Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor December 2015 | Teme: nenehni testi

Lenovo PHAB in PHAB Plus

Podjetje Lenovo je očitno še vedno prepričano, da je PHAB ali »phone plus tablet« nekaj, kar bo ljudi pritegnilo k nakupu. Vsi drugi izdelovalci so že doumeli, da so telefoni z zasloni, večjimi od 6 palcev, nesmiselni, v Lenovu pa se še kar trudijo s poizkusi v to smer. V Googlu so, recimo, obupali nad lanskim 6-palčnim zaslonom, saj bo imel Nexus 6P 5,7-palčnega. Zaslon iPhona 6S Plus meri po diagonali 5,5 palca. Enako je z Galaxy Edge S6 Plus, Galaxy Note 5 pa ima 5,5-palčni zaslon.

Lenovo bo kmalu poslal na trg dva telefona s 6,8-palčnim zaslonom. Na tem mestu je treba poudariti, da je razlika med tablico, ki ima režo za kartico SIM, in napravo, s katero se je mogoče tudi pogovarjati po omrežju GSM. Te naprave so pač telefoni, saj to narekuje, da ga imamo nenehno s seboj, če nas kdo pokliče. Tablica lahko medtem brez težav ostane v torbi, telefon pa mora biti blizu. Naprava, katere zaslon meri po diagonali 6,8 palca, ne gre skorajda v noben žep in je v primerjavi z normalnim telefonom težka. Logika takih naprav naj bi bila, da nam potem ni treba kupiti dveh naprav – tablice in telefona. S tem privarčujemo, saj vse dobimo v enem paketu. Glede na okornost klicanja s tako veliko napravo in prej omenjeno omejeno mobilnost je veliko pametneje kupiti tablico in Nokio za 20 evrov. Tako lahko sprejmemo klic kadarkoli, v torbi pa nas bo čakala tablica.

Na sliki ob članku boste sicer videli dve napravi, ki ju je Lenovo poimenoval PHAB in PHAB Plus (na srečo različica Plus ne pomeni večjega zaslona, temveč močnejše drobovje).

PHAB in PHAB Plus imata 6,8-palčni zaslon, ki pri modelu Plus kaže sliko pri 1920 x 1080, zaslon modela PHAB pa ima ločljivost 1280 x 720. Oba zaslona predvsem zaradi nizke ločljivosti nista presežek, saj so nas sedempalčne tablice, kot je Nexus 7, razvadile z dosti boljšimi zasloni.

V notranjosti ima šibkejša sestra Snapdragon 410 (štiri 1,2 GHz jedra) in le gigabajt pomnilnika. Plus ima osem 1,5 GHz jeder (Snapdragon 615) in dva gigabajta pomnilnika. Izkušnja na Plusu je tekoča, pri PHABu pa se je velikokrat zgodila upočasnitev. Na obeh napravah teče Android, a začuda ne enaka različica, saj Plus krmili 5.0.2, PHAB pa 5.1.1. Prav tako velikost obeh naprav ni enaka, saj je PHAB debelejši, kar se konkretno pozna tudi na avtonomnosti. Ima 4250 mAh baterijo, ki v povezavi s šibkejšim procesorjem in manj zahtevnim zaslonom zagotavlja več avtonomije. Plus je sicer tanjši in lepši, a ima vgrajeno 3500 mAh baterijo.

Zunanjost obeh naprav je več kot očitno ukradeno Applovo oblikovanje. Predvsem Plus, ki ima železno ohišje, je nesramna kopija zadnje iteracije iPhona. Običajen PHAB je bolj plastičen, a je ohišje vendarle našlo navdih pri Applu.

Podobno je z androidno preobleko, v katero Lenovo oblači Googlov operacijski sistem. Na srečo niso šli tako daleč kot Huawei, ki je odpravil s seznamom aplikacij in vse preselil na domači zaslon. Kljub temu smo priča zaobljenim kvadratom in grdo narisanim osnovnim ikonam.

V vsaki družbi se bo našel kdo, ki se mu bo nakup tablice in telefona v enem (besede tablifon zanalašč ne uporabljamo) zdel smiseln. Takemu človeku privoščimo veselje, za vse druge pa so rešitve, kot sta PHAB in PHAB Plus, brez resne dodane vrednosti.

Lenovo PHAB

Prodaja: Še ni na voljo.

Cena: Še ni znana.

Za    Velika baterija.

Proti    Zaslon, počasnost.

Lenovo PHAB Plus

Prodaja: Še ni na voljo.

Cena: 500 dolarjev.

Za    Kovinsko ohišje.

Proti    Oblikovanje se preveč »navdihuje« pri Applu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji