Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad T400s

Pravzaprav se tudi po zaslugi T400s niti ne moremo več čuditi, da Lenovo kljub težkim svetovnim gospodarskim razmeram še vedno posluje z dobičkom. Njihov novi ThinkPad, ki je pravzaprav "stanjšani" model T400, spet dokazuje, da so po kakovosti in inovacijah v samem vrhu izdelovalcev prenosnih računalnikov.

Nekaj sprememb je vidnih že pri tipkovnici, kjer so povečali tipki "escape" in "delete" ter zmanjšali reže med posameznimi tipkami (izdelovalec to reklamira s tem, da tako lahko jeste sendvič, ko delate s T400s, ne da bi vam drobtine padale v reže med tipkami).

Razporeditev tipk je dokaj stvar osebnega okusa, lahko pa potrdimo, da večji tipki resnično olajšata delo. Na nekatere tipke so dodali tudi svetleče diode, ki tako bolj zgovorno povedo, kaj je vklopljeno in kaj ne (na tipki Caps Lock, gumbih za utišanje zvočnikov in mikrofona, osvetljen je tudi gumb za vklop). Tipkanje je prijetno, v temi pa nam tipke osvetljuje v zgornjo stranico zaslona vgrajena lučka. Posebna zgodba pa je sledilna ploščica, ki je bila očitno prav tako deležna premišljenih sprememb. Površina je namreč posebej narebričena, da že takoj začutimo, kdaj imamo prste na njej in kdaj ne. Sledilna ploščica tudi zazna več dotikov prstov, to bo morda izboljšalo uporabniško izkušnjo v kakšnem programu. Do polnega izraza bo ta zmožnost prišla šele s prihodom Windows 7, ki bodo podpirali tudi take vmesnike.

Kot se za poslovni računalnik zgornjega cenovnega razreda spodobi, je notranjost opremljena z zmogljivimi komponentami. Zasnovana je okrog procesorja Intel Core 2 Duo SP9600, ki teče pri 2,53 GHz. Delovnega pomnilnika je za 3 GB, 1 GB pa si ga "prilasti" grafični procesor. Na disku SSD je prostora za 128 GB, to je dovolj za večino poslovnih potreb, vgrajena pa je tudi zapisljiva enota DVD, ki jo bo v prihodnosti možno nadomestiti z dodatno baterijo. Grafičnim potrebam streže integriran Intelov grafični procesor. V svet se povezujemo prek običajnega omrežnega in WiFi vmesnika, dodan pa je tudi 3 G modem HSDPA.

Posebnost je vtičnica eSata, ki je hkrati tudi vtičnica USB.

Kar zadeva priključke, je T400s posebnež. Na prvi pogled je videti, da sta nam na voljo le dva priključka USB, pa ni tako - vtičnica eSata je prirejena tako, da sprejema tudi konektorje USB. Druga posebnost pa je DisplayPort, ki je konkurenca vratom HDMI, ki pa jih T400s žal nima. Kaj se bo z DisplayPortom dogajalo v prihodnosti, je težko napovedati, zagotovo pa je HDMI že postal de facto standard za povezovanje na video naprave, beri: televizorje.

Avtonomija računalnika je, glede na vgrajene komponente, kar solidna. Ob delu z različnimi pisarniškimi in grafičnimi aplikacijami boste lahko brez priklopa v električno omrežje ostali okrog tri ure in pol, nato pa bo treba poiskati vtičnico.

Rezultati meritev kažejo, da se T400s uvršča v sam vrh lahkih prenosnikov, ki so bili preizkušeni v našem laboratoriju.

Model T400s bo za marsikoga že kar dober približek "popolnemu prenosniku", ki naj bi bil majhen, lahek in zmogljiv.

Lenovo ThinkPad T400s

Poslovni indeks SysMark 2007

(Productivity): 175.

Večpredstavni indeks SysMark 2007

(VideoCreation): 155.

Trajanje delovanja: 3 ure 31 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 33,7 × 24,1 × 2,1, 1,8 kg.
Značilnosti: Intel Core 2 Duo SP9600, 2,5 GHz,
3072 MB RAM, 120 GB SSD disk, DVD?RW, WLAN, HSDPA
802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,1-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: XXXX EUR.

Prodaja: Alterna, Diss, Mikropis; www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.
Za: Izdelava, zmogljivost, tipkovnica.
Proti: cena, brez HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji