Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Matjaž Ropret | Monitor November 2016

Lepa prenova

Igralne konzole sredi prodajnega cikla tradicionalno doživijo rahlo osvežitev. Toda tokrat sta šla Microsoft in Sony precej dlje kot v prejšnjih generacijah. Prva od dveh novih igričarsko-večpredstavnih naprav je Xbox One S, ki prinaša nekaj nezanemarljivih nadgradenj, na škatli izpostavljenih s kraticama 4K in HDR.

Najlaže je pri izdelkih, kot je izboljšani Xbox One, trditi, da bi morali biti taki že na začetku. Novinec je bistveno manjši, vgrajen ima napajalnik, po novem je bel, ne več tradicionalno črn, in malenkost tišji in zmogljivejši. Predvaja ploščke UHD blu-ray, prikazuje sliko v ločljivosti 4K (2160p) in zna na ustrezen televizor pošiljati signal HDR, če je vsebina prava. Kaj od tega bi Microsoft lahko udejanjil že pred tremi leti, je stvar razprave, verjetno jim je komponente v tem času uspelo nekoliko zmanjšati, da je lahko ohišje bolj estetsko in zasede manj prostora. Za obe zveneči kratici pa je bilo takrat še nekoliko prezgodaj. Danes sta realnost, naprodaj so skorajda samo še televizorji z ultra visoko ločljivostjo, pa tudi za visok dinamični razpon (HDR) je podpore vse več.

V osnovi je konzola seveda enaka, od sistema, ki teče na njej, prek uporabniškega vmesnika do iger. Vse, ki so spisane za Xbox One, delujejo tako na stari kot na novi inačici enice, razlika je lahko samo v lepšem prikazu, če podpirajo HDR. Za zdaj je takih iger malo, bodo pa pri njih barve bolj žive in slika svetlejša. Izvirna ločljivost iger ostaja 1080p, a je vse, kar konzola pošilja na televizor, pretvorjeno v 2160p. Če je v nastavitvah izbrana ta ločljivost. Možno je celo nastavljati barvno globino zaslona (8-, 10-, 12-bitna). V pravi višji ločljivosti vsebine predvajata Netflix (samodejno) in Youtube, če gledalec izbere tako nastavitev in je video naložen v 2160p.

Pri vsebinah, ki so posnete v načinu HDR, se na televizorju s podporo tej tehnologiji brez posegov gledalca vključi ustrezen slikovni profil. Razlika je opazna. Slika je svetlejša, a tisti deli prizorov, kjer svetloba pada skozi okna, niso presvetljeni. Manjša je razlika glede podrobnosti na temnih delih prizorov, pod črto pa so nekateri prizori videti res atraktivno. Filmov na nosilcih UHD blu-ray je za zdaj dokaj malo, vsak naslov stane približno 30 evrov in niso vsi posneti z višjo dinamiko. Za filmofile je to verjetno ta čas najboljša izbira, ker pretočni video v ponudbi še vedno zaostaja za nekaj let, v ločljivosti 4K pa so večinoma v ponudbi samo serije. Tudi za občasno izzivanje vzhičenosti pri prijateljih in obiskih je podpora novim blu-rayem dobrodošla, verjetno pa bo večina vsaj za zdaj ostala pri običajnih, v prihodnje pa se bo vse bolj zatekala k internetnim storitvam. Poleg tega je Xbox One S med predvajanjem teh ploščkov precej glasen, kar je presenetljivo, ker je pri igrah in drugih opravilih dejansko tišji od prejšnjega.

Slovenski Microsoft Xboxa še naprej uradno ne podpira in čeprav se je mogoče s slovenskim računom prijaviti v igričarsko storitev xbox live, je treba za državo izbrati eno tistih, ki so na voljo. Denimo Veliko Britanijo ali Nemčijo. Zadeve sicer delujejo, niso pa prilagojene naši državi, začenši s trgovino za aplikacije in igre, nato pa naprej z navidezno pomočnico Cortano. Za uživanje s to konzolo je priporočljivo imeti hiter priključek v internet in speljan kabel do nje ali pa vsaj 5 GHz brezžično omrežje. Igra, kupljena v spletni trgovini, zlahka pomeni 40 GB prenosa, in čeprav je mogoče večino pognati že nekje na polovici, je čakanja kljub vsemu precej.

Rahlo prenovljen je tudi igralni plošček. Je za odtenek prijetnejši in bolj hrapav na zadnji strani. Predvsem pa ima daljši doseg in Bluetooth, zaradi česar ga je mogoče uporabljati tudi z drugimi napravami (igričarskim prenosnikom …). Vanj je mogoče vtakniti še slušalke, da igralec ne moti drugih v stanovanju, ki že spijo. In če imajo slušalke vgrajen mikrofon – delujejo vsake, priložene pametnim telefonom – se lahko pogovarja s Cortano. Seveda v angleščini. Skupaj z novo konzolo so Microsoft in partnerji zagnali pravo ofenzivo novih iger, naslovov je veliko, ni pa velike raznolikosti v zvrsteh. Prevladujejo strelski pohodi (Gears of War 4, Titanfall 2, …), dirkanje (Forza Horizon 3, WRC 6, …) in igre z žogo (Fifa 17, PES 2017, NBA 2K17).

Xbox One S za 300 evrov, kolikor stane osnovna različica s 500 GB diskom, ponuja bistveno več kot izvirna izvedba konzole. Ta je še naprodaj, a je po našem mnenju nesmiseln nakup, še posebej za lastnike televizorjev 4K.

Xbox One S

Igralna konzola

Procesor: 8-jedrni, namensko izdelan procesor AMD.

Disk: 500 GB ali 1 TB diska (2 TB v posebni izdaji).

Video: Ločljivost 4K, podpora HDR.

Priključki: HDMI in, HDMI out,

S/PDIF, Ethernet, 2 × USB 3.0 (en spredaj, dva zadaj).

Cena: 300 (500 GB) oz.

350 EUR (1 TB) v kompletu z eno igro.

Za: Podpora ločljivosti UHD.

Proti: Še vedno ni uradne podpore za Slovenijo.

Xbox One S ni več orjaška škatla z ločenim napajalnikom. Po novem sta konzola in igralni plošček na voljo samo v beli barvi, razen v posebnih izdajah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji