Objavljeno: 28.1.2008 15:21 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2008 | Teme: nenehni testi, prenosnik

MSI EX600

Tako kot večina ponudnikov prenosnih računalnikov ima tudi MSI v svoji ponudbi prenosne računalnike, namenjene večpredstavnim vsebinam. EX600 zaradi bogate in precej zmogljive opreme vsekakor sodi v ta razred.

15,4-palčni zaslon deluje manj prepričljivo, saj bi se za predvajanje večpredstavnih vsebin prilegel večji. Pa vendar so v MSI poudarili prenosljivosti, kar se izrazi v lepo kompaktnih merah in v primerjavi s konkurenco precej nizko težo. Ohišje je presenetljivo dovolj trdno in se ob zmerni obremenitvi ne upogiba.

Nekateri prenosni računalniki s sedemnajstpalčnim zaslonom so opremljeni tudi s številsko tipkovnico. MSI se je odločil za podobno potezo, le da je pri petnajstpalčnem EX600 za to razmeroma malo prostora. Način "tlačenja" dodatnih številskih tipk jim ni najbolje uspel. Prvi kamen spotike je že ta, da je razporeditev tipk po ameriški/angleški zasnovi, šumniki pa so dodatno natisnjeni. Še bolj moteče pa so nekatere neenakomerno zožene tipke (večinoma šumniki) in desna tipka "shift", ki je zaradi malih mer praktično neuporabna. Sledilna ploščica je ravno prav velika, prav tako gumba pod njo, ki sta lahko dosegljiva.

EX600 po številu priklopov oz. vmesnikov ne izstopa iz povprečja. Tako bomo na vsaki strani našli po dve vtičnici USB, le eno režo za kartice PCMCIA, omrežni in modemski priklop, vmesnik firewire, za video pa sta na voljo S-video in izhod VGA. Poleg priklopa za mikrofon in slušalke je na voljo še dodatni avdio vhod, prav tako niso pozabili na bralnik pomnilniških kartic. Na vrhu zaslona je vgrajena še spletna kamera, ki premore ločljivost 1,3 mega pik. Za omrežno povezavo je poskrbljeno z brezžičnim omrežjem 802.11n (Draft-N), bluetooth vmesnik pa je na voljo le pri določenih različicah.

Preizkušena različica je imela vgrajen Intelov Core 2 Duo T5250 s frekvenco 1,5 GHz, zaradi potreb prednaloženega operacijskega sistema Windows Vista kar 2 GB pomnilnika in klasični 160 GB disk. Pohvali se lahko s precej zmogljivo grafično kartico nVidia GeForce 8400M GT z 256 MB pomnilnika.

Pri merjenju zmogljivosti v operacijskem sistemu Windows XP smo izmerili slabši rezultat kakor v Visti, saj v času preizkusa ni bilo na voljo uradnih gonilnikov za ta operacijski sistem. Kljub priloženemu operacijskemu sistemu Windows Vista Home Premium smo bili zgroženi nad izbiro jezikov, saj med večinoma centralnoevropskimi državami ni bilo moč izbrati angleščine, kaj šele slovenščine.

Kljub majhni teži je EX600 opremljen s precej zmogljivim akumulatorjem. Glede na opremljenost zdrži dobri dve uri in pol, kar je povsem primerljivo s konkurenčnimi prenosnimi računalniki. Podobno bi lahko rekli tudi za ceno. V primerjavi z zmogljivostjo je EX600 sicer za odtenek slabši od konkurence, vendar kompaktnost in majhna teža skušata to razliko popraviti.

MSI EX600

Poslovni indeks Winstone 2004: 22,0.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 23,4.

Sysmark 2007 Overall Score: 77.

Trajanje delovanja: 2 uri 36 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8.

Mere: 35,8 x 25,9 x 3,3cm, 2,6 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T5250, 1,5 GHz, 2048 MB RAM, 160 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11a/b/g/n.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 990 EUR.

Prodaja: Acord-92, wwww.acord-92.si.

Za: Oprema, svetel zaslon.

Proti: Cena, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji