Objavljeno: 20.11.2005 16:17 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec P7116dn

Ponudba cenejših barvnih tiskalnikov na trgu je vse večja, počasi je opaziti tudi odmikanje od starih, bobenskih tiskalnikov, ki so barve nanašali v štirih prehodih. Tudi cenovno ugodni model Nashuatec P7116dn sodi v ta razred - ponaša se z enoprehodnim tiskanjem s hitrostjo 16 strani na minuto oz. 20, če tiskamo črno-belo.

Tiskalnik je za enoprehodni model sorazmerno majhen in na mizi ne zasede veliko prostora. Gre za omrežni model (na voljo je tudi tak brez omrežnega priključka), kar pomeni, da bo verjetno nameščen kje drugje in ne ravno na delovni mizi. Vanj je vgrajen obračalnik za tiskanje na obe strani in reči moramo, da deluje odlično. S polno hitrostjo pogona namreč, tako da je tiskanje na obe strani natanko enako hitro kakor enostransko. Res pa je, da se ta hitrost pozna pri glasnosti - vleka papirja nazaj v pogon (za tiskanje na drugi strani) je zelo glasna.

Tiskalnik ima ločene tiskalne valje in posodice z barvilom. Slednje zelo enostavno menjamo na zgornji strani tiskalnika. Presenetljivo, da je črna posoda najmanjša, rumena pa največja (čeprav ponavadi največ tiskamo črno-belo); tega nam tudi pri zastopniku niso znali pojasniti. Vse kasete z barvilom so sicer deklarirane kot enako zmogljive - 5000 strani, pokritih petodstotno. Enako nenavadno je tudi to, da je tiskanje v barvah kljub "enoprehodnosti" počasnejše kakor v črno-beli tehniki. Naše devet strani dolgo poslovno poročilo, pri katerem so štiri strani zapolnjene le s črno barvo, na petih pa so barvni grafikoni, je natisnil v minuti in 30 sekund; ko smo v gonilniku vklopili črno-belo tiskanje, pa je za to porabil le 38 sekund. Razlika je torej bistveno večja od razmerja navedenih 20 : 16 strani na minuto! Kljub temu je barvno tiskanje med hitrejšimi, čeprav ne najhitrejše. Za bitno sliko, veliko 25 MB, v ločljivosti 600 dpi smo potrebovali le nekaj manj kot minuto, v postscriptni različici 1200 dpi pa dve minuti; gonilnik PCL pa tiskanja z ločljivostjo 1200 dpi ne omogoča. Prav zanimivo, da je tiskanje pri najvišji ločljivosti počasnejše tudi na ravni pogona - izdelek počasneje "leze ven".

Tiskalnik tiska z zelo svetlečimi barvami (tega ni mogoče uravnavati), kar bo predvsem pri črno-belih dokumentih morda koga motilo. Prelivi barv so dokaj mehki (tu pomaga strojna ločljivost 1200 pik na palec), a barve žal niso najbolj pravilne. Rumeni odtenki so preveč živi, predvsem pa so sivinski prelivi opazno vijoličasti. Nad kakovostjo odtisnjenega besedila nimamo pripomb.

Imamo pa kar nekaj pripomb nad programsko zasnovo tiskalnika (gonilniki). S privzetimi nastavitvami je namreč tiskanje iz Worda nemogoče, saj se pri natisnjenem izdelku poruši obojestranska poravnava, manjkajo pa tudi črke S in C (in ne šumniki, kot bi morda pomislili). Težave so s pisavami - ko smo v gonilniku vključili možnost, naj pisave tiskalniku pošilja kot bitne slike, je vse delovalo brez težav. Pri zastopniku pravijo, da teh težav ni na vseh računalnikih, da pa tako ali tako priporočajo tiskanje s katerim od Hewlett-Packardovih gonilnikov; ker tiskalnik podpira jezik PCL, to lepo deluje. Gonilniku zamerimo tudi to, da je treba ročno odkljukati, da je v tiskalnik vgrajen obračalnik, saj bi to lahko ugotovil sam. Še posebej, ker dvosmerna komunikacija vendarle deluje; gonilnik je namreč lepo sporočil, da je začelo zmanjkovati ene od barv. Ni pa tega zaznal spletni vmesnik (v tiskalnik je vgrajen spletni strežnik), kar se nam zdi skorajda neverjetno, prav tako tudi zastopniku. In tudi, ko je enega barvila že skoraj zmanjkalo, je spletni vmesnik še sporočal, da so vsa barvila polna...

Še nekaj o vzdrževanju. Ker smo na tiskalnik veliko tiskali in je imel že prej natisnjenih kar nekaj strani, se je napolnila posoda za odpadno barvilo. To nam je tiskalnik sporočil na zaslonu LCD. Posoda je precej velika in že navzven je videti zelo umazana. Rešitev ob takem obvestilu je le ročno praznjenje v koš za smeti in lahko nam verjamete, da je to zelo umazan posel. Nekateri tekmeci imajo to bolje rešeno: HPjevi tiskalniki take posode sploh nimajo, ker ob menjavi barvila zamenjamo tudi valj in vgrajeno odpadno posodico, pri Kyocerinih tiskalnikih pa ob vsakem barvilu dobimo še novo prazno posodico, ki jo lahko zamenjamo, ne da bi se umazali.

Preizkušeni tiskalnik je na voljo tudi v različici brez obračalnika in omrežne kartice, stane pa približno 30.000 tolarjev manj.

Nashuatec P7116dn

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto barvno, 20 črno-belo.

Tehnične lastnosti: 530 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); dodatek za tiskanje na obe strani; PCL, posnemanje postscripta 3; 64 MB/256 MB; vzporedni, USB 2.0 in omrežni vmesnik, priporočeno do 50.000 strani na mesec.

Skupna ocena: 63.

Cena: 505.680 tolarjev.

Cena natisnjene strani A4: 4,4 tolarjev (čb), 31,12 tolarja (barvno).

Za: Odličen obračalnik, za ta razred ugodna cena črno-belega odtisa.

Proti: Težave z gonilniki in sploh s programsko opremo, zelo svetleče barvilo, umazano vzdrževanje, slaba kakovost posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji