Objavljeno: 28.10.2008 10:38 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo Ideapad S10e

V zadnjem letu so prav vsi večji izdelovalci prenosnih računalnikov napovedali majhne, deset- ali manj palčne modele. Končno pa so njihove stvaritve začele prihajati tudi na tržne police, tako da imamo uporabniki vse več izbire. Prvi tak malček kitajskega izdelovalca Lenovo se imenuje Ideapad S10e, pri čemer "e" v oznaki nakazuje, da gre za model, namenjen evropskemu trgu, številka 10 pa označuje velikost zaslona, torej 10 palcev.

Na videz gre za eleganten prenosnik, pri katerem je bila glavno vodilo oblikovalcev preprostost. Preizkušeni model je bil črne barve (so pa tudi barvni), zgornja površina je sicer gladka, a se prstni odtisi na njej komaj poznajo. Po modnih trendih zadnjih nekaj let so vse statusne lučke elegantno modre barve. Kar zadeva kakovost, je Lenovo vsekakor v ospredju tudi med najmanjšimi prenosniki. Zaslon je odličen, tako po svetlosti kot po barvah, kotna vidljivost je presenetljivo dobra, ločljivost pa 1024 × 600 pik. Tudi tipkovnica je med boljšimi v tem razredu, tako po sami velikosti kot po odzivnosti tipk. Slepo tipkanje je tu hitro in učinkovito. Malce šepajo le vgrajeni zvočniki, ki so bistveno prešibki za vse, razen najtišje prostore. Je pa res, da to velja za marsikateri majhen prenosnik, večinoma bomo tako uporabljali kar slušalke. Opremljenost s priključki je standardna, pohvalimo dodano režo ExpressCard, pa čeprav ima zaradi nje prenosnik le dva priključka USB.

Strojna oprema je enaka kot pri skoraj vseh konkurentih. Sistem poganja Intelov varčni procesor Atom pri taktu 1,6 GHz., v pomoč mu je 1 GB pomnilnika. Presenetljivo je imel preizkušeni prenosnik le 4 GB velik disk tipa SSD, od tega ima uporabnik na voljo le kakih 800 MB. Prenosnik pa bomo lahko dobili tudi z večjimi pomnilniškimi zmogljivostmi, tako z 8 GB SSD kot tudi z navadnim diskom velikosti 160 GB. Zaradi premajhnega diska pa nam žal ni uspelo opraviti preizkusov zmogljivosti.

Posebej so se potrudili pri delu z akumulatorjem. Ta v navadnem načinu delovanja zdrži dobre tri ure (to smo žal le ocenili, toliko je prenosnik zdržal, ko smo z njim deskali in pisali besedilo), na voljo pa imamo več načinov za varčevanje. Pri navadnem varčnem načinu se trajanje delovanja poveča za približno pol ure, pri najbolj drastičnem pa celo na štiri ure. Tu se ugasne večina nepotrebne strojne opreme, od zvočne kartice, brezžične in žične omrežne kartice, bluetooth modula, zmanjša pa se celo barvna globina, z 32 na 16 bitov.

S10e je močan konkurent v razredu malih prenosnikov in izstopa predvsem po kakovosti izdelave ter dobro izvedenem delu z akumulatorjem. Cene prenosnikov še niso znane, gibale pa naj bi se od 400 pa do 600 evrov. Za preizkušeni prenosnik bi bila prva številka kar konkurenčna.

Lenovo Ideapad S10e

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 8.

Mere: 24,8 x 18,2 x 3 cm., 1,1 kg.

Značilnosti: Intel Atom N270, 1,6 GHz, 1024 MB RAM, 4 GB SSD disk, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 10-palčni, 1024 x 600 pik.

Operacijski sistem: Windows XP Home.

Cena: 400 EUR.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si.

Za: Zmogljivost akumulatorja, kakovost izdelave, reža ExpressCard.

Proti: Majhen disk.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji