Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2015 | Teme: nenehni testi

LG G Pad 8 in 10.1

LG je lani presenetil s svojo tablico G Pad 8.3, ki je bila poleg Nexusa 7 edina resna izbira za manjšo androidno tablico. Lanski model se je ponašal s kovinsko zadnjo stranico in je bil nasploh narejen zelo dobro. LG se je letos odločil zamenjati materiale, iz katerih so izdelane njihove tablice. Odločili so se za gumirano ohišje, ki je zelo prijetno na otip. Pravzaprav so se odločili posnemati tablice Nexus, saj imata tako Nexus 7 kot Nexus 10 zelo podobno ohišje. V primerjavi s kovinskimi tablicami, kot je iPad ali lanskoletni G Pad, je gumirano ohišje dvorezen meč. Mešanica gume in plastike je v roki veliko bolj prijetna, kovinsko ohišje pa je bolj prijazno za  čiščenje, saj se na gumiranih napravah nabere več prstnih odtisov.

LG na svoje tablice ni prenesel postavitve fizičnih gumbov s svojih telefonov, saj so tam gumbi na zadnji strani naprav. To lahko le pozdravimo in pri osempalčni tablici so gumb za vklop in izklop ter gumba za uravnavanje glasnosti na vrhu desne stranice. Gre za dokaj dobre gumbe, ki so morda malo premehki, a vedno vemo, da smo jih pritisnili. Na zadnji strani je še fotoaparat, ki ime le pet megapik, a to je za leto 2014 malo. Trend zajemanja fotografij se je dokončno zasidral tudi med uporabniki tablic, tako da je odsotnost zmogljivejšega senzorja napačna odločitev.

Obe tablici imata na ohišju še režo za kartico micro SD, ki je skrita pod pokrovom, tako da sta edina vidna vhoda še tista za microUSB in slušalke. Dobrodošel dodatek je še senzor IR, ki omogoča krmiljenje televizorja oziroma kakšne druge naprave, ki jo imamo v dnevni sobi. Na tablico je nameščena aplikacija, ki ji določimo izdelovalca dnevnosobne naprave, in čarovnik nas hitro pelje čez nastavitve. Zbirka naprav, ki so podprte v aplikaciji, je izjemna, tako da je verjetno, da bosta G Pada znala upravljati tudi naprave v vaši dnevni sobi.

Strojno sta obe tablici popolnoma enaki, saj sta obe na voljo s 16-gigabajtno shrambo, gigabajtom pomnilnika, vse skupaj pa žene čipovje Snapdragon 400. To sestavljajo štiri 1,2 GHz jedra Cortex A7 in gre za nabor procesorjev, ki ženejo večino lanskoletnih najboljših naprav. Skok v procesorski moči glede na lansko leto ni tako močan, tako da je Snapdragon 400 še vedno povem zadovoljiv motor, ki brez težav opravlja svoje delo. Poleg zadnje kamere je na prednji strani še ena, ki ima 1,3 megapike in za občasne videoklice povsem zadošča. Zadnja kamera sicer lahko snema video v polni ločljivosti, a kot smo že omenili, pri kakovosti slikanja ne gre za vrhunske izdelke.

Obe tablici premoreta še zaslon, ki kaže sliko v ločljivosti 1280 x 800, a ker gre za dve različni napravi, se zaslon na obeh ne obnese enako dobro. Osempalčni model se lahko pohvali z gostoto pik 189 ppi, a če vemo, da ima lanskoletni Nexus 7 ločljivost 330 ppi, je zaslon težko pohvaliti. Sicer gre za zaslon IPS, tako da mu vidnih kotov ni mogoče očitati, a je ločljivost prenizka, da bi dobro delovala na tako velikih napravah. Vse skupaj je seveda še slabše na desetpalčnem modelu, kjer gostota pik zdrkne na 150 in v praksi se to pozna, saj je mogoče pike na zaslonu razbrati.

V obe tablici je nameščen Android 4.4.2, ki je oblečen v LGjevo preobleko. Ta premore nekaj dobrodošlih prilagoditev, saj v nastavitvah najdemo priročno orodje za brisanje podatkov, ki jih tablica ne potrebuje več. Malce manj posrečena je še možnost odprtja dveh aplikacij hkrati. Temu je namenjen četrti sistemski gumb, ki dela družbo osnovnim trem, ki jih najdemo na vseh androidnih napravah.  Ob pritisku nanj se odpre menu, na katerem so vsi programi, ki podpirajo večopravilnost. Sistem resda deluje, a v tem načinu aplikacije niso več tako odzivne in izkušnja ni več tekoča.

LGju je zopet uspelo izdelati dve tablici, ki ju drži nazaj predvsem androidna preobleka in nekatere strojne odločitve (fotoaparat, zaslon), kljub temu pa gre za dostojni predstavnici androidnega ekosistema.

LG G Pad 8

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: Bolje založene trgovine.

✓    IR senzor, ohišje.

✗    Fotoaparat, zaslon.

3839643

LG G Pad 10.1

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: Bolje založene trgovine.

✓    Oddajnik IR, ohišje.

✗    Fotoaparat, zaslon.

4341649

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji