Objavljeno: 31.10.2005 15:00 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2005 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo Thinkpad X41 Tablet

IBM je bil eden redkih velikih izdelovalcev prenosnikov, ki niso podlegli marketinškemu pritisku oz. histeriji, ki jo je okoli tabličnih računalnikov ustvaril Microsoft. Praktično vsi veliki izdelovalci so "na Microsoftov ukaz" predstavili svoj tablični računalnik, le IBM se je vzdržal. Minilo je kar nekaj časa (let), trg tablic ni množično sprejel, pokazalo pa se je, da so uporabne na nekaterih nišnih trgih (npr. pri delu na terenu, v skladiščih...). Očitno so te tržne niše dovolj velike, da se je tablic zdaj lotil tudi IBM. Ali pa, in to se sliši še bolj verjetno, je pri tej odločitvi odigral ključno vlogo novi lastnik IBMove PC divizije, kitajski Lenovo. Kakorkoli že, pred nami je novi Lenovo Thinkpad X41 Tablet.

V IBMu, pardon, Lenovu, so se ga lotili na najenostavnejši način - vzeli so svoj vrhunski ultralahki model X41 (preizkusili smo ga v poletni številki Monitorja) in ga spremenili v tablico. Tablica je torej kombiniranega tipa, saj je lahko videti kot čisto navaden prenosnik, ki pa se spremeni v tablico, če zaslon zavrtimo in ga poveznemo nazaj. Tudi v tej obliki ima možnost prijave s prstnim odtisom, saj je bralnik prstnih odtisov nameščen na zaslonu in ne pod tipkovnico kot pri modelu X41. Je pa res, da je taka prijava v "netablični" obliki zato nerodna. Kot tablica je X41 Tablet zelo lahek in okreten, funkcionalno pa seveda enak drugim tablicam. To pomeni, da ima vgrajeno prepoznavanje pisave, vendar bolj ali manj le angleške (prepoznavanju pomaga vgrajena zbirka besed in fraz), in nekaj specializiranih programov za izdelavo beležk (o tablicah smo v Monitorju že podrobneje pisali).

Kot prenosnik je enak X41, le da v zaslon ni vgrajena lučka za osvetlitev tipkovnice v mraku. To bo stare ljubitelje IBMovih prenosnikov gotovo motilo. Vgrajen je velik 8-celični akumulator (4,5 Ah), ki na zadnji strani gleda iz prenosnika in zagotavlja več kot tri ure in pol delovanja. Tega nam žal ni uspelo dejansko izmeriti, kajti tablični operacijski sistem naše merilne programe včasih kar precej zmede. Ker pa je računalnik strojno enak modelu X41, ki smo ga preizkusili poleti in je zmogel tri ure in 41 minut delovanja, smo prepričani, da zgoraj omenjeni čas delovanja ni daleč od resnice. Vgrajen je sicer 1,5 GHz Pentium M s 512 MB pomnilnika (za uporabnika ga je v resnici na voljo 502 MB), diska je 60 GB, vgrajeni pa so tudi vsi mogoči načini komunikacije (modem, gigabitno omrežje, brezžični vmesnik (a/b/g), bluetooth). Vmesnika USB sta dva, prek bralnika pa lahko v računalnik pretočimo tudi vsebino kartic SD. Zaslon je 12-palčni, in sicer izredno svetel in kontrasten. Kot to velja za vse Thinkpade, je tudi tipkovnica vrhunska, čeprav ni tako trdna kot pri modelih Thinkpad T.

Žal je ta tablica tudi prav vrhunsko draga. Še posebej, če pomislimo, da (tako dragemu) paketu ni priložena optična enota, in jo moramo dokupiti.

Lenovo Thinkpad X41 Tablet

Poslovni indeks Winstone 2004: 12,1.

Mere: 27 × 27 × 2,6 cm, 1,3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M 1,5 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, WLAN 802.11a/g, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 692.500 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00, DISS, www.diss.si, (01) 420 55 06, Mikropis, www.mikropis.si, (03) 712 15 00.

Za: Zelo dobra in zanesljiva zgradba, tipkovnica.

Proti: Cena, nima optične enote.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji