Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Konica Minolta Magicolor 1680MF

Pri Konici Minolti najdemo dokaj bogato ponudbo večnamenskih naprav z barvnim laserskim tiskalnikom. Magicolor 1680MF sodi med najosnovnejše. Že na prvi pogled opazimo, da je optični bralnik brez samodejnega podajalnika papirjev, kar nakazuje, da naprava nima faksirne naprave. Če bi faksirno napravo kljub vsemu želeli imeti, lahko posežemo po naslednjem modelu Magicolor 1690MF, ki se od našega preizkušenega modela razlikuje še po dodatni omrežni povezavi in dodatnem pomnilniku, ki namesto 64 MB obsega 128 MB.

Na seznamu lastnosti tiskalnika opazimo veliko razliko med črno-belim tiskanjem, ki zmore 20 strani na minuto, ter barvnim, ki zmore le 5 strani na minuto. Razlika nastane zaradi večprehodnega sistema, kjer so barvila vpeta v boben, papir pa mora za vsako barvo posebej opraviti določeno pot. Sistem se kot pri večini drugih tiskalnikov prav lepo obnese, malenkost nerodno oz. počasno je le menjanje barvil.

Izmerjena hitrost tiskalnika se lepo ujema z navedenimi številkami, za dokument, velik petnajst strani, porabi triinpetdeset sekund, za fotografijo velikosti A4 pa dobre pol minute. Za izpis prve strani pa porabi le enajst sekund. Tako mu gre črno-belo fotokopiranje kar hitro od rok, saj za pet fotokopij porabi le dvaintrideset sekund, več kot minuto in pol pa, če to počnemo v barvah.

Kakovost izpisa je po pričakovanjih dobra. Ločljivost tiskalnika je sicer 1200 × 600 pik na palec, vendar so podrobnosti razmeroma dobro vidne, barve pa dovolj žive, z mehkimi prehodi. Nekoliko slabše rezultate smo dosegli pri fotokopijah. Te so sicer povsem dobre, kadar uporabljamo črno-belo fotokopiranje, pri barvnem pa nas je Magicolor 1680MF pustila hladnega. Barve so opazno nepravilne, s premočnim poudarkom ozadja oz. hrbtne strani. Če z optičnim bralnikom zajeto sliko prenesemo na računalnik, se hitro prepričamo, da kakovost precej šepa. Res, da ima optični bralnik ločljivost le 600 × 600 pik na palec, a si kljub temu ne bi smeli privoščiti tako nepravilnih barvnih odtenkov.

Večnamenska naprava Magicolor 1680MF je resda cenovno ugodna, vendar žal za ceno izpisa ne moremo reči podobno, saj 4,1 centa za črno-belo izpisano stran oz. 22,4 centa za barvno preveč odstopata od povprečja.

Konica Minolta Magicolor 1680MF

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 (čb), 5 (barvnih) strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 200 listov, večnamenski podajalnik, GDI, 64 MB.

Prodaja: Gorenje Point, www.gorenje.si, LikoPris, www.likopris.si.

Cena: 198 EUR (cena natisnjene ČB strani 4,1 centa, cena natisnjene barvne strani 22,4 centa).

Za: Hitrost ČB fotokopiranja, cena tiskalnika.

Proti: Cena izpisa, optični bralnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji