Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2013 | Teme: HTC, pametni telefon, android

Na vse ali nič

Izdelovalci mobilnih telefonov iz modela v model kopičijo funkcije in napravam pripenjajo oznake v upanju, da se bo rast prodaje nadaljevala. HTC se je znašel v drugačni vlogi. V zadnjem poskusu povrnitve stare slave so izdelali telefon z jasno definiranimi zmožnostmi in preprostim, popolnoma okleščenim imenom. Tajvanska igra na vse ali nič se imenuje HTC One.

BlinkFeed je privlačna zmes novic, fotografij in objav z izbranih družabnih omrežij. Žal ga ni mogoče izklopiti.

BlinkFeed je privlačna zmes novic, fotografij in objav z izbranih družabnih omrežij. Žal ga ni mogoče izklopiti.

Strategija tajvanskega podjetja HTC je preprosta. Letos so izdelali zgolj enega paradnega konja med pametnimi telefoni z Androidom in vanj položili vse upe in znanje, kar ga premorejo. Po zadnjih podatkih sodeč se jim je stava izplačala. Po porodnih krčih, kjer so splavitev telefona HTC One zaznamovale težave z dobavitelji, ki smelih načrtov tajvanskega podjetja niso jemali resno, se novi prvak prodaja hitreje kot slovenske obveznice.

Telefon HTC One je oblikovalski dosežek. Če smo v preteklosti Android povezovali s plastiko, bomo ob prvem stiku s hladno kovino, iz katere je Edini narejen, prijetno presenečeni. Občutek je naravnost fantastičen. Ohišje je izdelano iz dveh kosov, ki ju s posebnim postopkom združijo v celovito enoto brez vidnih odprtin. Veliko pozornosti so oblikovalci namenili podrobnostim. Rezultat je eden najlepših telefonov na trgu. Gladka površina telefona je sicer zaslužna za užitek pri rabi, a zaradi nje naprava rada drsi iz rok, zato priporočamo rabo zaščitnega ovitka. Ker je telefon precej visok (137,4 mm), je iskanje primerne zaščite v domačih logih precej zahtevna naloga. Predvidevamo, da se bo z uspehom telefona položaj v prihodnjih mesecih hitro izboljšal.

Poleg oblikovanja na telefonu izstopa 4,7-palčni zaslon s polno ločljivostjo 1920 × 1080 (469 ppi). Gre za Super LCD 3, ki je prekrit z drugo generacijo Goriljega stekla. HTC One s hitrostjo 1,7 GHz poganja Qualcommov procesor s štirimi jedri, Snapdragon 600. Družbo mu delata 2 GB pomnilnika in 32 GB prostora za nameščanje dodatnih aplikacij ali shranjevanje podatkov. Slednjega žal ni moč razširiti s pomnilniškimi karticami. Drugega mu ne manjka dosti. Ima GPS, NFC, vsa potrebna tipala (merilec pospeška, žiroskop …), brezžično Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n in mobilno povezavo četrte generacije, ki deluje tudi v slovenskem omrežju LTE. V nerodno postavljenem gumbu za vklop je skrit še infrardeč žarek, ki nadomesti poljuben daljinski upravljalnik.

Pri strojni opremljenosti tajvanskega prvaka ne moremo mimo dveh posebnosti. Prva je kamera s tako imenovanimi ultrapiksli, s katero so se v HTCju odmaknili od ustaljenega trenda, ki narekuje vedno višjo ločljivost pri fotografiranju. Namesto da bi v telefon vgradili fotoaparat z ločljivostjo 13 MP, so šli v drugo smer. HTC One ima zgolj dva para milijonov slikovnih pik. Gre za »večje« pike, ki sprejmejo tudi več svetlobe. V kombinaciji s kakovostno lečo (f2.0) in optično stabilizacijo slike omogoča fotoaparat z ultrapiksli boljše rezultate v slabših svetlobnih razmerah. Seveda je končni izdelek zaradi manj slikovnih pik manjši, zato odpade kakšno večje rezanje in povečevanje slike. Žal se zaradi (pre)majhnega števila pik aparat slabše obnese pri uporabi sredi belega dne, ko ga tekmeci zlahka presežejo. Drugače je pri drugi posebnosti opremljenosti telefona. Prednji, zelo veliki zvočniki (Boomsound) skupaj z algoritmom Beats poskrbijo za neprimerljivo božanje ušes. HTC One je prvi telefon, pri katerem raba slušalk pri poslušanju glasbe ali gledanju filma ni obvezna.

HTC Zoe je poseben način fotografiranja, pri katerem aparat poleg slike zajame tudi 0,6 in 3 sekunde dogajanja pred pritiskom na sprožilec in po njem.

HTC Zoe je poseben način fotografiranja, pri katerem aparat poleg slike zajame tudi 0,6 in 3 sekunde dogajanja pred pritiskom na sprožilec in po njem.

Operacijski sistem Android 4.1 je oblečen v novo preobleko Sense 5, ki prinaša precej sprememb. Prva je vidna takoj. Novičarski začetni zaslon BlinkFeed združuje novice, fotografije in dogajanje z družabnih omrežij. HTC vse skupaj zapakira v simpatičen paket, ki pa ga žal ni mogoče izklopiti. To je skregano z logiko sicer prilagodljivega Androida. Edina za zdaj znana rešitev je nastavitev enega od petih zaslonov z aplikacijami za domačega, kar nas ob pritisku gumba Home sicer postavi v znano okolje, a BlinkFeeda ne izklopi, še vedno je zložen na levi strani začetnih zaslonov. Aplikacija za fotografiranje ima način Zoe, ki pred vsakim slikanjem posname še nekaj sekund dogajanja in z njim poživi galerijo ter ustvari kratek predstavitveni filmček. Nova je postavitev gumbov, kjer (vsaj) spočetka pogrešamo gumb za večopravilnost, ki je po novem dosegljiva z dvojnim dotikom gumba Home. Drugačen je še seznam nameščenih aplikacij, opevani lebdeči pripomočki pa so skladno z zunanjostjo telefona poenostavljeni.

HTC One

Pametni telefon.

Prodaja: Mobitel, Simobil.

Cena: 709 EUR, Simobil v paketih od 1 EUR (mesečni strošek 82,9 EUR), Mobitel od 24 × 23 EUR.

✓    Oblikovanje, izdelava, zvočniki.

✗    Ni razširljivosti s karticami mikro SD, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji