Objavljeno: 26.9.2023 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2023

Kodakova IT-lekcija v industriji

Informacijske tehnologije v industriji so v očeh laikov povezane z uporabo računalnikov za avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje. A so bistveno več kot to. Senzorji in strežniki so le del enačbe, ki skrbi, da se dogajanje v proizvodnji praktično ne ustavi. Ključna razlika, tako kot praktično povsod drugje, se danes dogaja v svetu programske opreme. Tu pa proizvodni IT pogosto zadene ob čeri, saj je v proizvodnji tempo programskih inovacij navadno bistveno počasnejši. Stari sistemi SCADA, Windows 95 in podobne tehnologije so v proizvodnji še kar v rabi – pač skladno s pristopom »kar deluje, ne menjaj«. In čeprav opravljajo za današnje razmere preprosta opravila, bi jih vendarle veljalo nadgraditi oziroma kar zamenjati. Če ne drugega zaradi varnosti, saj ne le da nimajo vgrajenih skoraj nič varnostnih mehanizmov, tudi preostala programska zaščita je tako »piškava«, da jo sodobne škodljive kode mimogrede zaobidejo ali »zlomijo«.

A namen tokratnega uvodnika ni ozaveščanje o kibernetski varnosti, temveč predstavitev dimenzije programske opreme v proizvodnji. Večkrat sem že omenil analogijo, da stara sidra močno držijo. A z vidika razvoja in prihodnosti IT v industriji je zelo pomembno, da podjetja opustijo starejšo programsko opremo. Sicer ne tvegajo le vdorov in kraj podatkov, temveč tudi izgubo konkurenčne prednosti in zaostanek za konkurenti.

Tehnološke inovacije v sodobni programski opremi, ki je na voljo tudi kot storitev iz oblaka, prinašajo očitno povečano učinkovitost in produktivnost. Starejša programska oprema pogosto nima dovolj zmogljivosti, da bi sledila razvijajočim se poslovnim potrebam, kar povzroča neučinkovitost. Če tega ne delate zase, naredite to za stranke. Sodobne programske rešitve ponujajo napredne funkcije, kot so personalizacija izdelkov, analiza podatkov v realnem času in brezhibna integracija z novo opremo, kar pod črto prinese bistveno boljšo uporabniško izkušnjo strank (in delavcev).

Če boste stopili na to pot in v proizvodnji zbrali vse mogoče podatke, boste deležni tudi jasnejših vpogledov v lastni posel. Tehnologije podatkovne analitike in strojnega učenja zagotavljajo dragocene vpoglede za strateško odločanje. Starejši sistemi programske opreme nimajo teh zmožnosti, kar podjetjem pogosto preprečuje, da bi ustvarila konkurenčno prednost.

Povedano drugače: ne ravnajte kot Kodak, ki je propadel zaradi neupoštevanja tehnološkega napredka. Ignoriranje tehnoloških inovacij, strojnih in programskih, ni zdravo. Torej se v proizvodnji in celotnem podjetju resno lotite digitalne preobrazbe. Prav tako se ukvarjajte z okoljem, v katerem poslujete. Tudi na makroekonomski ravni – predvidite morebitne motnje in spremembe v panogi ter razmislite, kako bodo vplivale na vaše poslovanje.

Za resnično prebojne rezultate pa bo treba spremeniti predvsem zaposlene. Prizadevajte si za spodbujanje kulture inovacij, eksperimentiranja in nenehnega učenja. Kodakova kultura in miselnost sta bili globoko zakoreninjeni v filmski fotografiji, kar je oviralo njegovo sposobnost prilagajanja digitalnim »motnjam«. In ko je enkrat zaostal preveč, poti nazaj ni bilo. Ne obnašajte se kot Kodak.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji