Objavljeno: 30.10.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2018

Lenovo Legion Y730

Igričarstvo je v zadnjih letih v strmem vzponu tudi pri nas, vsi večji izdelovalci pa ponujajo samostojne linije izdelkov, s katerimi naslavljajo to razmeroma zahtevno publiko. Lenovo je tako že pred časom izdal linijo Legion, preizkusili smo novi sedemnajstpalčni model Legion Y730.

Prenosnik je seveda velik in masiven, a so se kljub temu tudi ti prenosniki z leti nekoliko stanjšali. Obenem je oblikovanje prešlo v bolj zadržane, skoraj že poslovne vode. Kakovost izdelave je resda odlična, ohišje preizkušenega modela je bilo v kombinaciji zelo temno sive barve na pokrovu in nekoliko svetlejše sive okoli tipkovnice. Nič kričečih barv, torej, nobenih rdečih detajlov, tudi napisu Legion je dodana le nežna osvetlitev v obliki črke »Y«. Take barvne detajle je nadomestila barvna osvetlitev, ki se skriva tako pod tipkovnico kot za hladilnimi režami na obeh skrajnih vogalih prenosnika. Po našem mnenju je to videti odlično, vse skupaj lahko ugasnemo ali nastavimo barve in določene učinke.

Ohišje je resda razmeroma globoko, predvsem štrli še nekaj centimetrov naprej od tečajev zaslona. To je posledica razmeroma zmogljive hladilne rešitve, nekoliko nenavadna je tudi odločitev, da postavijo večino vmesnikov na to zadnjo stranico. Je pa z vmesniki prenosnik zelo dobro založen, zadaj tako najdemo izhoda HDMI in DisplayPort za izvoz videa, dva vmesnika USB 3.1, med njima pa še klasični omrežni vmesnik. Na desni strani je še en vmesnik USB (3.0), na levi pa vmesnik USB-C (podpira standard Thunderbolt 3). Na levi je še kombiniran vmesnik za slušalke in mikrofon, morda bi si želeli tudi na levi strani klasični USB, a ponudba je vsekakor nad povprečjem.

Tipkovnica je dobra, na desni strani je tudi številčnica, smerne tipke so vse polne velikosti. Je pa sledna ploščica razmeroma majhna, sploh glede na prostor, ki je okoli nje na voljo. Del tega odpade na dve fizični tipki pod njo, kar je sicer dobrodošlo, a bi si kljub vsemu želeli malce večjo ploščico. Zaslon uporablja matriko IPS in ima nesvetlečo prevleko.

Pri teh modelih je nadvse pomembna strojna oprema, predvsem grafična kartica. Preizkušeni prenosnik je tako uporabljal Nvidiino GTX 1050Ti. Gre za kartico srednjega zmogljivostnega razreda, ki bo za igranje na zaslonu ločljivosti FullHD (torej 1920 × 1080) skrbela za dovolj tekočo izkušnjo, tudi v trenutno nadvse priljubljenih Fortnite in PUBG. Je sicer nekoliko manj zmogljiva od trenutno najbolj priljubljene GTX 1060, kljub temu pa brez težav zmore srednje podrobnosti tudi pri najzahtevnejših igrah.

Procesor je Intelov i7-8750H, šestjedrni procesor, ki se odlično odreže pri praktično vseh opravilih. Zraven je še 16 GB pomnilnika, za operacijski sistem in pomembnejše programe je vgrajen pogon SSD velikosti 128 GB, za vse drugo (tudi igre) pa klasični pogon HDD velikosti 1 TB. Sami bi za resnejše igranje procesor raje zamenjali za manj zmogljivega in ob tem prešli na zmogljivejšo grafično kartico, a tudi ta kombinacija sploh ni slaba. Seveda pa ne moremo pričakovati ravno vzdržljivosti na baterijo, na našem preizkusu nismo dosegli niti treh ur. Hladilna rešitev je kar dobra, v primerjavi z drugimi igričarskimi prenosniki je ta vsekakor med tišjimi.

Novi Legion Y730 je dober prenosnik, ki ponuja tako strojno zmogljivost kot tudi kakovostno izdelavo in zanimiv videz – slednji lahko z osvetlitvijo preide od bolj zadržanega k živahnejšim, agresivnejšim. Je pa cena zato nekoliko visoka.

Lenovo Legion Y730

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1194.

Večpredstavni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1677.

Trajanje delovanja: 2 uri 39 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 41 × 31 × 2,2 cm., 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-8750H, 2,2 GHz, 16 GB RAM, 128 GB SSD + 1 TB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10 Pro.

Cena: 1500 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Zmogljivost, videz, vmesniki.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji