Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo IdeaPad S12

Oktober 2009

Tipkovnica je sicer polne velikosti, vendar bo potrebovala nekaj privajanja. Tipkanje je pravzaprav zelo prijetno, saj se tipke mehko vdajajo pod prsti.

Če izdelek postavimo med mini prenosnike, potem je zagotovo bolje opremljen od večine. To se vidi že na zunaj, saj ima uporabnik na voljo tri priključke USB, vgrajen mikrofon, kamero in čitalnik pomnilniških kartic, prijetno preseneti razširitveno mesto Express Card, neprijetno pa to, da ni bluetooth vmesnika. V notranjosti s frekvenco 1,6 GHz utripa Intelov Atom N270, ki uporablja 1 GB pomnilnika. Grafika je Intelove znamke in je, jasno, integrirana na sami matični plošči. Za hranjenje in delo s podatki sta na voljo 160 GB disk in že prej omenjeni čitalnik kartic.

Zaslon ima diagonalo 12 palcev. To ga pri ločljivosti 1280 × 800 pik naredi že zelo preglednega in berljivega, vsaj če ga primerjamo z običajnimi manjšimi merami v razredu mini prenosnikov. Zaradi svetlosti zaslona bi pričakovali, da ga boste lahko uporabljali tudi na soncu, vendar ni tako. Odsevi okolice in uporabnika samega na odbojni površini zaslona so v takih razmerah namreč preveč moteči.

Če se S12 po sami fizični pojavi lahko kosa (in ponekod tudi prekaša) s kakšnim cenejšim prenosnikom, pa na področju vsa ta prednost splahni. Drugače niti ne more biti, saj Intelov Atom N270 pač ne more dohajati močnejših procesorjev, zato so tudi rezultati naših meritev na testih Sysmark 2007 skromni. Za resno večpredstavnost S12 torej ne bo primeren. Običajen divx si bomo sicer lahko ogledali, v Picassi obdelali fotografijo, poslušali glasbo in hkrati še brskali po spletu. A na predvajanje videa v visoki ločljivosti ne moremo računati.

Delo z IdeaPad S12 je zelo prijetno in zato kmalu dobimo občutek, da delamo s "pravim" prenosnim računalnikom iz višjih kategorij. Pravzaprav bi IdeaPad S12 lahko zaradi praktičnih mer, iz tega izhajajoče udobnosti dela z njim ter visoke avtonomije postal za marsikoga kar približek popolnega prenosnega računalnika, če ga ne bi izdala šibkost na področju grafike in surove procesorske moči.

Lenovo IdeaPad S12

Poslovni indeks SysMark 2007

(Productivity): 37.

Večpredstavni indeks SysMark 2007

(VideoCreation): 31.

Trajanje delovanja: 4 ure 2 minuti.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 6.

Mere: 29,2 × 21,6 × 2,2.

Značilnosti: Intel Atom N270, 1,6 GHz,
1024 MB RAM, 160 GB disk, WLAN, 0802.11 b/g.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows XP Home.

Cena: 449 EUR.

Prodaja: Alterna, Diss, Mikropis; www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Tipkovnica, kompaktnost, cena, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Zmogljivost, nima bluetooth vmesnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji