Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2013 | Teme: ssd

Korak naprej

Pogoni SSD so lahko za posamezne izdelovalce nadvse dobičkonosni izdelki, zlasti za tiste, ki so sposobni izdelati tiskovine s čipi, ki ponujajo res hitre in vsestranske zmogljivosti. Podjetje OCZ je eden izmed pionirjev v izdelavi pogonov SSD in zadnja leta narekuje tempo razvoja teh izdelkov. Pod drobnogled smo vzeli njihovo najnovejšo stvaritev, imenovano OCZ Vector.

Boj za prestol in naziv hitrostnega kralja na področju pogonov SSD je iz meseca v mesec srditejši, saj veliki izdelovalci kar tekmujejo, kateri bo iz skupka krmilnika in pomnilniških čipov iztisnil še zadnji megabajt zmogljivosti. Zakaj je to pravzaprav pomembno? Predvsem zato, ker izdelki, ki zmagujejo na različnih preizkusih teh pogonov, pomagajo izdelovalcu ustvariti boljši ugled, ta pa se bolj ali manj neposredno preslika v prodajne številke. Pogoni SSD so namreč z vidika vgrajene tehnologije precej preproste naprave, zato je nemogoče pričakovati velike razlike v ceni med posameznimi izdelovalci, ki bi tehtnico nagnile v prid posameznemu modelu. Po drugi strani pa smo danes potrošniki vedno bolje opremljeni z informacijami in menimo, da poznamo razliko med oznakama najboljši in zelo dober. Kadar je "najboljši" od "zelo dobrega" dražji le pet ali deset evrov, slednji nima nobene možnosti ...

Praksa včasih govori drugače. Z vidika zmogljivosti se zdi namreč povsem vseeno, ali posamezen pogon, namenjen osebnim in/ali prenosnim računalnikom, podatke zapisuje in bere 10-20 MB/s hitreje ali počasneje od bližnjega konkurenta. Pri najboljših primerkih je namreč ta razlika enaka odstotku skupne zmogljivosti, morda dvema. V praksi jo je skoraj nemogoče občutiti, saj jo lahko prikažemo le s testnimi programi.

Kako torej izdelati pogon, ki bo opazno hitrejši od konkurentov? Recept z vgradnjo boljšega (beri: hitrejšega) in dražjega pomnilnika je le polovica rešitve, pa še sam izdelek podraži. Ključ se skriva v krmilniku teh naprav, saj je prav to tisti člen, ki najbolj vpliva na same zmogljivosti - podobno kot avtomobilski motor.

OCZ je v pogonih Vector uporabil nov "hišni" krmilnik Indilinx Barefoot 3 in lastno strojno programsko kodo, ki so ju razvijali zadnje leto. To rešitev odlikujejo visoke hitrosti branja in zapisovanja, to potrjuje tudi naš preizkus, pri čemer velja dodati, da surova strojna moč izdelka poskrbi za to, da zmogljivosti ob uporabi že stisnjenih podatkov ne upadejo bistveno. Izdelovalec sicer navaja še vrsto izboljšav za dolgoročno zanesljivo delovanje in jih podkrepi s kar petletno garancijo na pogon. Kot je pri SSDjih že v navadi, so to zelo varčne naprave, tako pogon ob delu porabi vsega 2 W energije, v mirovanju pa se ta vrednost več kot prepolovi. Pogon je debel vsega 7 mm in je tako primeren tudi za vgradnjo v večino sodobnih tankih prenosnih računalnikov.

Med vrsto izboljšav novega pogona velja omeniti predvsem optimizacijo dolgoročnih zmogljivosti, saj za razliko od nekaterih konkurentov zmogljivosti pogona OCZ Vector pri daljših polnih obremenitvah (denimo 20 minut nepretrganega pisanja ali branja ob polni hitrosti) skorajda ne upadejo, pri večini drugih pogonov pa se med (samodejnim) vklopom "premetavanja t. i. umazanih podatkov" pogosto prepolovijo. OCZ pogone Vector namenja najzahtevnejšim uporabnikom in strežnikom, saj naj bi v svoji življenjski dobi lahko vsak dan zmogli povprečno obremenitev z 20 GB zapisov podatkov.

Preizkus pogona s programi AS SSD, Crystal Mark in ATTO je znova dokazal, da razvoj pogonov SSD ne miruje. Če se hitrosti branja in zapisovanja velikih datotek počasi že približujejo mejam vmesnika SATA 3, pa nas je izboljšanje hitrosti pisanja manjših datotek (velikosti 4 KB) naravnost navdušilo, saj je OCZ Vector ta preizkus opravil z okoli 40 odstotkov boljšim rezultatom kot Samsungov pogon 840 PRO, ki smo ga preizkusili v prejšnji številki in se prav tako uvršča med najboljše pogone na trgu. Tudi program je AS SSD Vectorju dodelil najboljšo končno oceno, kar smo jih doslej izmerili v testnem računalniku. Pri tem velja omeniti, da se testni rezultati nanašajo na različico, veliko 256 GB, ki že polno izkorišča vse zmogljivosti krmilnika. Različice manjšega pogona (tega in drugih izdelovalcev) so v praksi manj zmogljive, zato uporabnikom, ki si želijo kar največjih zmogljivosti, svetujemo nakup pogonov med 240 in 256 GB ali večjih, saj bodo tako dejansko deležni zmogljivosti, ki jih obljublja izdelovalec.

Očitno postaja, da bodo pogoni SSD v kratkem postali omejeni s hitrostjo vodila SATA, zato industrija že načrtuje naslednika. A o njem več kdaj drugič.

OCZ Vector 256 GB

Pogon SSD.

Zmogljivost: 256 GB.

Izdeluje: www.ocztechnology.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 280 EUR.

Za: Odlične zmogljivosti.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji