Objavljeno: 9.10.2007 11:18 | Avtor: Igor Harb | Monitor Julij-avgust 2007

Nova Okna - počasen telefon

Prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Windows Mobile 6.0 nas ni prepričal. Sicer HTC ne gre očitati inovativne in kakovostne zasnove aparata, ki mu iz desne strani zdrsne celotna tipkovnica, a očitno so naredili napako pri izbiri procesorja. Procesorji OMAP iz Texas Instruments napajajo že več generacij HTCevih naprav (in tudi večine drugih mobilnih telefonov), vendar je takt 201 MHz očitno prenizek za zahtevni operacijski sistem.

Na prvi pogled je HTC S710 klasični mobilni telefon z velikim zaslonom in številčnico, sicer nekoliko debel in težek. A spodnja polovica aparata zdrsne na desno in prikaže se celotna tipkovnica QWERTY, slika na zaslonu pa se obrne za 90 stopinj. Prvi hip je to videti impresivno, a je treba pred tem počakati kakšne tri sekunde, da se slika dejansko obrne. Podobno dolgo je treba čakati tudi po vsaki potrditvi odpiranja kakega programa. To je morda še znosno, a S710 je počasen tudi pri klicnih funkcijah, saj se aparat osvetli nekaj sekund, preden dejansko prikaže ime in številko klicatelja in začne zvoniti. Nerodno.

Če odmislimo počasnost, pa je S710 zmogljiv in lepo zgrajen mobilni telefon, ki lepo sede v roko, ima svetel in kontrasten zaslon ločljivosti 320 × 240 pik (oziroma 240 × 320 pik, če izvlečemo tipkovnico), dobre tipke na številčnici in tipkovnici, s katerimi je mogoče preprosto tipkati, na zadnji strani pa je še digitalni fotoaparat ločljivosti 2 milijona pik. Nekoliko nenavadno (ali pa je to morda zaradi varčevanja z energijo in omejitvami procesorja) se S710 povezuje zgolj v mobilna omrežja GSM/GPRS/EDGE, ni pa podpore UMTS, kot jo ima, denimo, HTC P3600. Ostaja pa S710 možnost lokalnega povezovanja v omrežja WLAN 802.11 b/g in Bluetooth 2.0. Nove so pomnilniške kartice, saj so očitno tudi v HTC pometli s standardom MiniSD in v ta telefon vgradili režo za MicroSD. Akumulator je precej zmogljiv, 1050 mAh, kar vsekakor nekoliko doda k teži naprave.

Windows Mobile 6.0 Standard

Če ne upoštevamo počasnega delovanja, se Windows Mobile 6.0 zdi precejšnja nadgradnja prejšnjih generacij, sploh kar zadeva uporabnost. Nameščena je različica Standard, namenjena napravam brez zaslona, občutljivega za dotik, ki se je pri Windows Mobile 5 imenovala Smartphone, nekdanja različica Pocket PC pa se zdaj imenuje Professional. (Zakaj imajo pri Microsoftu tak fetiš menjevati imena svojim sistemom, nam je sicer popolna neznanka.)

Prenovljeni uporabniški vmesnik bolj spominja na Symbianov Series 60 v.3, vendar pa ponuja precej dodatnih možnosti, ki jih lahko najdemo samo v Microsoftovih izdelkih. Predvsem tesnejšo povezanost z Microsoftovimi strežniškimi izdelki; tako Windows Mobile 6.0 omogoča iskanje po imeniku in tudi pošti v strežniku Exchange 2007, čeprav tega nismo preizkusili.

Med programi mobilnega telefona je zdaj nameščen tudi Windows Update, vendar nam ga ni uspelo pognati, saj je nenehno sporočal napako pri povezavi s strežnikom, ne glede na vrsto podatkovne povezave, ki smo jo vzpostavili (GPRS, WLAN). Med najbolj prenovljenimi programi v sistemu je Outlook Mobile, ki je zdaj po videzu bližji pravemu Outlooku, medtem ko je prejšnja različica bolj spominjala na Outlook Express. Dodana je podpora ogledu elektronske pošte v zapisu HTML, kar je v današnjem času zelo koristno.

V Office Mobile zdaj najdemo tudi Adobe Acrobat LE za pregledovanje dokumentov v zapisu PDF, vendar pa je to še stara različica pisarne, saj je nova, Office Mobile 2007 napovedana za drugo polovico tega leta. Microsoft je napovedal, da bo vsem uporabnikom Windows Mobile 6.0 nov Office na voljo brezplačno, vendar bi pri počasnosti HTC S710 najbrž veljalo dvakrat razmisliti, preden bi nanj nameščali kakšno zahtevno programsko opremo.

Vgrajen je tudi fotoaparat ločljivost dve megapiki. O tem, kako se obnese, pa si lahko preberete v članku o fotofonih na naslednjih straneh.

HTC S710 je zanimiv aparat, ki ponuja veliko različnih funkcionalnosti, vendar bo najbrž pri večini uporabnikov žal ostal precej neizkoriščen, saj večina pri uporabi mobilnega telefona ni vajena trpeti počasnosti ...

HTC S710

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.0 Standard Edition.

Procesor: TI OMAP, 201 MHz.

Pomnilnik: 128 MB ROM + 64 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik (240 × 320 pik).

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz; podpora za EDGE.

Drugo: Fotoaparat, 2 MP.

Odzivnost: 7

Uporabnost: 8

Splošni vtis: 8

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 369,60 evra ob podpisu enoletne naročnine z Mobitelom.

Za: Tipkovnica, oblika, Windows Mobile 6.0.

Proti: Počasnost, ni UMTS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji