Objavljeno: 30.9.2007 11:08 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo Thinkpad T61

Lenovova serija prenosnih računalnikov Thinkpad je namenjena predvsem poslovnim uporabnikom, podserija T pa obljublja najboljše razmerje med zmogljivostjo in prenosljivostjo. Novi modeli, kakršen je tokrat preizkušeni T61, so že opremljeni z najnovejšim Intelovim procesorskim naborom, imenovanim Santa Rosa (i965 PM Express).

Za končne uporabnike je edina bistvena novost podpora novemu brezžičnemu standardu 'Draft-N'. Prenosnik ima tako tudi tri antene (ki so seveda še vedno skrite očem) ter boljši domet in jakost signala, seveda le, če tudi usmerjevalnik podpira omenjeni standard (ki pravzaprav še ni standard). Sicer se pod imenom Santa Rosa skriva še nekaj tehničnih zanimivosti, denimo hitrejše procesorsko vodilo (FSB). Znižali naj bi tudi porabo energije, med drugim tudi z uporabo tako imenovanega Intel Turbo Memory. Gre za pomnilnik vrste flash, v katerega se zapisujejo najpogosteje uporabljene datoteke in podatki (tudi okenska izmenjalna datoteka), deluje torej kot nekakšen medpomnilnik. Tako izboljša hitrost pisanja in branja na disk, za delovanje pa potrebuje tudi manj energije kakor pravi disk.

No, nad zmogljivostjo tokratnega prenosnika smo bili sprva kar malo razočarani. Prenosnik ima procesor Core 2 Duo pri taktu 2 GHz in 1024 MB pomnilnika. Na preizkusu poslovnega indeksa Winstone mu to zadošča za nič kaj dobro oceno 21,5. Pri večpredstavnem indeksu jo dosegel oceno 27,1, kar je tudi manj od pričakovanega. Preizkušali smo seveda na operacijskem sistemu Windows XP, ki se na prenosniku zelo dobro odnese, zahtevnejši uporabniki pa bodo pri naloženem Windows Vista Business (tako se prenosnik prodaja) kmalu pogrešali še malo dodatnega pomnilnika. V slovenskem Lenovu so nam zatrdili, da še ne gre za prodajni model, saj bo ta dobil zmogljivejši akumulator; priloženi je namreč zdržal le dobri dve uri. Za grafiko skrbi Intelov novi pospeševalec X3100, ki je dobil na testu 3DMark oceno 14750. Razmeroma dober dosežek, če vemo, da je prenosnik namenjen poslovnim uporabnikom in ne navdušencem za računalniške igre.

Če se računalnik malo slabše obnese pri testih zmogljivosti, pa lahko rečemo prav nasprotno, kar zadeva zgradbo in kakovost. Že ko ga primemo v roke, čutimo, da gre za zelo dobro plastiko. Tudi tipkovnica in druge tipke so odlične. Enako velja za krmilno paličico in sledno ploščo, nad katero najdemo tri tipke, še dve pa sta pod njo. Tudi te tipke so dobre, le zadnji dve sta malce preblizu spodnjega roba prenosnika. Tipkovnica je tudi odporna proti politju, čeprav vseeno velja paziti. Lenovo v modele Thinkpad vgrajuje tudi tako imenovani "rollcage" oziroma varnostno kletko (ogrodje iz magnezijeve litine v robovih prenosnika), ki prenosnik varuje pred udarci, enako je varovan tudi zaslon. Ta je zelo dober, pri svojih štirinajstih palcih prikazuje ločljivost 1440 × 900 pik. Kljub zapisanemu je prenosnik med lažjimi, saj tehta le 2,3 kg.

Druga oprema je bolj ali manj standardna. Trije vhodi USB so vsi hitrostnega razreda 2.0, dodano imamo gigabitno omrežno kartico in navaden modem. Izhod VGA skrbi za priklop na zunanji zaslon ali projektor, prenosnik ima tudi en izhod tipa firewire in brezžični vmesnik bluetooth (seveda poleg prej omenjenega vmesnika WLAN). Dodani sta tudi dve razširitveni mesti za uporabo kartic PCMCIA. Preizkušeni prenosnik je bil opremljen le z enoto CD-RW/DVD-ROM (torej brez možnosti pisanja DVD), čeprav bo prodajni model najverjetneje premogel DVD-RW.

Preizkušeni Thinkpad T61 je torej zelo dober prenosnik, ki pa mu drobovje kljub vsemu ni povsem v ponos. Za poslovne uporabnike je vendarle dobra izbira, čeprav ni med najcenejšimi.

Lenovo Thinkpad T61

Poslovni indeks Winstone 2004: 21,5.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 27,1.

Trajanje delovanja: 2 uri 7 min.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 10.

Mere: 33,5 x 23,7 x 2,76 cm, 2,27 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7300, 2,00 GHz, 1024 MB RAM, 80 GB disk, WLAN 802.11 b/g/draft-n, bluetooth.

Zaslon: 14,1-palčni, 1440 x 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1699 EUR (cena za model z 120 GB diskom in zapisovalnikom DVD).

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, DISS, www.diss.si, Mikropis, www.mikropis.si.

Za: Kakovost izdelave, ohišje, teža.

Proti: Cena, zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji