Objavljeno: 10.3.2005 11:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak Easyshare DX4530

Easyshare DX4530 sodi med zmogljivejše Kodakove fotoaparate spodnjega cenovnega razreda. Gre namreč za izdelek s kar petmilijonskim tipalom, ki pa kljub temu ponuja le osnovnejše zmožnosti ročnega nastavljanja slike. Največja ločljivost posnetih fotografij je tako 2580 × 1932 pik. Slike se zapisujejo v 32-megabajtni notranji pomnilnik, ki ga lahko razširimo s karticami Secure Digital ali MMC. Napaja se iz dveh baterij AA, izdelovalec pa priporoča uporabo akumulatorjev NiMH.

Objektiv petmilijonskega Kodaka najdemo tudi v nekaterih šibkejših modelih tega izdelovalca. Omogoča trikratno optično povečavo, z razponom od 38 do 114 milimetrov. Fotoaparat zmore izostriti predmete, oddaljene najmanj 60 centimetrov od objektiva, na voljo pa je tudi makro način, v katerem zmore izostriti predmet, oddaljen sedem centimetrov. Svetlobna jakost objektiva je 2,8 pri širokem kotu, ob uporabi največje povečave pa le še 5,1.

Podobno kakor model CX6230 nam tudi DX4530 omogoča le najosnovnejše ročne posege v lastnosti slikanja. Tako poleg ločljivosti fotografije in treh kakovostnih stopenj stiskanja JPEG lahko prilagajamo še stopnjo beline, in sicer v korakih po 0,5 EV do največ 2 EV v vsako smer. Fotoaparat ne omogoča ročnega nastavljanja temperature bele barve, prav tako ne moremo vplivati na način ostrenja. Fotoaparat pri ostrenju namreč vedno upošteva osrednje področje na fotografiji. Nastavljanje poteka na sicer dokaj velikem 1,8-palčnem LCD zaslonu, ki je tako večji kot pri večini konkurentov.

Kakovost fotografij je primerna zmožnostim, ki nam jih ponuja fotoaparat. Pograjali bi predvsem pravilnost barv v slabših svetlobnih razmerah, ko avtomatika temperaturo bele barve oceni nekoliko slabše. Želeli bi si vsaj nekaj prednastavljenih temperatur, če že ne tudi možnost ročne nastavitve temperature. V makro načinu se fotoaparat hitro nekoliko zmede pri ostrenju, tako da izostri napačen del predmeta ali pa je celoten rezultat meglen. Z ostrenjem ima nekaj težav tudi v običajnem načinu slikanja. Na fotografijah je precej opazen tudi šum, kar je tudi posledica velikega števila svetlobnih elementov na majhni površini tipala. Na kontrastnih prehodih smo opazili sence.

DX4530 bo z visoko ločljivostjo tipala pritegnil marsikaterega kupca, na žalost pa gre predvsem za marketinško zvijačo, saj za kakovostno fotografijo potrebujemo precej več kot le zmogljivo tipalo. Pri modelih s pet in več milijonskimi tipali pa lahko kupec upravičeno pričakuje tudi večjo zmogljivost aparata.

Kodak Easyshare DX4530

Razred: Nižji (omejen ročni nadzor, nižja zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 5,00 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,1; ostrenje 60 cm-neskončno (7 cm makro); čas od 1/1700 do 4 s; doseg bliskavice do 3,4 m; razpon ISO: samodejna.

Cena: 109.989 tolarjev.

Prodaja: Meditrade, www.meditrade.si, (01) 589 46 00.

Za: Visoka ločljivost, preprosto upravljanje.

Proti: Nenatančna samodejna belina, nenatančno ostrenje, zelo omejen ročni nadzor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji