Objavljeno: 28.12.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2023

Neposrečeni poskus

Odkar nas je Apple navadil na popolnoma brezžične slušalke, ki jih vstavimo v uho, jih morajo imeti prav vsi proizvajalci, tudi Philips. Tokrat smo preizkusili njihov najmočnejši model.

Če pogledamo na tržišče brezžičnih »vušesnih« slušalk oziroma t. i. »budsov«, je očitno, da je tehnologija zrela. Slušalke lahko namreč dobimo v izvedbi za 20 ali pa 300 evrov, razlike med njimi pa so od zunaj komajda vidne. Resda so Applove (in nekatere kitajske, ki jih posnemajo) narejene »z repkom«, večina pa jih je v obliki kroglice z ušesnim nastavkom, vendar so ključne razlike v notranjosti. Katere zvočne kodeke podpirajo (AAC, LDAC), ali podpirajo odpravo zunanjih zvokov/šumov (Active Noise Cancelation – ANC), koliko in katere geste za upravljanje podpirajo, kako dobro in koristno telefonsko aplikacijo imajo priloženo, kako zmogljiva je baterija in kako zmogljiva je baterija v škatlici, v kateri hranimo in polnimo slušalke. In seveda, kako dober je zvok, ki ga slušalke zmorejo predvajati, ter kako znana je blagovna znamka, ki jo je izdelala.

Velikost slušalk diktira tudi velikost priložene škatlice s polnilno baterijo, ki je vsaj dvakrat večja od drugih, ki smo jih vajeni.

Philipsu (oziroma podjetju TPVision), kot v resnici zelo znanemu imenu v svetu glasbenih pripomočkov, se je zdelo vredno vsemu temu dodati še razlikovanje v zunanjem oblikovanju in celo velikosti. Slušalke Fidelio T1 namreč niso okrogle (pa tudi ne paličaste), ampak imajo na ušesnem nastavku nameščeno nekakšno ploščico, ki jo sicer uporabljamo za različne dotike in potege, torej za upravljanje slušalk, toda večino časa nas ta v resnici le moti. Slušalke so namreč zaradi nje velike in nerodne, v uho pa jih je dokaj težko namestiti kljub množici različno velikih nastavkov, ki so priloženi. Škoda, saj se tako velikih slušalk med testom nikakor nismo mogli navaditi. Velikost slušalk diktira tudi velikost priložene škatlice s polnilno baterijo, ki je vsaj dvakrat večja od drugih, ki smo jih vajeni. V žepu jo bomo precej težko nosili.

Pa vendar, kakovost zvoka, ki ga zmorejo ustvariti, je nadpovprečna. Tudi odprava zunanjih šumov (ANC) je dovolj dobra, vsaj kadar nam slušalke uspe dovolj dobro namestiti v uho. Baterija pa kljub velikosti ni najbolj zmogljiva. Namerili smo ji približno šest ur predvajanja glasbe oziroma kar precej več, ko smo v priloženi aplikaciji napredni kodek LDAC nadomestili s starejšim AAC. Baterija v škatlici zadostuje za približno tri polnjenja.

Ko smo že omenili Philipsovo aplikacijo (za telefone Android) – videti je lepo, zmore veliko, le občasno (in začasno) »zmrzne« oziroma se s slušalkami noče povezati. To smo opazili tudi, ko smo jo povezali z drugimi (čezušesnimi) slušalkami Philips.

Škoda, od vrhunskih slušalk, kot se Fidelio T1 poskušajo predstaviti, bi pričakovali več.

Philips Fidelio T1

brezžične vušesne slušalke

Kje: Bolje založene trgovine.

Cena: 225 EUR

Za: Lep videz, zmogljiva aplikacija …

Proti: /…/ ki pa ne deluje vedno in najbolje. Za dobro zmogljivost baterije je treba vklopiti starejši kodek AAC. Velikost slušalk in polnilne škatlice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji