Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2016

Nikon Coolpix A300

Žepni digitalni fotoaparati so danes res presenetljivo zmogljivi, v majhnih, tankih ohišjih se skrivajo objektivi s presenetljivim razponom. To velja tudi za novi Coolpix A300, majhen, ličen aparat, ki je na voljo v več barvah, poleg klasične črne in bele tudi v rožnati in rdeči z vzorcem rože. Morda kot zanimivost – aparat je bil napovedan že pred časom, a je zaradi potresa na Japonskem nekoliko zamudil.

Aparat je, kot rečeno, majhen, v globino meri le dva centimetra, s težo 119 gramov (tu sta že všteta tudi akumulator in pomnilniška kartica) pa ga v žepu komaj opazimo. Ohišje je iz kakovostne plastike, vse stranice so rahlo zaobljene. Kljub velikosti skriva objektiv s kar osemkratnim razmerjem zuma. Tako imamo na voljo solidno široki kot 25 milimetrov, na drugi strani pa se raztegne do 200 milimetrov. Pri tem mu je v pomoč tudi optična stabilizacija slike (pri zajemu videa to sicer preklopi na digitalno stabilizacijo). Ravno optični zum je glavna prednost novodobnih žepnih modelov v primerjavi s pametnimi telefoni.

Aparat nima kaj prida ročnih nastavitev, a to je razumljivo, saj meri na manj zahtevne uporabnike. Ima pa seveda dovolj različnih scenskih programov, čeprav se že tudi avtomatika dobro obnese (še najkoristnejši so programi za fotografiranje v nenavadnih svetlobnih razmerah, denimo ob mraku). V Nikonu so vgradili tudi brezžično povezavo za povezovanje s pametnimi telefoni, prek tega lahko prenašamo fotografije in celo upravljamo aparat.

Kar zadeva tehnične zmogljivosti, smo bili malenkost razočarani le nad zmogljivostjo oziroma dometom bliskavice. Po Nikonovih podatkih seže pri širokem kotu do 2,8 metra, to je res malo. A na splošno tako ali tako ne moremo kaj veliko pričakovati od teh majhnih, vgrajenih bliskavic. Coolpix A300 je sicer lepo zaokrožena celota, preprost žepni aparat, ki preseneti s koristnim razponom objektiva, pri tem se nam tudi cena zdi razmeroma ugodna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji