Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera FS-9520DN

Poroka fotokopirniške in tiskalniške hiše je pred časom sestavila podjetje Kyocera Mita, najboljši rezultati te zveze pa so že vidni pri najzmogljivejših laserskih tiskalnikih in večnamenskih napravah te znamke. Združili so namreč hitre tiskalne pogone (iz fotokopirnih naprav), tehnologijo trajnega tiskalnega valja (ki ga je razvila Kyocera) in prav tako Kyocerine krmilnike. Njihov najzmogljivejši tiskalnik FS-9500DN (format A3) je tudi pri nas že nekaj časa najboljši na lestvici, zdaj pa smo preizkusili njegovega naslednika z oznako FS-9520DN. Namenjen je večjim podjetjem, ki natisnejo največ 300.000 strani na mesec ali povprečno približno 55.000 strani na mesec.

Razlike med napravama so majhne, predvsem pa navzven neopazne. Vgrajena sta hitrejši procesor (500 MHz PowerPC 750CX) in večji pomnilnik (64 MB, razširljiv do 576 MB), nekoliko hitrejši pa je tudi tiskalni pogon, ki zdaj zmore 51 strani A4 na minuto namesto dosedanjih 50 in 26 strani A3.

V praksi je 9520DN res nekoliko hitrejši od predhodnika, torej je tudi eden najhitrejših tiskalnikov sploh. 50 strani besedila natisne v minuti in 15 sekund. To ni natanko 51 strani na minuto, saj nekaj več časa traja tiskanje prve strani. Iz mirovanja do natisnjene prve strani potrebuje kar 22 sekund, to pa je za tiskalnik tega razreda zelo veliko; res pa je, da je ta čas lahko tudi krajši (7 sekund), če tiskamo, ko je tiskalnik že v pripravljenosti. Takrat je tiskalnik že ogret in sorazmerno glasen, saj ga hladijo vgrajeni ventilatorji. Mimogrede, v tem načinu tiskalnik potrebuje 160 W, med delovanjem 940 W, v mirovanju pa le 12 W električne energije. Predvsem slednje je vrednost, ki ga uvršča med zelo varčne.

Vgrajeni procesor je resnično zelo hiter, saj s tiskanjem preprostih strani v jeziku postscript 3 (oz. pri njegovem posnemanju) sploh ni imel težav. Neodvisno od ločljivosti je za tiskanje potreboval le 7 sekund, zahtevne strani (naslovnica Monitorja ali 25 MB bitna slika) pa je natisnil v minuti in 24 sekundah.

Kakovost tiska je presenetljivo dobra, če upoštevamo, da Kyocera navaja ločljivost kot "kakovost 1200 pik na palec". V resnici je prava ločljivost 1800 × 600 dpi, vendar se v praksi dobro obnese. Pri besedilih ni težav, zelo dober pa je tudi odtis bitnih slik, ki so pri tisku s privzetimi nastavitvami nekoliko svetlejše, kot bi si želeli, a je to mogoče v gonilniku popraviti. Bitne slike sicer skorajda nimajo vidnega rastra in neenakomernih prehodov, ki so pri laserskih tiskalnikih drugače skoraj običajni.

Adobovi hrošči

Med preizkušanjem laserskih tiskalnikov uporabljamo različna programska orodja, s katerimi tiskamo različne dokumente. Izkazalo se je, da je lahko kakovost odtisa včasih odvisna tudi od tega, katero različico (hroščato ali ne) programa uporabimo. Pred leti smo tako našli hrošča v Corelovem Drawu, ki je izdelke obarval modro (pri tiskanju na brizgalnike), tokrat pa ima podoben hrošč zadnja različica Adobovega bralnika Reader 6.0.

Kljub zadnjim popravkom namreč na Kyoceri FS-9520DN popolnoma napačno tiska datoteko z Monitorjevo naslovnico. A le, če tiskamo prek gonilnika za Kyocerin postscript 3 (postscript 2 tiska pravilno). Obtožili smo že Kyocero in njen gonilnik, pa se je izkazalo, da tiskanje s starejšim Acrobatom (5.0) deluje popolnoma pravilno. No, poznavalci pravijo, da so novi Adobovi izdelki "polni hroščev", zato smo obupali nad njimi in po novem tiskalnike preizkušamo z Acrobatom 5.0.

Naj opozorimo, da je tiskalnik zelo razširljiv, saj ima v osnovi dve kaseti za 500 listov in večnamenski podajalnik za 200 listov, iz katerega smo brez težav tiskali na kuverte formata B5, skupno zmogljivost pa lahko nadgradimo do 4200 listov. Po potrebi se lahko odločimo tudi za zlagalnik ali za zaključevalnik, ki izdeluje spete brošure.

Kyocerini tiskalniki se sicer odlikujejo tudi po nizki ceni odtisa in tudi 9520DN ni izjema. Izračunali smo, da stane odtis strani A4 le 1,56 tolarja, pri čemer smo upoštevali tudi ceno menjave valja, kar Kyocera priporoča na vsakih 500.000 strani. Kaseta z barvilom sicer zdrži do 40.000 strani (pri 5-odstotni pokritosti), ob nakupu tiskalnika pa je priložena polprazna kaseta za 20.000 strani.

Kaj pa slabosti? Tiskanje do roba ni mogoče, torej gre v osnovi za tiskalnik A3 in ne A3+. Vgrajeni obračalnik sicer deluje brez težav, a ne s hitrostjo pogona, kakor smo vajeni pri nekaterih tekmecih. Izmerili smo namreč "le" 37 odtisov na obe strani na minuto. Tudi omrežna namestitev bi lahko bila bolj samodejna, saj je treba tiskalniku najprej - prek menujev na tiskalniku - vpisati naslov IP, drugače ga programska oprema ne najde. A to so že splošne pripombe, ki pravzaprav veljajo za vse Kyocerine (pa tudi druge) omrežne tiskalnike.

Kyocera FS-9520DN

Velikost (razred): A3 (najzmogljivejši).

Ločljivost: 1800 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 51 strani na minuto A4, 26 strani A3.

Tehnične lastnosti: 2 × 500 listov (predala) + 200 listov (večnamenski podajalnik); dodatek za tiskanje na obe strani; PCL6, posnemanje postscripta 3; 64 MB/576 MB; vzporedni, USB 2.0 in omrežni vmesnik, priporočeno do 300.000 strani na mesec.

Cena: 1.079.880 tolarjev.

Cena natisnjene strani A4: 1,56 tolarja.

Za: Hitrost tiskanja, kakovost izpisa, razširljivost.

Proti: Ne najhitrejši izpis prve strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji