Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Konica Minolta Magicolor 4750DN

Konica Minolta je svojo ponudbo laserskih tiskalnikov razširila z novim barvnim laserskim tiskalnikom, Magicolor 4750DN. Gre za novega predstavnika srednjega razreda oziroma tiskalnik, namenjen za pisarniško rabo, z navedeno hitrostjo tiskanja do 30 barvnih strani na minuto.

Model, ki smo ga imeli na preizkusu, je serijsko opremljen z avtomatsko obračalno enoto in omrežnim vmesnikom, kar je za normalno pisarniško uporabo skorajda nujna oprema. Glede na precej visoke zmogljivosti tiskalnika smo pričakovali nekoliko večji predalnik za papir, saj vgrajeni ponuja možnost hrambe do 250 listov. Seveda je na voljo še večnamenski podajalnik, ki shrani do 100 listov, sam podajalnik pa nekoliko nerodno štrli iz tiskalnika. Seveda je možno dokupiti dodatni predalnik z nekoliko večjo zmogljivostjo 500 listov.

Ohišje tiskalnika ni ravno kompaktno, med delovanjem pa tiskalnik ne povzroča motečega hrupa.

Upravljanje tiskalnika je razmeroma preprosto. Kartuše z barvilom so ločene od valjev, visoko kapacitivne pa zdržijo do 6000 izpisov. Na čelni plošči je precej velik zaslon LCD in smerne tipke za premikanje po menujih. Ti so lepo pregledni, do tiskalnika pa lahko pridemo prek spletnega vmesnika ali prek nameščenih gonilnikov. Poudariti moramo, da je nameščanje gonilnikov, najsi bo PCL ali PostScript3, povsem samodejno, kljub temu da je tiskalnik priklopljen v omrežje.

Kot smo že omenili, je zmožen posnemati PCL in PostScript3, poganja ga pa 800 MHz procesor. Na voljo je 256 MB pomnilnika, ki ga je seveda možno razširiti, ločljivost tiskanja pa je 600 pik na palec.

Zmogljiv procesor omogoča, da vektorsko sliko v posnemanju PostScript3 natisne v trinajstih sekundah, toliko kot traja tiskanje prve strani pri ogretem tiskalniku. Sedemindvajset barvnih strani poročila natisne v minuti in devetih sekundah, po navedbah izdelovalca pa bi moral v obojestranskem načinu tiskanja nalogo opraviti v enakem času. Po večkratnih poskusih nam tega rezultata ni uspelo doseči, saj je tiskalnik vedno prvih nekaj strani počasneje tiskal, nato pa pospešil. Tako se je čas tiskanja podaljšal za štirideset sekund.

Kakovost izpisa je dobra, pri tiskanju vektorske slike so podrobnosti lepo vidne, barvni prehodi pa lepo mehki. Raster je pri fotografijah malo viden, opazili smo le zelo tanke blede horizontalne črte.

Cenovno ugoden tiskalnik Konica Minolta magicolor 4750DN je zaradi visoke hitrosti tiskanja in dobre opreme resen konkurent dražjim tiskalnikom. Seveda ob pogoju, da namestimo dodaten predal za papir.

Konica Minolta magicolor 4750DN

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL 6,PCL 5c PostScript 3, 256 MB.

Cena: 588 EUR (cena natisnjene ČB strani 1,5 centa, cena natisnjene barvne strani 9,6 centa).

Prodaja: Gorenje Point, Likopris.

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 7.

Za: Kakovost odtisa, hitrost, oprema.

Proti: Majhen predalnik za papir.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji