Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2010 | Teme: GPS

Navigacija s stilom

Pametni telefoni s podporo navigaciji vse bolj odžirajo uporabnike namenskim navigacijskim napravam. A jim te ne ostajajo dolžne, saj pridobivajo vse več funkcij mobilnih telefonov. No, ne le funkcij, temveč tudi obliko. Garminova najnovejša pogruntavščina, ki sliši na ime nüvi 3760T, namreč po svoji zunanji podobi spominja na priljubljeni mobilnik Apple iPhone.

Pri Garminu so se že pred časom povezali s podjetjem Asus in uporabnikom ponudili navigacijsko orientirani mobilni telefon nüvifone G60, ki ni požel uspeha, kot smo ga vajeni pri cestnih navigatorjih omenjenega podjetja. Zato so razvojniki ostali zvesti svojemu znanju, pri pripravi nove naprave pa je očitno imel veliko besede tudi oddelek za trženje. Ta je bržkone razvijalcem predlagal, da naj naredijo navigator, ki bo po svoji zunanjosti podoben pametnim mobilnikom z znakom ugriznjenega jabolka. Inženirji so se priporočila držali in izdelali po našem mnenju najtanjši in najlepši cestni navigator do današnjega dne.

Garmin nüvi 3760T, ki tehta le 113 gramov, je namreč debel vsega 9 milimetrov, prednjo stran pa krasi velik zaslon z diagonalo 10,9 centimetra. Prav tako omenjeni Garmin odpravlja eno večjih zamer, ki smo jih uporabniki stalno očitali navigatorjem. Kot prvi cestni navigator na svetu ima vgrajen zaslon, narejen s tehnologijo kapacitativnosti, kar pomeni, da za upravljanje zadostuje že zelo nežen dotik s prsti in ne večji fizični pritisk (ki ga zahtevajo zasloni na dotik, delujoči na podlagi upora). Zaslon, tako kot na pametnih mobilnikih, podpira večprstni dotik in različne kombinacije ukazov, zato je zelo intuitiven za uporabo. Z razmakom dveh prstov položaj na mapi približamo, približevanje prstov pa nam oddalji pogled na izrisan zemljevid. Pregledovanje zemljevida, predvsem bližnje okolice, je z drsečimi gibi prstov nadvse preprosto opravilo.

K prijaznosti naprave in enostavosti rokovanja z napravo še dodatno prispeva že tradicionalno preprost in pregleden Garminov uporabniški vmesnik z velikimi ikonami. Glede na to, da je omenjeno podjetje že zelo dolgo prisotno na našem tržišču, je jasno, da tudi nüvi 3760T govori slovensko ter ponuja menije v slovenščini. Omenjeni navigator ima vgrajen žiroskop in posledično omogoča samodejen preklop orientacije zaslona glede na položaj naprave. To jo naredi zares prenosno, saj jo lahko držimo kot mobilnik. Da tega prav pogosto ne bomo počeli, poskrbi močnejše segrevanje naprave med delovanjem. Nüvi 3760T ima vgrajen vmesnik bluetooth in uporabniku omogoča povezavo mobilnega telefona ter prostoročno telefoniranje. Naprava žal ne pozna predvajalnika videa ali glasbe, premore pa pregledovalnik slik (ki jih najlaže naložimo prek kartice microSD).

Na navigatorju je prednaložena programska oprema City Navigator NT 2011.10, ki dobro pozna Slovenijo in številne druge države, zato namestitev dodatka Adria Route morda ne bo potrebna, če se ravno ne odpravljamo na pot po jugovzhodnem delu Balkanskega polotoka. V nüvi 3760T je vgrajen tudi sprejemnik RDS-TMC, ki podpira sistem obveščanja o zastojih in preusmeritve poti. Ta je zaenkrat bistveno uporabnejši v tujini kot doma. Iz zmogljivejših modelov so seriji 3000 namenili tudi funkcijo ecoRoute, ki zna vozniku izračunati poti, pri uporabi katerih bo porabil kar najmanj goriva. Med naprednejše navigacijske rešitve sodi tehnologija nüRoute, ki vsebuje funkciji trafficTrends in myTrends. Slednji sta učljivi, saj se prva uči prometnih tokov glede na čas vožnje in natančneje predvideti čas prihoda (hitrosti v jutranjih konicah so na posameznih cestah bistveno nižje kot zvečer), druga pa spremlja uporabnikove priljubljene poti in zna čez čas že uganiti, kam bo potoval ga brez aktivacije načrtovane poti voditi na cilj (denimo, če se za vikende odpravljate na morje).

Proizvajalec navaja, da uspe navigator brez dovajanja električne energije nuditi do štiri ure informativnega usmerjanja, a se po našem preizkusu ob polni svetlosti zaslona avtonomija naprave skorajda prepolovi. Še vedno pa gre za soliden dosežek, saj tudi pametni mobilniki, ki imajo zvečine manjše zaslone, pri opravljanju funkcij navigiranja niso bistveno varčnejši.

Garmin je z nüvijem 3760T začrtal novo poglavje v razvoju navigacijskih naprav, brez dvoma pa mu bo konkurenca sledila. Veseli nas, da si naposled tudi v navigacijskih napravah lahko obetamo bistveno boljše zaslone, ki še olajšajo upravljanje z njimi.

Garmin nüvi 3760T

Cestni navigator.

Izdeluje: Garmin, www.garmin.com.
Prodaja: www.garmin.si.
Cena: 319 EUR.

Zemljevidi in vodenje 9.
Uporabniška izkušnja 9.
Cena/zmogljivost 7.

Za: Kapacitativni zaslon na dotik, oblika, uporabniški vmesnik.
Proti: Cena, segrevanje naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji