Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2021

Lenovo Legion S7

V zadnjem letu smo zabeležili občuten dvig cen grafičnih kartic. Razlogov za to je kar nekaj, glavni pa so dvig vrednosti kriptovalut in zato vse večje zanimanje za njihovo rudarjenje ter različne karantene in zato skok priljubljenosti računalniških iger. S tem so dobili dodaten zagon tudi igričarski prenosniki z nekoliko zmogljivejšimi karticami, saj so njihove cene zato bolj sprejemljive, kot so bile pred nekaj leti.

V ta segment sodi tudi novi Lenovo Legion S7, igričarski prenosnik, ki ponudi razmeroma kompaktno ohišje in dovolj majhno težo. Oznaka »S« v imenu namreč pomeni Slim, torej vitkost. Prenosnik se vseeno ne kosa s tistimi res tankimi, prenosljivimi modeli, a bistveno je, da ne gre za preobsežno ohišje, ki ga komajda prenašamo naokoli. Zaslon meri najobičajnejših 15,6 palca, po volumnu je primerljiv z vstopnimi, pa tudi malenkost starejšimi prenosniki. Tehtnica pokaže 1,8 kilograma, kar je več kot sprejemljivo.

Ohišje je dovolj kakovostno, zaslon je postavljen nekoliko pred zadnjim robom, torej je za njim še nekaj dodatnega roba. To izboljša stabilnost prenosnika in pomeni, da lahko zaslon odpremo tudi le z eno roko, in sicer do kota 180 stopinj (pri tem sicer ostane nad površino mize). Oblikovanje je dokaj zadržano, v uporabi je temno siva barva (ohišje je sicer iz kovinske zlitine). Na igričarstvo opozori le logotip Legion na pokrovu, ki ima osvetljeno podrobnost v črki »O«.

Tipkovnica je solidna, a po našem mnenju nekoliko zaostaja za tistimi, ki jih najdemo v Lenovovih poslovnih prenosnikih višjega razreda Thinkpad. Predvsem ponudi nekoliko manj oster povratni odziv. Smerne tipke pa so polne velikosti, kar je sploh pri igrah dobrodošlo, na desni strani je tudi številčnica, tipkovnica je tudi osvetljena od zadaj. Zaslon je odličen. V preizkušeni sestavi smo imeli klasično ločljivost 1.920 × 1.080 pik in s hitrostjo – to je bolj pomembno – osveževanja 144 Hz. To bo koristno za igričarje pri hitrejših igrah (denimo strelskih, kot je Fortnite).

Lenovo Legion S7 ponuja dobro razmerje med velikostjo, težo in zmogljivostjo.

Ker prenosnik meri na igričarje, je grafična kartica najpomembnejši člen strojne opreme. V preizkušenem modelu je bila vgrajena Nvidijina GTX 1660 Ti v izvedbi Max-Q. Gre za kartico bolj vstopnega razreda in z njo je mogoče igrati praktično vse igre, a bodo najzahtevnejše imele nekoliko bolj omejen prikaz učinkov in podrobnosti. Oznaka Max-Q pomeni, da je kartica nekoliko bolj prilagojena manjši porabi energije – namesto nazivne termalne ovojnice 80 W je ta 60 W. To je nekako tista največja moč, kar je je kartica sposobna. Po našem mnenju gre za dobro razmerje med grafično zmogljivostjo in porabo energije – med igranjem bomo seveda slišali ventilator, a ta ni preveč moteč, sploh če uporabljamo slušalke.

Tudi ostala strojna oprema je zelo dobro izbrana. Procesor prihaja iz logov AMD, gre za Ryzen 7 4800H z osmimi jedri in večnitno tehnologijo (torej ponudi 16 niti). Črka »H« v imenu pomeni, da ima procesor vgrajen tudi grafični del – ta je namenjen vsakdanjemu delu, kjer porabimo manj energije kot s prej omenjeno Nvidijino kartico. Vgrajenih je kar 32 GB pomnilnika – seveda so na voljo tudi druge sestave z manj pomnilnika. Podatke bomo shranjevali na pogon SSD, velik 1 TB. Prenosnik je tako zelo hiter pri vseh mogočih opravilih, vzdržljivost akumulatorja glede na zmogljivost pa je povsem zgledna.

Pri vmesnikih smo pogrešali izhod HDMI. Na voljo sta sicer dva USB-C, prek katerih je mogoče izvoziti tudi video, a bomo za to potrebovali namenski adapter. Zadaj sta še dva navadna vmesnika USB, oba po standardu 3.0. Na levi strani sta tudi bralnik pomnilniških kartic ter vmesnik za zvočno kartico. Pohvaliti velja brezžični vmesnik, saj podpira tudi najnovejši standard Wi-Fi 6 – to v tem trenutku morda še ni tako pomembno, bo pa z leti vse bolj dobrodošlo.

Lenovo Legion S7 ponuja dobro razmerje med velikostjo, težo in zmogljivostjo. Cena sicer ni ravno nizka, a vsega pač ne moremo imeti. Po našem mnenju bo odlična izbira za nekoga, ki želi prenosnik za najrazličnejša opravila in tudi igranje iger.

Lenovo Legion S7

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 7.428

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 7.430

Trajanje delovanja: 3 ure, 18 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 9

Mere: 35,6 × 25 × 1,8 cm, 1,86 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 7 4800H, 2,9 GHz, 32 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Professional

Cena: 1.700 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Razmerje med težo in zmogljivostjo, količina pomnilnika, zaslon 144 Hz.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji