Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2015 | Teme: nenehni testi

Lenovo Vibe Shot

O tem, kako spodobni fotoaparati so današnji telefoni, kar pogosto pišemo. Pisali smo tudi že o tem, da je najbolj priljubljen fotoaparat na spletišču Flickr pravzaprav iPhone. Izdelovalci zelo resno jemljejo fotoaparate na svojih telefonih, sploh najzmogljivejših. Tako imajo ti aparati tipala vse višjih ločljivosti, začeli so se pojavljati tudi sistemi za stabilizacijo slike.

Doslej smo preizkusili že nekaj telefonov, ki so močno poudarjali fotografiranje, a nas niso posebej prepričali. Tokrat smo dobili na preizkus novi poizkus podjetja Lenovo, model Vibe Shot. Ta je sicer po obliki še vedno povsem telefonski, ohišje je razmeroma kakovostno, predvsem gre za presenetljivo tanek telefon, sploh glede na velikost. Zaslon namreč meri pet palcev, ohišje je debelo 7,3 milimetra.

Prav tankost telefona pa nas je zmotila pri enem njegovih pomembnejših poslanstev, fotografiji. Zaradi tankega ohišja smo se enostavno bali, da nam bo telefon hitro padel iz rok. Zadnja stranica po videzu spominja na fotoaparat, objektiv je postavljen v skrajni vogal, kjer moramo biti pozorni, da ga po nesreči ne zakrijemo. Ob njem je tribarvna bliskavica, ki se spodobno obnese. V praksi so fotografije z njo resda malenkost toplejše, kot smo vajeni, še vedno pa ne moremo pričakovati moči, kot jo poznamo iz kompaktnih fotoaparatov.

Na robu ohišja je fizični sprožilec, ki ima dve stopnji. S prvo seveda sprožimo samodejno ostrenje. To je med hitrejšimi in natančnejšimi, kar smo jih preizkusili na telefonih. Še en zanimiv fotografski dodatek je fizični drsnik, postavljen poleg prožilca. Z njim lahko preklopimo iz samodejnega v t. i. »profesionalni« način fotografiranja. Pri slednjem se na zaslonu znajde še nekaj ikon, prek njih lahko pridemo še do nastavitev za ISO, temperaturo beline (White Balance), popravljanju osvetlitve itd. Povsem ročnih nastavitev ni. Žal so ikone nekoliko premajhne, tako da se med rabo vse prevečkrat zgodi, da aparat izostri tam, kjer smo na zaslonu želeli izbrati ikono.

Tipalo premore 16 milijonov pik, kakovost fotografij je dobra, a nič posebej pretresljivega. K ostrini nekoliko doda tudi optična stabilizacija slike, ki pa pri tako širokih kotih, kot jih premorejo današnji telefoni, nima veliko vpliva. Stabilizacija namreč pomaga le proti tresenju rok, ne pa pri premiku objektov, ki jih fotografiramo. Pri otroku, ki teče, ne bo stabilizacija sama po sebi nič pomagala – tam potrebujemo bodisi dobro svetlobo, visoko občutljivost tipala ali pa veliko vrednost zaslonke. Potrudili so se tudi pri sprednjem fotoaparatu, ki ima ločljivost osem milijonov pik.  

Razen kar zadeva fotoaparat, gre za dokaj značilnega predstavnika velikih androidnih telefonov srednjega cenovnega razreda. Poganja ga osemjedrni Qualcommov Snapdragon 615, tu so štiri hitra jedra in štiri varčna. Glede na ceno bi lahko bil telefon v praksi nekoliko hitrejši. Pomnilnika je 3 GB, shrambe je 32 GB. Pohvalno, da lahko to razširimo s kartico MicroSD. Po privzetem je naložen Android 5.0.2. Zaslon, kot rečeno, meri 5 palcev, njegova ločljivost je FullHD, torej 1920 × 1080 pik, oziroma 441 pik na palec. Med zmogljivejšimi je tudi akumulator, ki bo s 3000 mAh brez težav preživel dober dan rabe.

Lenovo Vibe Shot

Hitrost delovanja 7

Kakovost izdelave 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 407 EUR.

Za:    Drsnik za preklop načina fotografiranja, tanko ohišje ...

Proti:    ... ki pa otežuje fotografiranje, povprečne zmogljivosti glede na ceno. 

5177325

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji