Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Kyocera FS-C8500DN

Posodobitve tiskalnikov v višjem cenovnem razredu niso tako pogoste kot pri tiskalnikih za osebno rabo, so pa zato toliko opaznejše. Na tokratnem preizkusu smo imeli najzmogljivejši Kyocerin barvni laserski tiskalnik FS-C8500DN, ki se od predhodnika FS-C8100DN precej razlikuje po zmogljivosti.

Namenjen je večjim pisarniškim okoljem, kar je razvidno že na prvi pogled. Orjaška stokilogramska škatla najverjetneje ne bo primerna za pisarniško mizo, je pa v njej dovolj prostora za tiskanje na papirje velikosti A3+ in hranjenja papirja v dveh predalih do skupno 1100 kosov. Seveda je zmogljivost papirja moč še precej razširiti z dokupom dodatnih predalnikov, ki zmogljivost povečajo na 4100 kosov. Dodatki se nanašajo tudi na izhodno pot papirja, saj so na voljo še najrazličnejši sistemi za razvrščanje oz. sortiranje papirjev. Samodejni obračalnik papirja in omrežna povezava sta seveda standardna oprema. Zraven sodi tudi nadstandardnih 1024 MB pomnilnika, skupaj s 160 GB diska.

Največji atribut Kyocere FS-C8500DN pa je hitrost. Za črno-beli izpis je navedena hitrost 55 strani na minuto, za barvnega pa kar 50 strani na minuto. Trenutno je s tem na naši tabeli preizkušenih laserskih tiskalnikov zasedel mesto najhitrejšega laserskega tiskalnika tako po hitrosti črno-belega izpisa kot tudi barvnega. In tudi v praksi številke držijo. Upoštevaje, da prvo stran natisne v dobrih petih sekundah, je zmožen petdeset strani dokumenta natisniti v eni sami minuti. Za sedemindvajset strani barvnega poročila porabi štirideset sekund, tiskanje na obe strani pa čas tiskanja podaljša za slabih dvajset sekund, saj se tiskalnik pred prvim takim tiskanjem nekoliko dlje "pripravlja". Nekoliko več časa mu vzame le tiskanje dvajset strani revije v formatu PDF, in sicer slabo minuto in pol. Kot se je že izkazalo pri drugih Kyocerinih tiskalnikih, dokumentov PDF ne marajo preveč, kljub temu da ponujajo neposredno tiskanje s pomnilniških nosilcev.

Ločljivost tiskanja ostaja 600 × 600 pik na palec. Izpis barvnih fotografij opravi presenetljivo dobro, brez vidnejšega rastra, z lepimi barvnim prehodi in tudi dobrim barvnim pokrivanjem. Barve so dovolj žive in razmeroma pravilne. Nekoliko manj pa nas je navdušila zmožnost tiskanja podrobnosti. Tudi s pomočjo posnemanja postscripta 3 pri tiskanju vektorske slike ni boljših rezultatov in so tako podrobnosti, velike dve piki, slabo vidne.

Samo delo s tiskalnikom je izredno preprosto, saj nam drugega kot menjave kartuš in filtrov niti ne omogoča. Ponuja pa silno veliko omrežnih nastavitev, do katerih bomo imeli lažji dostop prek spletnega brskalnika kot pa na sami napravi. Pri ceni izpisa smo upoštevali še obnovitveni komplet, ki naj bi se ga uporabilo po 300.000 izpisih. Tako črno-beli izpis stane 1,2 centa, barvni pa 6,8 centa. Seveda pa je zaradi visoke zmogljivosti Kyocera FS-C8500DN tudi precej draga.

Kyocera FS-C8500DN

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 8.

Cena izpisa: 8.

Velikost (razred): A3+ (dražji barvni).

Vmesniki: USB, omrežni.

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 55 (črno-belih) in 50 (barvnih) strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 2 × 500 listov (predal), 100 listov (večnamenski podajalnik), PCL 6 (PCL 5c/PCL-XL), KPDL 3 AES, PDF, 1024 MB, 160 GB disk.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Cena: 5628 EUR (cena natisnjene ČB strani 1,2 centa, cena natisnjene barvne strani: 6,8 centa).

Za: Hitrost izpisa, opremljenost, cena izpisa.

Proti: Cena tiskalnika, tiskanje podrobnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji