datoteke (različne stopnje stiskanja). K sreči pri Microsoftu tokrat niso pozabili na kontrolno ploščo za video vsebine, ki jih je po novem v predstavitvi moč začasno ustaviti in previjati naprej ali nazaj. Nič kaj presenetljivo ni niti to, da PowerPointov video vmesnik v izvirniku podpira le dva formata, datoteke .avi ter .wmv. Verjamemo, da se bo nabor do končne različice še spremenil, sicer pa se znajo hitro pojaviti dodatki, ki bodo PowerPoint 2010 prepričali, da pozna tudi druge vrste video vsebin. Za konec PowerPointovega poglavja o videu naj še dodamo, da nova različica podpira dodajanje videov s priljubljenih spletnih video dveri - preprosto le vstavimo kodo, ki jo video spletišča objavljajo prav v ta namen. Seveda bomo morali biti ob predvajanju takšnih vsebin v prezentaciji nujno povezani z internetom, saj se video prenaša z matične spletne strani in ne iz računalnika.

Office Web

Čeprav spletne aplikacije Office Web še niso na voljo, pa je Microsoft že okvirno napovedal, kaj se bo z njimi dalo početi. Znano pa je že, da bo uporaba spletnih aplikacij brezplačna za licenčne uporabnike paketa Office. Javnost (bržkone pa tudi Microsoftovi tržniki) pa zaenkrat še ugiba, ali bodo različice za domačo in poslovno rabo različne.

Spletni Word

Spletna različica programa Word bo ohranila uporabniški vmesnik namizne, kar pomeni, da se nam bo naložil kontrolnik v obliki traku. Pri Microsoftu obljubljajo, da bomo lahko v spletu preprosto ustvarjali, urejali in shranjevali Wordove dokumente. Do vseh naprednih funkcij seveda ne bomo mogli, bodo pa uporabnikom kljub temu omogočili dodajanje tabel in omejeno slogovno urejanje dokumentov, dodani bosta celo možnosti samopopravkov ter črkovalnika, ki bosta tekli v ozadju.

Spletni Excel

Tudi spletni Excel bo uporabnikom ponujal ustvarjanje, urejanje in shranjevanje preglednic prek spletnega brskalnika, med drugimi lastnostmi spletne različice pa velja omeniti večuporabniško podporo, saj bo omogočena možnost, da več uporabnikov hkrati ureja posamezen dokument, prav tako bodo v spletu delovale vse matematične in druge formule iz namizne različice programa Excel.

Spletni PowerPoint

Spletna različica PowerPointa bo omogočala izbiro in urejanje posameznega lista predstavitve - tudi njegove postavitve elementov. V predstavitev, ustvarjeno v spletu, bo moč dodajati animacije, slike, grafe in tabele, tako kot spletni Word pa bo opremljen tudi s funkcijo samopopravkov in črkovalnikom.

Spletni OneNote

Spletna različica vsega zmožne digitalne beležnice bo med vsemi spletnimi aplikacijami še najmanj okrnjena. Zato bo ponudila tudi najbolj pristno spletno uporabniško izkušnjo.

Microsoft Outlook 2010

Največje prenove, tudi vizualno, je bil deležen Microsoftov poštni odjemalec Outlook. Z različico 2010 se namreč od Outlooka poslavlja hibridni uporabniški vmesnik, saj bodo vse stare elemente (ki se vlečejo še iz različice 2003) nadomestili novi, orodjarne pa v celoti preselile na trak. Novi Outlook je po videzu nekakšen križanec med drugimi aplikacijami iz zbirke Office 2010 ter konkurenčno spletno poštno storitvijo Gmail.

Programerji so se poleg uporabniškega vmesnika posvetili tudi odpravljanju kroničnih napak, ena izmed njih je bilo nadvse nepregledno spremljanje dolgih izmenjav e-poštnih sporočil. To je nazadnje le izboljšano in precej enostavnejše. Desni klik na sporočilo in menujska izbira možnosti "Find Related" ter "Messages in this Conversation" uporabniku prikaže vsa sorodna sporočila, ki jih nato lahko lažje spremlja, odpre ali zapre. Posrečena možnost ob spremljanju dolgih verižnih sporočil je tudi funkcija "ignore", ki bo samodejno izbrisala vsa nadaljnja sporočila (odgovore) na izbrano sporočilo.

Med dobrodošlimi dodatki je tudi možnost delnega čiščenja sporočil, ki deluje tako, da vse navedke oziroma citiranja preprosto zbriše iz predhodnih sporočil - ostanejo le nepodvojene različice, sporočila pa se skrajšajo in postanejo preglednejša. Velja pa opozoriti, da ta možnost dejansko izbriše dele sporočil (jih ne skrije), zato jo velja uporabljati z dobršno mero previdnosti.

Novi Outlook je založen tudi s celo vrsto opozoril, ki uporabniku predlagajo, da sporočilo morebiti ni primerno za pošiljanje. Ta sporočila se pojavijo, ko želi uporabnik, denimo, posamezno sporočilo (ali več njih) poslati na večje število naslovnikov, sporočilo pa ima podobno sestavo kot nezaželena sporočila (spam). Prav tako program uporabnika opozori, če sporočilo pošilja komu, od katerega je pred tem prejel obvestilo o odsotnosti, ali pa če deli sporočila vsebujejo osebne podatke. Žal je ta funkcija omejena le na uporabnike poštnih strežnikov Exchange, zato je jasno, da Microsoft s temi dodatki meri predvsem na poslovne uporabnike.

So se pa programerji očitno odločili, da obdržijo Wordov pogon za urejanje in prikazovanje sporočil HTML. Nekateri uporabniki so že v različici 2007 pogrešali možnost upravljanja vsebin s pogonom Internet Explorerja, ki naj bi bil po njihovem mnenju primernejši, vendar te možnosti v Outlooku 2010 preprosto ni.

Informacije o datoteki, avtorju, skratka dokumentu so sedaj lažje dostopne in izdatnejše. V primeru opremljanja dokumentov s ključnimi besedami se z natančnostjo zadetkov zelo izkaže tudi iskalnik.

Novosti v drugih programih zbirke Office 2010

Pisarniški paket Microsoft Office seveda ni sestavljen le iz programov Word, Excel, PowerPoint in Outlook, temveč tudi številnih drugih (odvisno od različice), ki pa jih večina uporabnikov redkeje uporablja (po pravici povedano, je med njimi tudi pisec teh vrstic). Zato bomo dodane funkcionalnosti preleteli le na hitro, uporabniki, ki te programe pogosteje uporabljajo, pa znajo odkriti še kakšno zanimivo novost.

Program za namizno založništvo Publisher je dobil večino dodatkov novega Worda, predvsem je opazen nov nabor pisav in z njimi povezanih učinkov. Programerji so poskrbeli, da je urejanje že nastavljenih predlog zdaj lažje, velik prispevek k produktivnosti pa dodaja možnost hkratnega deljenja in urejanja vsebin z drugimi uporabniki Publisherja.

Program za zapiske OneNote že od nekdaj velja za precej podcenjeno aplikacijo zbirke Office, vendar v Microsoftu upajo, da bo nova različica pomagala k njeni prepoznavnosti. OneNote, ki je že doslej podpiral vrsto različnih dokumentov, je namreč opremljen z možnostjo, imenovano Side Notes, ki omogoča vpis opomb, zapiskov in drugih vsebin ob hkratni uporabi drugega programa iz zbirke Office. Kopiranje vsebin v OneNote je po zaslugi že omenjenih izboljšav bistveno lažje, razvijalci pa so izboljšali tudi navigiranje med zapiski, ki jih je zdaj še laže najti (tega ni bilo težko doseči, saj iskalnik v prejšnji različici ni bil dorasel svoji nalogi).

Zbirka podatkov Access ne prinaša večjih novosti, orodje Groove pa je bilo deležno novega visokoletečega imena - prihodnje leto bo slišalo na ime SharePoint Workspace 2010. Sočasno z novo pisarno je Microsoft v javni pregled poslal tudi strežnike SharePoint Server 2010, Microsoft Project 2010 in risarski program Visio 2010.

Največja novost v PowerPoint 2010 je brez dvoma izdatnejša podpora video vsebinam, tudi tistim s spletnih mest.

Končna ocena

Novosti v novi različici Office 2010 bo, kot kaže, dovolj, da bo potrdila upravičenost do nove letnice. Po prvi uporabi preizkusne različice se zdi, da so dodane funkcionalnosti resnično uporabne, veseli pa to, da so v Microsoftu ob pomoči svojega sistema sporočanja in analize napak večino teh odpravili (čeprav zna tudi preizkusni Office 2010 odpovedati poslušnost, še posebej pri delu z video vsebinami v programu PowerPoint). Škoda le, da spletnih pisarniških aplikacij Office Web še nismo imeli priložnosti preizkusiti, zato teže podamo celovito oceno paketa, ne nazadnje pa leto 2010 in splavitev nove pisarne nista več daleč. Za vse neučakane je več informacij o programih iz pisarniške zbirke Office 2010 na voljo na spletnem naslovu www.microsoft.com/Office2010. Po doslej videnem lahko ocenimo, da gre še za en soliden izdelek iz Microsoftovega hrama. Ali ga bodo ljudje dejansko "zapopadli", pa bomo še videli. Še posebej, ker sodeč po priponkah, ki prihajajo na naš novičarski naslov, večina še vedno uporablja predzadnjo različico 2003.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji