Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2011 | Teme: iPhone

Mobilna podpora na daljavo

Računalnikarje nas redno kličejo sodelavci in znanci, ko imajo težave s svojimi računalniki. Prvi korak je praviloma pomoč kar po telefonu, ko pa to odpove, mnogokrat ne preostane drugega, kot da fizično pridemo do naprave v težavah. A so na voljo tudi elegantnejše rešitve.

Ena izmed teh je program ISL Light, za katerim stojijo v slovenskem podjetju XLab. Program nam omogoča, da prek spleta prevzamemo nadzor nad oddaljenim računalnikom. To seveda ni nič novega oziroma posebnega, saj lahko to počnemo tudi prek dobro znanega sistema VNC (kratica pomeni Virtual Network Computing). Bistvena prednost programa ISL Light pa je v enostavni rabi. Pri sistemih VNC imamo namreč kar nekaj dela z vzpostavljanjem povezave, sploh kadar računalnika nista v istem omrežju. Pri ISL Light ne potrebujemo tako rekoč nobenih nastavitev, na strani odjemalca (torej računalnika, do katerega želimo dostop) pa le zaženemo program, ne da bi ga morali namestiti.

Kljub razmeroma majhnemu zaslonu oziroma ločljivosti tega zaslona se ISL Light na iPadu zaradi večprstnih gest dobro obnese.

Program je namenjen predvsem večjim podjetjem, ki potrebujejo dostop do računalnikov svojih strank za sistemsko podporo. Na obeh straneh podpira tako Okna kot tudi MacOS in Linux. Najuporabnejši je seveda popoln nadzor nad računalnikom (kjer lahko uporabnik spremlja, kaj se dogaja), omogoča pa tudi prenos datotek in trenutno sporočanje (chat). Ves promet je zaščiten s protokolom SSL.

Program sam deluje dobro, preizkusili pa smo novost v ponudbi, in sicer ISL Light aplikacijo, narejeno za naprave iOS. Aplikacijo lahko uporabimo tako na telefonih iPhone kot na tablicah iPad, a se nam zdi zaradi velikosti zaslona uporabnejša na slednjih. Zadeva je namenjena dosedanjim uporabnikom programa ISL Light, tega lahko brezplačno preizkusimo za 15 dni.

Aplikacija je seveda brezplačna, a se moramo vanjo prijaviti s svojim uporabniškim računom (ki si ga ustvarimo na njihovi spletni strani). Prvo, kar nas pričaka, je menu, kjer imamo hiter dostop do svojih računalnikov, lahko pa začnemo novo sejo, oziroma se pridružimo obstoječi (do enega računalnika lahko hkrati dostopa več uporabnikov, odvisno od tipa ISL Light licence).

Za začetek nove seje dobimo kodo, ki jo stranka vnese v svoj odjemalec, ob povezavi pa se na drugem koncu še prikaže okno za potrditev nadzora na daljavo. Na mobilni napravi (iPhone ali iPad, mi smo uporabili slednjega) se pokaže računalniški zaslon oddaljenega računalnika, seveda je zmanjšan tako, da ga vidimo v celoti.

Upravljanje na dotik je dobro izvedeno, na desetpalčnem zaslonu iPada smo brez večjih težav krmilili oddaljen računalnik, ki uporablja ločljivost 1920 × 1080. Brez večprstnih gest seveda ne bi šlo, najpomembnejša je povečava in pomanjšava zaslona s potegom dveh prstov tako, kot to počnemo pri fotografijah. Dotik z enim prstom sproži klik, z dvema prstoma pa dvojni klik. Premikanje po zaslonu (denimo datotek ali oken) izvedemo tako, da za trenutek držimo prst nad programom in ga povlečemo na novo lokacijo.

Seveda je na voljo tudi navidezna tipkovnica, ki jo prikličemo z dotikom treh prstov. Slednja ima glede na klasično iPadovo nad seboj še par dodatnih tipk, ki so uporabne pri delu z računalniki (ctrl, alt, esc, tab). Za vse našteto pa so na spodnjem robu na voljo tudi ikone. Med njimi je tudi ikona, ki vsebuje kar nekaj uporabnih bližnjic, denimo do okenskega upravljalnika opravil (Task Manager), in kombinacijo tipk ctrl-alt-del.

Program ima par nastavitev, s katerimi lahko izboljšamo odzivnost pri uporabi počasnejše spletne povezave. Sem štejemo izklop izrisovanja ozadja in možnost nastavljanja barvne globine, sploh drugo se pri odzivnosti še kako pozna.

Na iPadu smo ISL Light primerjali s programom TeamViewer, ki ponuja podobne zmogljivosti. Slednji je za domače uporabnike sicer brezplačen (česar ISL Light ne ponuja), a se vsaj na iPadu obnese nekolike slabše. Največja razlika je možnost delovanja v ozadju, ki ga pozna ISL Light, zato lahko na iPadu vmes skočimo v kak drug program (denimo spletni brskalnik). Prednost za naš trg pa je tudi podpora slovenščini, česar pri TeamViewerju ni.

ISL Light je zanimiv praktično le za podjetja. Brezplačne različice ni, je le omenjena petnajstdnevna preizkušnja. Paketi pa se začnejo pri nakupu 500 minut uporabe za 100 evrov, čeprav so bolj zanimive naročnine za eno leto, ki se začnejo pri 390 evrov, odvisno od števila vzporednih povezav (v vsakem primeru pa lahko program namestimo na neomejeno število uporabnikov).

ISL Light

Kaj: Sistem za pomoč na daljavo.

Izdeluje: www.islonline.com

Cena: Od 140 evrov naprej, brezplačno za 15 dni.

Za: Enostavna raba.

Proti: Ni cenejših različic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji