Objavljeno: 29.5.2018 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2018

Microsoft Build 2018

Microsoft je vsakoletni konferenci za razvijalce Microsoft Build razkril obilico novosti, s katerimi želi navdušiti stare in nove uporabnike Microsoftovih storitev in rešitev.

Razvijalci so za Microsoft strateškega pomena. Prav prek mreže razvijalcev je Microsoft v preteklosti zgradil to, kar je danes največja skupnost razvijalcev za posamezno platformo na svetu. Na konferenci so sodelovali razvijalci iz več kot 70 držav, poleg dogodka v živo v Seattlu so dogodke prenašali v živo po spletu, brezplačno.

Tako kot pri večini tekmecev je tudi pri Microsoftu v tem obdobju vse podrejeno oblačnim storitvam, umetni inteligenci in nekoliko več drugod, internetnim stvarem (IoT). Četudi je Azure ta hip za Microsoft najbrž največji strateški element za prihodnost (nekateri na pol v šali pravijo, da bi se lahko platformi Windows že odrekli), pa Microsoft ne želi spoditi stran tistih, ki še naprej zaupajo predvsem tistemu, kar imajo pri sebi na domačih računalnikih in pod nadzorom.

Lep zgled je področje umetne inteligence. Medtem ko tekmeci vedno bolj poudarjajo umetno inteligenco kot računsko moč v oblaku, Microsoft trdi, da potrebujemo zmožnosti strojnega učenja tudi na robu oblaka, torej v internetnih napravah. Eden od rezultatov v tej smeri je platforma Windows ML, ki algoritme strojnega učenja izvaja na krajevnih napravah. Vedno se bodo našli scenariji, kjer raba algoritmov v oblaku zaradi različnih dejavnikov ne bo ustrezna (varnost, visoka latenca …), zato vzporedno s storitvami Azure razvijajo tudi rešitve za »oblačni rob«, kot so Azure Stack, Azure IoT Edge in Azure Sphere.

Na konferenci Build so naredili korak naprej in oznanili, da bodo tehnologijo Azure IoT Edge Runtime objavili kot odprto kodo, ker želijo, da jo posvojijo izdelovalci strojne opreme po vsem svetu. V ponazoritev, kaj s tem mislijo, so skupaj s Qualcommom na konferenci prikazali kamero za video nadzorn, ki ima zmogljivost strojnega učenja vgrajeno kar v samo kamero. Tako so se izognili, da bi za potrebe računalniškega vida med kamero in strežniki krožile velikanske količine podatkov. Namesto tega se od kamere zdaj lahko pošiljajo le alarmi in opozorila.

Podobno sodelovanje so sklenili z izdelovalcem dronov DJI, ki je v svoj najnovejši model vgradil Microsoftovo tehnologijo za strojno učenje. Za dron je še posebej pomembno, da lahko umetna inteligenca deluje lokalno, v zraku, kjer so povezave lahko omejene, hitrost procesiranja pa zahteva takojšen odziv sistema. S prepoznavo predmetov se dronom odpira povsem novo področje rabe.

Po Microsoftovi viziji je prihodnost rabe oblaka v internetno povezanih napravah, kjer so naredili še korak naprej. Azure Sphere je dejanski podaljšek oblaka v obliki drobnih naprav IoT, imenovanih Azure MCU, ki so manjše od priljubljenih kartic Raspberry Pi, obenem pa vsebujejo visoko stopnjo povezljivosti in varnosti, potrebnih tako za domačo kot poslovno rabo.

Azure po drugi strani začenjajo imenovati »svetovni računalnik«, porazdeljeno entiteto, ki ima vozliča po vsem svetu in zelo hitro raste, tako po obsegu kot vsebini. Leta 2017 so v okolju Azure skupno predstavili 130 novosti. Samo na tokratni konferenci Build pa novih 70. Možnosti razvoja so torej šele na začetku. V povezavi z oblakom Azure so obudili tudi projekt Kinect for Azure, s katerim bodo oblačnim storitvam (svetovnemu računalniku) dali vid.

Poleg računalniškega vida napovedujejo naslednji korak v prepoznavi govora. Predstavljen je bil naslednji razvojni komplet (SDK) za prepoznavo govora, prikazali pa so napredek na področju strojnega prevajanja. Lep zgled je dodatek za videokonferenčne sisteme, na primer Skype, kjer programski razpoznavalnik sproti izdeluje prepis pogovora in pri tem celo pravilno zazna posamezne govorce na sestanku.

Microsoft razvijalce opozarja, da današnje aplikacije niso zgolj nekaj, kar živi v oknu ali na mobilnem zaslonu, temveč v obliki digitalnih pomočnic ponuja drugačno uporabniško izkušnjo brez zaslonov. Zato načrtujejo številne izboljšave pomočnice Cortana, ki zna analizirati podatke, ustvarjene ali hranjene v drugih aplikacijah.

Naredili pa so tudi korak naprej v interoperabilnosti z drugimi sistemi. Digitalne pomočnice so bile doslej izolirane v svojih ekosistemih, toda zakaj ne bi te med sabo sodelovale. Microsoft je zato začel sodelovati s podjetjem Amazon, Cortana pa se zna pogovarjati s storitvami Alexe. Cortano lahko prosimo, naj pri Alexi poizve podatek, ki vemo, da je v njeni domeni, in nasprotno. Ali je to model, ki se bo kasneje razširil po vsej industriji?

Na področju povečane resničnosti je bil Microsoft doslej v ospredju, a končnega izdelka iz projekta Hololens za zdaj še vedno ni na spregled. Zato pa so na konferenci Build predstavili dva nova programska izdelka, ki merita na nove skupine uporabnikov. Microsoft Remore Assist omogoča pomoč na daljavo skozi oči (in kamere) uporabnika sistema AR. V ozadju pa je strokovnjak lahko na oddaljeni lokaciji. Microsoft ocenjuje, da je po svetu dve milijardi »začetnikov« na posameznem delovnem mestu, kjer bi taka pomoč na daljavo še kako prav prišla. Microsoft Layout pa je program za projektiranje in postavljanje predmetov v prostor, ki bo pomagal inženirjem, arhitektom in vzdrževalcem.

Omeniti velja tudi to, da Microsoft razvijalce ne skuša prepričati zgolj s tehnologijo, temveč tudi s finančnimi ugodnostmi. Na konferenci so naznanili, da bodo razvijalcem, ki bodo programe objavljali v spletni trgovini Microsoft Store, izplačali 95 % zasluženega s prodajo programov (85 %, če bo Microsoft v trgovini program aktivno reklamiral), kar je precej bolje kot pri konkurenci. Toda verjetno tudi ukrep, da bi povečali prodajo v spletni trgovini, kjer nedvomno zaostajajo za podobnimi Goolovimi in Applovimi storitvami.

Na koncu še ena malenkost. Microsoft je v vseh teh letih pridelal velikansko količino tehnične dokumentacije, ki pa je bila doslej razdrobljena na različnih koncih. Microsoft je zadevo naposled  uredil in vse svoje dokumente združil na enem mestu, portalu docs.microsoft.com. Zelo uporabno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji