Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2015

Nadgradimo svoj avtomobil

Ste opazili, da novi avtomobili nižjega srednjega razreda še danes strašijo z radijskimi sprejemniki, ki temeljijo na CD predvajalniku? Danes, ko glasbo večinoma poslušamo s telefoni? Kitajci imajo rešitev, če nam bo le uspelo na radiu najti vhod AUX.

Niso še daleč časi, ko so bili za avtomobile uspešnica predvajalniki MP3, ki so glasbo s ključka USB predvajali na vgrajeni radijski sprejemnik prek določene radijske frekvence. Na radiu smo nastavili izbrano frekvenco, prek katere je oddajala napravica, in imeli smo svoj predvajalnik MP3. Razen, če smo ga poskušali uporabiti v primorju, ki je onesnaženo s premočnimi radijskimi postajami, ki do nas »špricajo« iz Italije. Še prej smo v avtobilske sprejemnike s kasetami vtikali »kasete«, so bili v resnici predvajalniki MP3.

Danes pa si lahko omislimo napravico, nič večjo od ključka USB, ki jo vtaknemo v vhod AUX in sprejemniku doda zmogljivosti bluetooth. Na kitajskih spletnih straneh D8 1103 stane borih 16 evrov (poštnine ne zaračunajo) in – deluje. Ko pametnemu telefonu vključimo bluetooth, se na seznamu prikaže naprava z značilno kitajsko kriptičnim imenom. Ko je uparjanje s telefonom opravljeno, pa telefon ves zvok preusmerja prek avtomobilskih zvočnikov. Pravzaprav še več, preusmerjen je tudi mikrofon, napravica je namreč v osnovi komplet za prostoročno telefoniranje. A, resnici na ljubo, slednje ne deluje najbolje, saj mikrofon, ki naj bi naš govor sprejemal nekje na sredi avtomobilske konzole, svojega dela ne opravlja najbolje. Ga, toda slabo.

Predvajanje glasbe s telefona, po drugi strani, deluje odlično. Če imate pri svojem mobilnem operaterju količkaj dovolj bogat mobilni paket, si lahko poslej končno omislite poslušanje radijske postaje, ki ne bo vsakih nekaj kilometrov začela šumeti in ne bo ravno tako hitro izginila. Poženete aplikacije TuneIn, izberete radijsko postajo, ki vam je všeč, in jo poslušate stalno, (bolj ali manj) brez prekinitev, če ste le v območju dovolj dobrega mobilnega signala. Še več, če ste si ob obisku tujine omislili katerega izmed dodatnih podatkovnih paketov, lahko to radijsko postajo poslušate tudi onstran meje. Da o poslušanju vedno bolj priljubljenih pretočnih storitev, kot so Deezer, Rdio, Google Music in Apple Music, niti ne govorimo.

Napravica deluje na vgrajeni akumulatorček, ki ga polnimo prek priloženega kabla, tega pa vtaknemo v običajni polnilec USB. Zdrži pa, po naših merjenjih, vsaj pet ur predvajanja.

D8 1103

Sprejemnik bluetooth za avtomobile.

Kje: www.dx.com

Koliko: 16 EUR.

✓    Cena, predvajanje glasbe deluje.

✗    Prostoročno telefoniranje sicer deluje, a zelo slabo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji