Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Marec 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Konica Minolta magicolor 1600W

Cene v svetu računalniških tehnologij se nezadržno nižajo in to, kar je bilo še pred kratkim večini ljudi nedostopno, je danes naprodaj po smešno nizkih cenah. Laserski tiskalniki pri tem niso nobena izjema. Barvna Konica Minolta magicolor 1600W stane vsega 100 evrov, obenem pa se po hitrosti in kakovosti lahko primerja z dražjimi konkurenti.

Tiskanje je možno pri največji ločljivosti 1200 × 600 pik, kar je več od velike večine laserskih tiskalnikov cenejšega razreda. Natiskano besedilo je videti dobro, prijetno presenečajo tudi lepi barvni prelivi in videz bitne slike. Z veliko dražjimi napravami se seveda ne more primerjati, a pri svoji ceni nima konkurence. In kot da to ni dovolj, je poleg nizkega začetnega vložka nizka tudi sama cena tiskanja, ki je malce več kot dva centa za črno-belo in deset centov za barvno stran.

Ob takšni ceni seveda ni šlo brez kompromisov. Konica Minolta magicolor 1600W nima predala za papir. Na voljo je le večnamenski podajalnik, ki zmore sprejeti 200 listov, odlagalnik pa le 100. Predala niti ne morete dokupiti, saj seznama dodatne opreme ni. Ne morete si niti omisliti razširitve za skromnih 16 MB notranjega pomnilnika, ki ga je za barvni laserski tiskalnik odločno premalo. Ta skromnost je nedvomno botrovala že kar neverjetno dolgemu času tiskanja našega dvajset stran dolgega testnega dokumenta PDF, ki je trajalo več kot šest minut. Poleg tega so bile strani natisnjene zamaknjeno, tako da smo imeli zgoraj bel rob, spodaj pa je bil del strani odrezan. Podobno se je dogajalo, ko smo tiskali bitne in vektorske slike. Še ena težava, ki nas je spremljala med preizkusom, je bilo pogosto sporočanje napake. Tiskalnik je začel z delom, natisnil nekaj strani in sporočil napako. V nobenem primeru nam ni uspelo ugotoviti, za kakšno napako naj bi šlo, saj je bila edina povratna informacija utripajoča LED dioda na napravi. Obenem pa je po pritisku tipke za nadaljevanje vse steklo, kot da ni nič narobe. Ob tiskanju več deset strani dolgih dokumentov se je to zgodilo vsaj enkrat.

Težave so najverjetneje posledica slabo spisanih gonilnikov, ki mečejo slabo luč na sicer dober izdelek. Končno mnenje je tako težko podati. S popravljenimi gonilniki bi napravo brez zadržkov priporočali, a čakanje na usmiljenje izdelovalcev dostikrat ne obrodi sadov, še posebej ko gre za izdelke nižjega cenovnega razreda. Glede na to, da bi naprave morale pravilno delovati že iz škatle in da je konkurenčnih izdelkov malo morje, se testiranemu primerku raje ognite.

Konica Minolta magicolor 1600W

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto (črno-belo), 5 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 200 listov (večnamenski podajalnik), PCL5, PCL6, PostScript 3, 16 MB.

Cena: 100 EUR (cena natisnjene ČB strani 2,2 centa, cena natisnjene barvne strani 10,5 centa).

Prodaja: Gorenje Point, Likopris.

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 10.

Za: Cena naprave, cena izpisa, barvni prelivi.

Proti: Slaba opremljenost, težave z gonilniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji