Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2017

Navidezne dobrote

Obogateno resničnost smo v preteklem letu bržkone spoznali vsi, bodisi po zaslugi prikupnih zverinic, za katere nismo vedeli, da živijo v naši bližini, bodisi s pomočjo pametnega telefona ali kakšnega pomagala, ki jih mrgoli v trgovinah z zabavno elektroniko. Da famozni AR ni le zabava, dokazujejo naslednje aplikacije za Applov iPhone.

Ljubitelji telesnih podob prisegamo na program z obogateno resničnostjo, ki nam pomaga pri odločitvi o naslednji tetovaži, izbiranju motiva ter mesta zanj. INKHUNTER try tatto designs in augmented reality postreže z vnaprej pripravljenimi umetninami, ki jih je moč nadgraditi tudi z lastnimi stvaritvami. Izbiro telefonska kamera zvesto plasira na poljubno mesto, da vidimo, ali ustreza našemu telesu, preden vanj zapičimo prvo iglo s črnilom. Takoj, ko na kožo narišemo pomožne črte, lahko izbiramo med številnimi motivi, ki se ne sramujejo niti barv. Večina jih je že spočetka dostopnih, druge plačamo z ogledom reklamnega sporočila.

Aplikacija WallaMe - Hide Augmented Reality messages predstavi zanimivo idejo, ki ji do uspeha manjka zgolj množičnost rabe. Uporabnikom program omogoča, da po svetu puščajo skrita sporočila, ki jih lahko preberejo le mimoidoči z aplikacijo WallaMe. Preprosta uporaba od posameznika ne zahteva drugega, kot da ovekoveči bližnjo steno, znak ali ulico ter nato na fotografijo nariše poljubno sporočilo. Sporočila so namenjena vsem uporabnikom aplikacije ali ožjemu krogu prijateljev. Največja moč programa je hkrati njegova šibkost. Zaradi maloštevilnih uporabnikov je zadeva, razen v primeru, ko si obogatena sporočila izmenjujemo z znanci, v Sloveniji skorajda neuporabna.

Med aplikacijami z obogateno resničnostjo najdemo tudi primerke, ki niso zgolj AR izdelki, a kljub temu ne moremo mimo njih. Google Translate nam s pomočjo v telefon vgrajene kamere omogoča, da namesto vnašanja nerazumljivega besedila v tujem jeziku uporabimo kar fotografijo. Ko s fotoaparatom zajamemo poljuben zapis, se ta samodejno pošlje v Googlove strežnike, ti pa programu nato posredujejo bolj ali manj posrečen prevod v izbrani jezik. Stvar pride najbolj prav pri pohajkovanju po tujini.

Opremljanje pisarne, kuhinje, spalnice in poljubne sobe doma nam olajša program Amikasa - 3D Floor Planner with Augmented Reality, ki izbrani prostor obogati s 3D modeli pohištva in opreme iz bogate zbirke. Navidezni opremi po želji spreminjamo barvo, jo povečujemo in obračamo ter končni izdelek delimo s prijatelji, da dobimo povratno informacijo o kakovosti lastnega okusa.

Med igrami z obogateno resničnostjo sicer ne moremo mimo nadvse priljubljenih Pokemonov, ki so pred kratkim obnoreli svet, a raje izpostavimo manj znano streljanje živih mrtvecev Zombies GO!, ki si z japonsko uspešnico deli del imena. Gre za generično akcijsko igro, ki se ponaša z igralnim načinom, pri katerem se navidezno dogajanje preseli v resnični svet. Mehanika je podobna omenjenim Pokemonom, na sprehodu po okolici iščemo sovražne zombije in jih učimo kozjih molitvic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji