Objavljeno: 8.3.2005 20:30 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2004 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark Z815

Lexmark je bil tisti, ki je pred leti začel cenovno vojno in z njo brizgalne tiskalnike tako zelo pocenil (tudi konkurenčne), da nekateri že glasno dvomijo o tem, ali prodajna cena sploh pokrije proizvodnje stroške. Uporabniki smo seveda veseli, saj lahko danes tiskalnike kupujemo kar ob drugih potrebščinah - v supermarketih. Manj smo zadovoljni s cenami kartuš, toda to je že druga zgodba.

Ob nizkih cenah je pri Lexmarkovih tiskalnikih zadnje čase nekoliko šepala zmogljivost in ob sestavljanju najnovejšega Lexmarkovega modela Z815 nas je zelo zanimalo, ali bo tokrat drugače.

Z815 je videti trdnejši od prejšnjih modelov (čeprav ne ravno "robustno", kot navaja reklamni material) in se (tako kot njegovi predhodniki) lahko pohvali s priboljški, ki jih nekateri konkurenti nimajo - prepoznavanje tipa papirja (neukim uporabnikom olajša tiskanje na posebne papirje) in avtomatska kalibracija. Kasete za papir (kjer bi papir ležal vodoravno) nima, vendar jo imajo v cenejšem razredu tako ali tako le Hewlett-Packardovi modeli. S tiskalnikom lahko tiskamo od roba do roba in to tudi v formatu A4. Za tiskanje fotografij več kot prikladno.

Novi Lexmark uporablja nove tiskalne kartuše, ki so jih označili z 31 (foto), 32 (črna) in 33 (barvna). Trenutno so v Sloveniji priložene vse tri (po potrebi lahko namesto črne vstavimo foto) in še 5 listov foto papirja A4. Kot kaže, so dejansko nove tudi glave na kartušah (za razliko od prejšnje generacije tiskalnikov Z), vsaj če sklepamo po rezultatih našega preizkušanja. Mimogrede, izdelovalec navaja, da so glave sposobne brizgati kapljice volumna 3-10 pikolitrov, kar je dobro (stari Lexmarki Z705/706/707 - 7 pl).

Med preizkusom smo bili najbolj presenečeni nad veliko hitrostjo tiskanja na navaden papir. Za pet strani besedila potrebuje Z815 le 50 sekund, kar je daleč najhitreje med tiskalniki tega cenovnega razreda (in celo hitreje kot zmorejo precej dražji modeli). Kar je, mimogrede, kar dvakrat hitreje kot tiska starejši Lexmarkovi model Z705! Tudi tiskanje poslovnih poročil (z nekaj barvnimi grafikoni) je bistveno hitrejše od konkurence (9 strani le dve minuti in pol), čeprav malo počasnejše od najboljših v "absolutni konkurenci". Tudi tiskanje vektorske slike in fotografije na navaden papir je zelo hitro - 10 × 15 cm velika fotografija se natisne v 53 sekundah. Prav zanimivo, da hitrostna prednost splahni, ko uporabimo poseben (mat) ali svetleč papir (čeprav tudi tu sodi med najhitrejše). Bitno sliko A4 v najboljši kakovosti tako odtisne v petih minutah in pol, fotografijo 10 × 15 cm pa v malo manj kot dveh minutah. (Mimogrede, Lexmark navaja, da je moč fotografijo natisniti tudi v 32 sekundah. Res, vendar le v najslabšem možnem načinu.)

No, navdušenju nad hitrostjo ni sledilo enako navdušenje nad kakovostjo odtisa. Ta je namreč le povprečen (za najnižji razred). Besedilo se na navadnem papirju nekoliko preliva, poslovni grafikoni pa so vendarle lepši. Berljivost podrobnosti velikosti dveh pik je na svetlečem papirju bolj slaba (ob črni številki so vidne barvne pike, ki so "zgrešile"), medtem ko so barvni prelivi dovolj dobri. Fotografije so barvno preveč "navite", še bolj kot nekateri Canonovi izdelki. Obrazni odtenki so npr. preveč oranžni. Raster ni močan, vendar ga opazimo. Pri tisku fotografij pravzaprav še najbolj moti, da je na izdelku videti mehansko sled pogonskega koleščka, ki premika papir pod tiskalno glavo.

Tiskalnik smo preizkusili tudi s foto glavo, ki smo jo vstavili namesto črne. S tem tiskalnik postane šest-barvni in upati je bilo, da bodo predvsem fotografije v taki sestavi opazno boljše. Žal ima tiskalnik očitne težave z gonilnikom (zadnjim, iz spleta), saj takoj, ko izberemo, da bomo tiskali na svetleč papir (kakšen papir je dejansko vstavljen, ni pomembno), vse izdelke močno obarva v zeleno. To smo preizkusili v CorelDRAW 7, CorelDRAW 12, Photoshop 6.01 in ACDSee 6.03. Do nadgradnje gonilnika foto tiskanje torej žal ne bo uporabno.

Izmerili smo, da je cena črno-belega odtisa (polna stran besedila) 51 tolarjev, kar ni malo, vendar so nekateri najcenejši brizgalniki še dražji. Precej dražji je barvni odtis. S polno kartušo smo natisnili le 43 naših testnih strani (stran A4 s tremi pravokotniki v osnovnih barvah), nakar je zmanjkalo vijolične barve, po naslednjih 40 straneh pa še svetlo modre. Rumene je zmanjkalo šele po 100 straneh. Res zanimivo, kot da v kartuši ne bi bilo enako vseh treh barv. Kakorkoli že - za pravilne odtise bi uporabnik moral kartušo zamenjati že po prvih 43 straneh, kar pomeni, da znaša cena odtisa 130 tolarjev. Veliko, vendar spet - nekateri konkurenti so tu še slabši.

Zaključimo lahko, da je Lexmark Z815 zelo hiter in povprečno kakovosten tiskalnik. Žal s priloženo foto kartušo, ki je trenutno neuporabna.

Lexmark Z815

Vmesniki: USB.

Cena: 20.990 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 51 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 130 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00.

Za: Daleč najhitrejši tiskalnik v svojem cenovnem razredu.

Proti: Fotografije so nekoliko preveč oranžne, vidna sled pogonskega koleščka. Priložena foto kartuša je s trenutno zadnjim gonilnikom neuporabna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji