Objavljeno: 8.3.2005 20:07 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark E232

Lexmarkovi laserski tiskalniki za najmanj zahtevne uporabnike (serije E32x, 220x) so naprodaj že kar nekaj let in so s svojo majhnostjo in priročnostjo eni bolj priljubljenih majhnih tiskalnikov. Na mizi zasedejo površino, ki ni nič večja od strani A4, tiskajo relativno hitro in dovolj kakovostno. Med drugim jih najdemo tudi kot izdelke OEM (preizkusili smo npr. Nashutecov model P6319, ki je v resnici Lexmarkov izdelek). Pravzaprav bi jim lahko zelo zamerili le dejstvo, da nimajo kasete za papir. Papir se vstavlja poševno o zgoraj in izkušnje kažejo, da se papir na ta način (če ga pustimo v "predalu" dalj časa") ukrivi, posledično pa imamo lahko težave s podajalnim mehanizmom.

Te težave odpravlja nova generacija malih "Ejev" oz. tiskalniki E232/E232T (slednji ima še dodatno kaseto za papir) in E330/E332N/E332TN (drugi ima omrežno kartico, zadnji pa poleg nje še dodatno kaseto). Preizkusili smo najmanjšega in cenovno najbolj ugodnega - model E232. Tiskalnik ni dosti večji od predhodnika, se pa ponaša s pravo kaseto in nekoliko modernejšimi zunanjimi potezami. Na sprednji strani je še podajalnik za posamične kuverte.

Tiskalnik podpira jezik PCL, na Macintoshih pa tudi Postscript (v Oknih je Postscript podprt šele z močnejšimi modeli E3xx). Hitrost pogona je 21 strani na minuto, kar smo z našim preizkusom tudi potrdili (kar je redkost, kajti ponavadi izmerjene vrednosti nekoliko odstopajo - navzdol). Opozoriti velja, da je med tiskanjem nekoliko glasen. Zelo dober oz. hiter je tudi odtis prve strani, saj jo tiskalnik iz popolnega mirovanja odtisne v desetih sekundah.

Nad kakovostjo tiska smo bili manj zadovoljni. Po eni strani je kakovost besedila odlična (kar velja za bolj ali manj vse laserske tiskalnike), po drugi strani pa so izdelki, ki vsebujejo tudi bolj polne grafične izdelke, pretirano temni. To je bilo videti pri naši testni vektorski sliki, pa tudi pri naslovnici v formatu PDF. Zanimivo, da so podrobnosti velikosti dveh pik, po drugi strani, slabo vidne, kot bi tiskalnik "varčeval" z barvilom. Tudi odtis bitne slike ni najboljši, saj je tako zrnat, kot bi ga natisnil tiskalnik ločljivosti običajne ločljivosti 600 pik na palec (Lexmark se ponaša s programsko simulacijo 2400 dpi). Mimogrede, E232 je posebnež v tem, da mu v gonilniku kakovosti odtisa ne moremo spreminjati. Saj ne da bi to v resnici kdaj potrebovali, pa vendar se za tak korak odloča le redko kateri proizvajalec.

Preizkusili smo tiskanje kuvert in ugotovili, da z navadnimi belimi kuvertami formata DL nima težav, "ne gredo" pa mu najbolje rjave kuverte B5. Slednja pride iz mehanizma nekoliko pomečkana in zato neenakomerno potiskana.

Tiskalnik se, če povzamemo, izkaže kot hiter in zanesljiv, vendar primeren predvsem za tiskanje besedila z občasnimi grafikoni. Pohvaliti moramo njegovo zelo ugodno ceno, vendar hkrati pograjati visoko ceno odtisa, ki nastane zaradi relativno visoke cene barvila, ki je predvideno za tisk le do 2500 strani (ob 5% pokritosti). Mimogrede - ob nakupu je kaseta z barvilom napolnjena le za 1500 strani, toda to začetno "varčevanje" je za najcenejše modele skorajda običajno.

Lexmark E232

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 600 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 21 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (in večnamenski podajalnik); PCL; 16 MB/ 80 MB; USB, vzporedni.

Cena: 54.157 tolarjev, model E232T 79.314 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 8,81 tolarja.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 585 58 00.

Za: Ugodna cena, hitrost.

Proti: Visoka cena odtisa, slaba kakovost odtisa bitnih slik in rastrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji