Objavljeno: 30.1.2012 10:45 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2012 | Teme: nenehni testi

Kodak EasyShare Touch M5370

Kodak ima v svoji široki palet malih elegantnih žepnih aparatov dva takšna, ki jih uporabnik upravlja z dotikom. Enega smo že preizkusili pred časom, tokrat preizkušeni novi model pa se ponaša z nekoliko višjo ločljivostjo tipala in nekoliko nižjo ločljivostjo zaslona.

Vso tehnologijo varuje zelo kakovostno ohišje, ki je spredaj čvrsto - aluminijasto, zadaj pa ga sestavlja plastika. Tipk na ohišju ni veliko, saj je uporabniški vmesnik v glavnem zasnovan za upravljanje z dotikom prek kapacitivnega tripalčnega zaslona z nekoliko slabšo ločljivostjo 230.000 pik. Bolj kot to mu zamerimo packo, ki se naredi na desni polovici, kadar uporabnik pritisne na mesto, namenjeno palcu, desno stran zaslona ali pa eno izmed tipk ob zaslonu. Tam sta tipka za pregledovanje posnetkov in namenska tipka "share", prek katere lahko fotografije neposredno pošljemo v enega izmed družabnih omrežij ali pa prek elektronske pošte, kadar je aparat priključen na računalnik. Na vrhu aparata se najde tudi stikalo za zumiranje, ki je nameščeno okrog sprožilca, ter namenska tipka za zajemanje videa in tipka za vklop, ki se stika z belo lučko in daje aparatu še lepši videz. Izbiro točke ostrenja in hkratno zajemanje fotografij pa je mogoče izvesti tudi z dotikom.

Upravljanje samega aparata je tako dobro razdeljeno med tipke in za dotik občutljivi zaslon, sami menuji pa so pregledni in enostavni. Zmoti le nekoliko slabša odzivnost aparata in premikajoča vrstica z nastavitvami v zgornjem robu, ki jo je treba za doseg vseh nastavitev drsati levo in desno. Raje bi videli dve fiksni, eno zgoraj in eno na spodnjem delu zaslona, saj bi bilo tako upravljanje manj nadležno.

Sicer so vse nastavitve hitro dostopne, tudi tisti za prilagajanje kompenzacije osvetlitve in občutljivosti ISO, ki jo lahko nastavljamo od ISO64 - ISO1600. Zrnatosti na fotografijah, ki jih iztisne tipalo s 16 megapikami ločljivosti sicer ni veliko niti pri najvišjih občutljivostih, vendar so fotografije nad ISO 400 nekoliko manj kontrastne, pa tudi barve se izrazito poslabšajo.

Razpon objektiva, ki ga odlikuje majhno popačenje sodčkavosti pri širokem kotu, sega od 28 pa do 140 mm, ko postane slika nekoliko vbočena, in ni optično stabiliziran. Ima slab makro, ki mu Kodak tokrat ne namenja posebnega načina in ne omogoča zumiranja med zajemanjem visoko ločljivega videa. Tega aparat zajema pri ločljivosti 720p in je solidne kakovosti ter na kartici MicroSD zaseda zelo malo prostora, le okoli 60 MB na minuto.

Žepni M5370 je prijeten žepni aparat, ki je na voljo po ugodni ceni 115 evrov. Odlikuje ga trdno ohišje, katerega kakovost na zadnji strani nekoliko šepa in ni opremljen s stabilizacijo objektiva.

Kodak EasyShare Touch M5370

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,4; ostrenje 5 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 6,5 m; ISO: samodejno ali ročno (64-1600).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 115 EUR.

Za: Močna lučka za pomoč pri ostrenju, pregleden uporabniški vmesnik.

Proti: Kontrast pri višjem ISO, zaslon, slab makro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji