Objavljeno: 26.9.2006 01:51 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor September 2006

Nero PhotoShow Deluxe 4

Razširjenost digitalne fotografije najlepše odseva v velikanskem številu fotografij, ki jih najdemo na diskih računalnikov. Fotografiramo vedno in povsod, fotografije pretočimo v računalnik, si jih ogledamo in ponavadi nanje pozabimo. Da bi dobile uporabno in trajnejšo vrednost, jih je treba urediti in v lepi podobi predstaviti prijateljem. Takšna predstavitev je neprimerno bolj zanimiva kot suhoparno predvajanje fotografij. Za opisana opravila potrebujemo ustrezne programe in eden takih je Nero PhotoShow Deluxe 4.

Med namestitvijo PhotoShowa je smiselno določiti, v kateri mapi hranimo fotografije. To mapo namreč program označi kot "domačo mapo fotografij" in vseskozi spremlja dogajanje v njej. Program ponuja tri možnosti, med katerimi lahko v vsakem trenutku prosto prehajamo, saj so enostavno dostopne prek zavihkov. Enako velja za vrnitev na glavni menu, kjer spreminjamo tudi osnovne programske nastavitve.

Uporabniški vmesnik je dovolj pregleden.

Možnost "upravljanje" fotografij nas pripelje v okno, razdeljeno na iskalnik in pregledovalnik fotografij. Prvi omogoča brskanje po mapah in predstavitvah, ki jih hranimo v računalniku, drugi pa prikazuje vsebino le-teh v obliki majhnih sličic. Za iskanje sta na voljo dva osnovna navigacijska elementa, in sicer "hiter pregled" in pregled "fotografije v mojem računalniku". V spodnjem delu iskalnika najdemo še koš, v katerem se začasno shranijo zbrisani elementi. "Hitri pregled" omogoča hitro iskanje fotografij, video posnetkov in predstavitev, rezultati pa so zbrani na podlagi določenega merila, ki smo ga izbrali (koledar, po ljudeh, po krajih...), in urejeni kronološko ali po abecedi. Pogled "fotografije v mojem računalniku" prikaže vse tiste mape, ki smo jih določili med nastavitvami. Tudi pregledovalnik fotografij je smiselno in pregledno urejen, nekaj malega lahko nanj vplivamo s spreminjanjem nastavitev. Preimenovanje fotografij, dodajanje novih elementov v predstavitve, dodajanje komentarjev, tiskanje in pošiljanje po elektronski pošti je le nekaj opravil, ki jih lahko tu postorimo. Ob premiku miške na določeno fotografijo se prikaže majhen oblaček z možnostmi, ki so na voljo. Fotografijo lahko obračamo, ji določimo oznako, jo damo v koš ali urejamo. Na voljo jih je dovolj, da zadostijo potrebam domačega uporabnika, in hkrati dopuščajo dovolj možnosti za izražanje ustvarjalnosti. Med njimi najdemo tudi orodje za odstranjevanje rdečih oči. Njegova pomanjkljivost je predvsem nenatančnost, saj območje rdečih oči označimo s kvadratom in ne krogom ali elipso. Fotografijam lahko dodajamo tudi besedilo in različne že pripravljene učinke, večini dodatkov in orodij pa lahko spreminjamo določene nastavitve. Program zna razveljaviti izvedene ukaze in ima tudi gumb za takojšnjo vrnitev v začetno stanje. Najpogosteje rabljene funkcije so dostopne prek padajočih menujev.

Če z osrednjega menuja izberemo možnost "izdelaj", lahko izdelamo slikovno predstavitev, Nero jo imenuje PhotoShow, ohranjevalnik zaslona, arhiv, dinamično ozadje ali posnamemo lasten CD/DVD. Pri izdelavi lahko uporabimo pripravljene predloge ali pa izdelamo svoje. Predstavitve lahko opremimo z glasbeno podlago, dodamo prehode in razne učinke ter besedilo. Tudi izdelava drugih izdelkov poteka podobno.

Možnost "déli" najdemo tako kot prejšnji dve na osrednjem menuju in omogoča, da svoje izdelke ponudimo drugim ljudem. Lahko jih izvozimo v različne formate (izvršljiva datoteka, html), pošljemo po elektronski pošti ali objavimo na spletnih straneh. To zadnje zahteva brezplačno registracijo in prijavo v strežnik, za drugo pa poskrbi program.

Omeniti velja, da program omogoča uvažanje fotografij iz fotoaparata. Pred prenosom jih prikaže v pomanjšani obliki in samodejno označi, uporabnik pa mora vpisati njihovo ime, datum nastanka, morebitni komentar in jih uvrstiti v eno izmed kategorij, da jih lahko pozneje hitreje najdemo.

Nero PhotoShow DELUXE 4

Kaj: Program za delo s fotografijami.

Izdeluje: Nero, www.nero.com.

Cena: 40 dolarjev.

Za: Enovit in enostaven način dela, različne nastavitvene možnosti, uporabna pomoč.

Proti: Preprosta orodja, ne podpira slovenščine, dokaj počasen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji