Objavljeno: 10.9.2005 22:50 | Avtor: Gregor Papež | Monitor September 2005

Nova orodja za fotografe

Adobov Photoshop razveseljuje (in jezi) svoje uporabnike že petnajst let. Uporabljajo ga tako amaterski kot profesionalni uporabniki. Novo različico, že deveto po vrsti, so pri Adobu poimenovali Photoshop CS2. Poleg nove številke v imenu prinaša nova različica nekaj zelo uporabnih orodij in izboljšav, ki koristijo pri obdelavi digitalnih fotografij. Kot novost pa mu družbo delata program Adobe Bridge in dodatek Camera Raw 3.1.

Po zagonu se znajdemo v znanem okolju, ki se od prejšnje različice, razen nekaj bližnjic s tipkami, ni prav nič spremenil. To bo marsikateremu uporabniku olajšalo prehod na novo različico.

Verjetno najbolj pogosto uporabljana možnost programa Photoshop, plasti (layer), je v novi različici doživela manjšo prenovo. Če ste na primer želeli premikati ali spreminjati več plasti naenkrat, ste morali najprej izbrati prvo plast in jo potem povezati z ostalimi. Zdaj povezovanje ni več potrebno: posamezne plasti izberemo tako, da s pritisnjeno tipko ctrl klikamo na plasti, ki jih želimo skupno obdelati. Če pa želimo uporabiti več zaporednih plasti, uporabimo tipko shift, kakor smo vajeni v okolju Windows. Med novimi možnostmi za delo s plastmi naj omenimo izbiro podobnih plasti: v eni potezi izberemo plasti, ki imajo skupno lastnost, na primer vse plasti z besedilom. Več predmetov na več plasteh lahko zdaj izberemo hkrati tudi tako, da enostavno kliknemo zunaj okvira slike in povlečemo ter označimo želene predmete.

Kot največjo novost v novi različici so nam pri Adobu pripravili tako imenovane pametne predmete (smart objects). Ta možnost bo razveselila marsikaterega uporabnika, saj na primer omogoča, da v bitno sliko postavimo vektorsko sliko kot pametni predmet. Ko bitno sliko večamo ali manjšamo, se vektorska slika obnovi tako, da osveži podatke iz izvirne datoteke. Seveda pa lahko v pameten predmet spremenimo tudi bitne slike ali pa eno ali več plasti v sliki. Tako združenih plasti pa ne moremo več razdružiti, ampak jih moramo urejati z ukazom Edit Content, ki odpre ločeno sliko, v kateri so združene plasti. Upamo lahko, da bodo Adobovi programerji to popravili v naslednji različici.

Z nadgradnjo File Browserja in preimenovanjem v Bridge smo dobili prav spodoben brskalnik za fotografije. Še nekaj malenkostnih popravkov in bo lahko nadomestil druge programe za pregledovanje.

Pri uporabi pametnih predmetov moramo biti pozorni tudi na to, da se velikost datoteke poveča za toliko, kolikor je dolga izvorna datoteka, saj se vsebina izvorne datoteke doda v datoteko slike, v katero smo dodali pametni predmet. Tako se lahko majhna datoteka bitne slike z dodajanjem velike vektorske slike ali dveh mimogrede zelo poveča. Poleg tega pa je obrezovanje slik z več pametnimi predmeti obupno počasno, kar je zelo moteče pri delu.

Med filtri za učinke so programerji dodali orodje z imenom Image Warp, ki omogoča, da besedilo ali del slike raztegnemo po krivulji, krogli ali drugem geometrijskem telesu.

Dolgo pričakovana novost je predogled pisave pri izbiranju pisav iz menuja v orodni vrstici. Zdaj se poleg imena pisave prikaže tudi vzorčni napis v pisavi. Na žalost obsega ta vzorec le besedo Sample in tako ne prikaže veliko uporabnih znakov. Prav tako pa ni mogoče predhodno videti izbrane in označene besede pri izbiranju pisave.

Digitalni fotografi bodo veseli novega filtra z imenom Noise Reduction. Kot že samo ime pove, filter odstranjuje šum s fotografij. Obširne možnosti tega filtra omogočajo odstranjevanje še tako trdovratnih šumov, ki se pojavljajo tako pri digitalni kakor pri klasični fotografiji. Še posebej je ta filter uporaben pri popravljanju starih, poškodovanih fotografij. Fotografom je namenjena tudi noviteta z imenom Vanishing Point. Gre za orodje, ki omogoča popravljanje fotografije s kopiranjem in urejanjem elementov tako, da kopirani in popravljeni elementi ostajajo v pravilni perspektivi. V prejšnjih različicah smo bili prisiljeni kopirati dele fotografije na plasti in jih potem prilagajati. Zdaj vse to olajša novo orodje, saj sproti prilagaja in spreminja predmete fotografije in jih prilagodi mreži perspektive, ki jo določimo pred začetkom obdelave.

Dodatna funkcionalnost Adobe Camera Raw 3.1 omogoča, da že pred uvozom slike v Photoshop popravimo marsikatero napako fotoaparata in izboljšamo fotografijo.

Filter z imenom Lens Correction omogoča popravljanje popačenj leč manj kakovostnih fotoaparatov. Filter popravlja sodček, barvno popačenje na robovih, vodoravno in navpično perspektivo ter vinjete. Vsako spremembo si lahko pred dokončno potrditvijo ogledamo v ločenem oknu.

Med filtre za ostrenje slike so dodali še filter Smart Sharpening, ki omogoča večji nadzor in bolj podrobne nastavitve za ostrenje slike, kakor smo vajeni pri filtru Unsharp Mask. Tako lahko odstranimo popačenja zaradi objektiva oziroma premikanja aparata med fotografiranjem.

Adobe Bridge je samostojni del programa, ki je nadomestil dodatek File Browser. Ta samostojni del programa uporabljajo tudi drugi Adobeovi programi generacije CS2. Bridge je mogoče zagnati tudi kot povsem samostojni program za pregledovanje in osnovne operacije z datotekami, ki jih uporabljamo tako v Photoshopu kakor tudi v drugih Adobovih programih. V povezavi z dodatkom Adobe Camera Raw 3.1 pa omogoča tudi skupinsko obdelavo posnetih fotografij v obliki RAW. Pri Bridgu pogrešamo le to, da kot samostojen program ne ponuja integracije v okolje Windows, saj bi s tem pridobili dokaj dober pregledovalnik slik. Upamo le lahko, da bodo to zadevo dodali v naslednji različici ali pa morda v katerem izmed popravkov za različico CS2.

Z orodjem Vanishing Point lahko enostavno popravljamo in retuširamo elemente fotografije in pri tem ohranjamo pravilno perspektivo.

Že prej omenjeni Adobe Camera Raw 3.1 zdaj podpira še več digitalnih fotoaparatov, poleg tega pa so dodali še malenkosti, kakršni sta orodje za obrezovanje in poravnavo slike in orodje za zajem barve. S tem je program postal še bolj uporaben za obdelavo surovih fotografij.

Gotovo ni lahko vprašanje, ali se lastnikom Photoshopa CS splača nadgraditi na novo različico? Odgovor ni tako preprost, saj po svoje nova različica ne prinaša toliko novosti, da bi jo na vrat na nos namestili. Prinaša pa nekaj zelo uporabnih filtrov in orodij, s katerimi fotografu krepko olajša delo.

Adobe Photoshop CS2

Kaj: Program za urejanje in obdelavo slik.

Izdeluje:Adobe, www.adobe.com.

Zahteve: Microsoft Windows 2000 Professional SP3 ali novejši, Windows XP, Mac OS X, Procesor Pentium III ali novejši oziroma PowerPC G3 ali novejši, vsaj 320 MB pomnilnika.

Prodaja:Medija, (01) 300 67 10, www.medija.si.

Cena: 202.680 tolarjev, nadgradnja 57.480 tolarjev.

Za: Novi filtri, dodatni podprti fotoaparati, Bridge.

Proti: Nerodno okno z orodji, nenatančno popravljanje napake sodčka, omejen prikaz vzorca pisave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji