Objavljeno: 15.4.2005 13:04 | Avtor: Vlado Robar | Monitor December 2004

Microsoftova Okna za Mace

Microsoft je pred dobrim letom in pol od podjetja Connectix kupil posnemovalnik okolja Windows za računalnike Macintosh, Virtual PC. Bojazen, da bo velikan iz Redmonda različico programa za Mace preprosto opustil, se ni uresničila (Microsoft ponuja tudi Virtual PC in Virtual Server za Windows). Nedavno so izdali prvo "svojo" različico programa, Virtual PC 7 za Macintosh (VPC).

Preizkusili smo VPC z okoljem Windows XP za rabo v podjetjih. Program dobimo na treh ploščah CD. Na prvih dveh je namestitveni program z vsemi nujnimi dodatki. Sem spada tudi namestitev okolja Windows XP z vključenim paketom popravkov SP2. Na tretji plošči so namestitvene datoteke za to okolje, ploščo pa uporabimo za popravilo okvarjene namestitve ali pa za poznejše nameščanje delov okolja Windows XP (Windows components).

Mac OS X in Windows XP na istem namizju.

Namestitev programa je hitra in enostavna. Več časa terja namestitev okenskega okolja, s katero lahko opravimo takoj ali pa si za to vzamemo čas pozneje. Seveda lahko zraven (ali pa namesto) okolja XP namestimo katero od drugih vrst Oken - a zaenkrat le z originalnih nosilcev za PCje. Taka namestitev ni prilagojena za VPC, zato imamo lahko težave pri iskanju gonilnikov. Lahko si omislimo tudi katero od različic Unixa, ki teče na pecejih (Linux, BSD), a je podpora tu še slabša (poleg tega obstajajo domorodne različice Linuxa oz. BSD za Mace). Poskusili smo namestiti celo Sunov Solaris za PC, a se je namestitveni program pritožil (na iBooku s procesorjem G3 in na iMacu z G5), da je zaznal procesor Intel 80486, ki ga Solaris 9 ne podpira.

Zraven Oken lahko namestimo tudi Linux.

Po namestitvi okolja Windows XP najdemo v pristanu (dock) gostiteljskega grafičnega vmesnika (OS X) ikono Start Menu. Ko jo kliknemo, se prikaže enak začetni menu, kot ga vidimo v "pravih" Oknih. Odpre se tudi, če posnemano okensko okolje še ni zagnano. Ob izbiri poljubnega elementa menuja se začneta nalagati VPC in okolje Windows. Nalaganje Oken utegne trajati kar precej časa. Če VPC nima na voljo dovolj pomnilnika, je posnemanje Oken polževo, seveda pa ga mora tudi za OS X ostati dovolj, saj je sicer delovanje še počasnejše. K hitrejšemu izvajanju pripomore tudi zmogljiv procesor G5, ki ga prejšnja različica VPC še ni podpirala.

Ko želimo zapustiti okolje Windows, lahko shranimo trenutno stanje z več odprtimi programi in pripadajočimi okni na namizju. Ob prihodnjem zagonu se znajdemo v natanko takem okolju, kot smo ga zapustili.

Tudi Okna na Macu moramo aktivirati.

Za vse ustvarjene navidezne računalnike lahko njihovo delovanje nadzorujemo iz nadzornega okna VPC. V njem določimo, kako si Okna "sposodijo" strojno opremo od Maca. Posebej pomembne so nastavitve za deljene mape (to so mape v Macu, ki jih okenski raziskovalec vidi kot deljene diske), omrežje in pomnilnik. Nova različica omogoča boljše sodelovanje med gostiteljskim in posnemanim sistemom. Delita si odložišče, omrežje (žično ali brezžično) in izmenljive naprave za shranjevanje podatkov. Če imamo nameščen OS X 10.3, je tudi tiskanje iz Oken podprto brez nameščanja dodatnih gonilnikov.

Zaenkrat je mogoče kupiti le VPC 7 z Okni XP za uporabo v podjetjih, Microsoft pa za bližnjo prihodnost obljublja še različici z okoljem Windows XP za delo doma in Windows 2000.

Virtual PC 7

Kaj: Program, ki na Macih posnema delovanje peceja.

Zahteve: Mac OS X, 512 MB RAM, 3 GB prostora na disku.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Prodajata: Microsoft Slovenija, (01) 548 41 00, www.microsoft.com/slovenija, E.P.L., (01) 256 13 20, www.epl.si

Cena: 84.256 tolarjev (skupaj z Windows XP Professional).

Za: Podpora procesorju G5. Dobro sodelovanje z gostiteljskim sistemom.

Proti: Visoka cena. Strojne zahteve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji