Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2022

Ko se tržišče sesuje

Ko se tržišče sesuje

Po dveh letih si lahko računalničarji (no, igričarji) končno privoščimo grafične kartice po normalnih cenah, torej takih, ki niso oderuške in izkoriščevalske. O dogajanju na trgu grafičnih kartic kar pogosto pišem, tako na teh straneh kot v okviru različnih preizkusov. Na hitro povedano - v času svetovne pandemije koronavirusa se je pomešalo več dejavnikov, zaradi katerih je bila zaloga grafičnih kartic izredno omejena, povpraševanje pa izredno veliko. Posledice so bile abnormalno visoke cene in zelo težavna dobava.

Vsega tega je, vsaj za zdaj, očitno konec. V času pisanja se dogodki sicer še razvijajo, a danes lahko počasi le pridemo do grafične kartice, ki si jo želimo, po razumljivi ceni. Cene že nekaj mesecev vztrajno upadajo in sklepamo, da gre v veliki meri za to, da je začela dobava le dohajati povpraševanje.

A bistveno večji šok so povzročili razvijalci verige Ethereum, ki stoji za kriptovaluto ether. Gre za drugo največjo kriptovaluto za bitcoinom, tako po vrednosti kot po uporabi, doslej pa je bila to najpopularnejša valuta za rudarjenje z grafičnimi karticami. Zaradi zahtevnosti se bitcoin zadnja leta večinoma rudari raje z namenskimi vezij (ASIC – Application-specific integrated circuit), z grafičnimi karticami se zato pretežno rudari ether.

Na forumih, kjer se »rudarji«pogovarjajo, tako beremo obupane zapise o tem, koliko povsem neuporab(lje)nih grafičnih kartic jim leži v mining rigih.

A razvijalci projekta Ethereum so pred časom napovedali, da bodo iz dosedanje metode rudarjenja z uporabo potrdila o delu (PoW – Proof-of-Work) prešli k uporabi potrdila o deležu (PoS – Proof-of-Stake). Namesto da se nove kovance rudari z reševanjem matematičnih enačb (torej računskim delom, ki porabi ogromno energije), se jih bo na podlagi obstoječih, ki si jih uporabnik že lasti. Ta sprememba je stopila v veljavo ravno teden pred izidom Monitorja, ki ga ravno berete. Posledica je, da omrežje Ethereum porabi tisočkrat manj energije kot doslej, a za nas je pomembnejše to, da se ethra ne da več rudariti z grafičnimi karticami.

Seveda je na voljo še več deset ali sto drugih kriptovalut, ki jih lahko rudarimo z grafičnimi karticami, a je njihova vrednost tako nizka, da se to enostavno ne izplača več, saj plačujemo bistveno več za porabljeno električno energijo, kot pa zaslužimo z rudarjenjem. Zaslužek je upadel tudi za deset- in večkrat (odvisno od različnih dejavnikov). Na forumih, kjer se »rudarji«pogovarjajo, tako beremo obupane zapise o tem, koliko povsem neuporab(lje)nih grafičnih kartic jim leži v mining rigih.

Na eni strani se dobava grafičnih kartic počasi ureja, hkrati pa je čez noč izginilo povpraševanje rudarjev, ki imajo kupe kartic, s katerimi nimajo prav veliko početi – razen da jih seveda prodajo naprej. Na spletnih straneh z rabljeno opremo (eBay) se tako že nabirajo resnejše količine rabljenih kartic, v trgovinah pa je vse več kartic, ki se prodajajo po priporočenih (beri: normalnih) cenah.

V Sloveniji pri tem sicer še nekoliko zaostajamo. Kartice Nvidia RTX 3070 se v naših trgovinah še vedno prodajajo za okoli 700 evrov (priporočena maloprodajna cena je sicer 500), a jih lahko iz nemških spletnih trgovin dobimo že za okoli 600 evrov. Rabljene na eBayu najdemo že za okoli 400 evrov, lahko tudi manj. Iskreno povedano, sami nimamo kakih resnih pomislekov pri nakupu rabljene kartice, le po prejemu bi nekoliko bolj pregledali ventilatorje.

Nvidia je ravnokar napovedala novo generacijo kartic, zaenkrat modela RTX 4080 in RTX 4090. Resda gre za kartice najvišjega cenovnega razreda, cenejše pričakujemo v naslednjih mesecih (če ne kar prihodnje leto), a tudi to bo malo omililo povpraševanje po trenutno aktualnih. Tako menimo, da bodo cene še kak mesec ali dva počasi polzele navzdol.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji