Objavljeno: 27.2.2024 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2024

Microsoft Surface Laptop Go 3

Microsoft že dolgo ponuja lastne prenosnike v liniji Surface, preizkušeni model Go pa sodi v vstopni razred. A ker se Microsoft trudi ceniti se, podobno kot to počne Apple, se vstopnost ne kaže tudi pri ceni.

Prenosnik je sicer majhen, tanek in razmeroma lahek. Ohišje je zelo kakovostno, gre za temno sivo (barva je Platinum), ohišje iz kombinacije aluminija in plastike – spodnja stranica je iz »kompozita aluminija in polikarbonatna s steklenimi vlakni in 30 odstotki ponovno uporabljenih recikliranih vsebin«. Kaj to pomeni, ne vemo, vsaj sliši se ekološko. Rob okoli zaslona bi lahko bil sicer manjši, vsaj če prenosnik primerjamo s konkurenco, diagonala meri 12,4 palca.

Zaslon je občutljiv na dotik, matrika je klasična IPS, čez zaslon pa je svetleča prevleka, v kateri vidimo kar veliko odsevov. Ločljivost je za današnje razmere nekoliko nizka, 1.536 × 1.024 pik, a je po našem mnenju nizka vrednost bolj na papirju kot v praksi, saj je vsebina dovolj ostra. Želeli bi si večjo svetlost za delo na prostem ali v bolj osvetljenih prostorih, omeniti velja tipalo za prilagoditev svetlosti. Tipkovnica je zelo nizka (torej imajo tipke kratek hod), a ima dober povratni odziv, tako je tipkanje na njo kljub kompaktni velikosti dovolj natančno. Pogrešali smo osvetlitev tipkovnice, sploh glede na cenovno umestitev. Zvočniki so povprečni, tu je seveda omejitev tankost prenosnika. Tipka za vklop je vkomponirana v tipkovnico, integriran ima bralnik prstnih odtisov.

Majhno in tanko ohišje predstavlja tudi ozko grlo za vmesnike. Na levi strani sta tako le dva USB – eden je USB-A po standardu 3.2 Gen. 1, drugi pa USB-C po istem standardu (ta lahko skrbi tudi za napajanje), ob njiju je še izhod za slušalke. Na desni strani je še namenski vmesnik za napajanje in druge Microsoftove dodatke, imenovan Surface Connect, ki po delovanju (povezavi prek magnetov) spominja na Applov MagSafe. Vgrajena Intelova mrežna kartica seveda podpira omrežja Wi-Fi 6, ne pa tudi novejšega Wi-Fi 6E.

Novi Surface Laptop Go 3 je soliden prenosnik, ki pa glede na ceno enostavno ponudi premalo.

Čeprav gre za prenosnik, predstavljen pred nekaj meseci, uporablja prejšnjo, 12. generacijo Intelovih procesorjev Core, konkretno Core i5-1235U. V praksi so razlike v primerjavi s 13. generacijo ekvivalentnih procesorjev sicer zelo majhne, a vseeno je zanimivo, da so pri Microsoftu izbrali starejšo (cenejšo) različico. Na voljo so različne sestave, vstopna je z 8 GB pomnilnika, v preizkušenem modelu je bilo bolj priporočljivih 16 GB. Pri zmogljivostih se prenosnik obnese zadovoljivo – dovolj je hiter in odziven za navadno, pisarniško delo, pri zahtevnejših opravilih pa se bomo bolj načakali. Ob uporabi z akumulatorjem se dodatno omeji zmogljivost procesorja. Prenosnik ostane pri navadni uporabi praktično neslišen in dovolj hladen, med preizkusom zmogljivosti pa se je slišal ventilator s svojimi višjimi frekvencami, zadnji del prenosnika pa je postal nadpovprečno topel.

Novi Surface Laptop Go 3 je soliden prenosnik, ki pa glede na ceno enostavno ponudi premalo. Med ožjo konkurenco velja omeniti Asusov ZenBook, kjer bomo za tako ceno že dobili zaslon OLED, ali pa katerega od modelov Dell XPS, kjer bo oblikovanje zanimivejše, poleg osvetljene tipkovnice bo tudi razmerje med zaslonom in ohišjem boljše (torej bodo robovi okoli zaslona tanjši). Zelo resna konkurenca pa so tudi Applovi prenosniki prejšnje generacije, torej MacBook Air s procesorjem M1. Microsoft se pri fizičnih napravah očitno ceni, a vsaj pri nas nima renomeja, da bi taka taktika obrodila sadove.

Microsoft Surface Laptop Go 3

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.115

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 4.053

Trajanje delovanja: 3 ure, 58 minut

Zgradba in oprema: 7

Velikost in teža: 9

Mere: 27,8 × 20,6 × 1,6 cm; 1,1 kg

Značilnosti: Intel Core i5-1235U, 16 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 12,4-palčni, 1.536 × 1.024

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 1.308 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Velikost in teža, videz.

Proti: Cena, povprečne zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji