Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP100

Minilo je že eno leto, odkar smo v našem laboratoriju preizkusili malčka med tiskalniki, Canon Pixma iP90v (december 2007), tokrat pa nas je pritegnila naprava podobnih mer - iP100. Menimo, da ju je zaradi njune tržne naravnanosti najbolje primerjati kar med seboj.

Canon Pixma iP100

Kaj: Prenosni toplotni brizgalnik.

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, infrardeči.

Velikost (razred): A4 (štiribarvni).

Cena: 295,20 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 20 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 29 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Prenosljivost, cena izpisa.

Proti: Cena tiskalnika (z dodatki).

Namenjeni sta prenašanju in kakovostnemu tiskanju vsebine, kjerkoli si želimo ali tam, kjer sicer to ne bi bilo mogoče. Zato tudi zgolj 2 kg, kolikor pokaže tehtnica, pri tiskalnikih kar težko predstavljivo. Tudi pri tem modelu je mogoče dokupiti nekaj dodatne opreme: poleg vmesnikov PictBridge in IR lahko nabor naših možnosti razširimo z bluetoothom, avtomobilskim adapterjem ali baterijo. To bo naš "prenosnik" še bolj podražilo, a po drugi strani res omogočilo prenosljivost v pravem pomenu besede ali pa tiskanje neposredno iz pametnih mobilnih telefonov.

Podobno kot predhodnika je tudi iP100 enostavno uporabljati. Problemov s pokrovom tiskalnika, ki je hkrati podajalnik listov, jim še vedno ni uspelo odpraviti. Vendar je po drugi strani treba upoštevati, da na terenu ne tiskamo ravno na desetine dokumentov, nekaj deset listov pa naprava z lahkoto prebavi. S sistemom dveh novih kartuš (za približno 70 izpisanih strani) in natančnostjo 1 pikolitra so posodobili tehnologijo izpisa, ki zdaj omogoča večjo natančnost, čeprav smo (resnici na ljubo) dejanske izboljšave komajda opazili. Da ne bo pomote: kot pri predhodniku smo bi bili tudi zdaj priča kakovostnemu izpisu, ki se lahko suvereno postavi ob bok dvakrat, trikrat ali štirikrat večjim bratom.

Canon Pixma iP100

Izboljšave prinašajo spremembe tudi v hitrosti izpisa. Če pri tiskanju na običajen papir tiskalnik porabi približno enako časa (50 s za 5 strani), pa precej hitreje od predhodnika opravi delo na svetlečem papirju. Fotografijo 10 × 15 cm npr. natisne v dobri minuti, to je kar dvakrat hitreje.

Nove kartuše prinašajo tudi nove cene izpisa. Z 18 centi, ki jih v povprečju odštejemo na izpisano stran besedila, moramo biti v tem primeru zadovoljni. Seveda je veliko brizgalnikov z veliko nižjo ceno izpisa, a hkrati prav toliko z višjo. Če imamo v mislih črno-beli izpis, je od npr. iP90v skoraj za polovico cenejši, pa tudi barvni je ugodnejši. Ko ta tiskalnik primerjamo z drugimi, moramo imeti vseskozi v mislih prenosljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji