Objavljeno: 14.11.2008 13:35 | Avtor: Igor Žbül | Monitor Oktober 2008

Kje se ožičiti v splet in za koliko

Danes skoraj ni več kotička v Sloveniji, v katerem ne bi bila možna vsaj ena oblika širokopasovnega dostopa do interneta. Vsako let je več tudi gospodinjstev z internetno povezavo, zato so kot vsako jesen tudi letos slovenski ponudniki internetnih storitev pripravili vrsto akcij, ki naj bi predvsem družine s šolarji prepričale k izbiri njihovih paketov.

Še pred nekaj leti je v Sloveniji prevladoval klicni dostop do interneta, danes pa ta vse bolj postaja, kot je prikazovala tudi reklama enega izmed internetnih ponudnikov, muzejska zanimivost. Zaradi čedalje nižjih cen in vse večje dostopnosti se vse več ljudi odloča za širokopasovni dostop do interneta. Po zadnjih podatkih Agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je v prvi četrtini letošnjega leta širokopasovni priključek uporabljalo skoraj 54 odstotkov slovenskih gospodinjstev. Po podatkih APEKa je pri nas kar 69 ponudnikov internetnih storitev, vendar nekateri izmed njih na trgu sploh ne delujejo, drugi pa nimajo pomembnejših tržnih deležev. Pomembnejši ponudniki, ki svoje storitve prodajajo v večjem delu države, so SiOL oziroma Telekom Slovenije (tržni delež: 49,2 %), T-2 (16,8 %), Amis (8,8 %), UPC Telemach (8,3 %) ter Tuš Telekom (3,2 %). Skoraj 71 odstotkov uporabnikov uporablja za dostop eno izmed tehnologij DSL, dobrih 23 odstotkov kabelski dostop, močno pa se zadnje leto veča število optičnih priključkov, ki jih je bilo v prvi četrtini letošnjega leta že 5 odstotkov in pol.

Pri dostopih DSL je dobro poznati razliko med polno razvezanim dostopom in skupno razvezanim dostopom. Pri skupno razvezanem dostopu boste še vedno plačevali tudi naročnino Telekomu Slovenije za fiksno telefonijo, pri polno razvezanem dostopu pa vaš novi operater prevzame vašo celotno povezavo. Cenovno ugodnejši je tako polno razvezani dostop.

Dvojčki, trojčki, četverčki ...

Vztrajno se veča tudi število kombiniranih priključkov - vsi ponudniki storitev namreč ponujajo internet tudi v paketih s telefonijo in televizijo. Tako si lahko kar precej zmanjšate skupne stroške, saj so ti paketi navadno precej cenejši kot pa ločene naročnine na te storitve pri različnih ponudnikih. Opozoriti velja, da je v te pakete všteta IP telefonija, pri kateri je kakovost zvoka nekoliko slabša kot pri navadni PSTN ali ISDN telefoniji. Vaš pogovor se bo namreč prenašal v obliki internetnih paketkov, ki imajo nagnjenje k temu, da se izgubijo ali pa nekoliko zamudijo, zato so možne kratkotrajne prekinitve zvoka. Ponudniki bodo seveda trdili, da ni res, pa vendar, včasih to popolnoma drži.

Televizijski del paketov pride v dveh različicah: kabelska televizija in IP televizija. Z IP televizijo ponudniki pri nas ponudijo več storitev, med njimi sta na primer videoteka in snemalnik vsebin. S slednjim lahko posnamete vašo priljubljeno oddajo na strežnik ponudnika (ali na disk vašega sprejemnika, ki vam ga da v uporabo ponudnik) in si jo kasneje od tam tudi predvajate.

V zadnjih mesecih pa se pri sestavljanju paketov pojavlja še četrta komponenta - mobilna telefonija. Nekateri ponudniki tako zdaj ponujajo kar štiri komunikacijske tehnologije, združene v en paket: internet, televizijo, telefonijo in mobilno telefonijo. Da, zaradi tega je včasih zmeda paketov že skoraj neznosna.

Amis

Amis je za jesen pripravil akcijo Prepolovili smo cene. Vendar, pozor, razpolovljene cene boste uživali največ 5 mesecev in ob vezavi za 15 mesecev, pozneje se bo vaša naročnina obračunavala po običajnem ceniku. Za pravilnejši prikaz bodo v članku zapisane le običajne cene. Amis ponuja dostop do interneta prek tehnologije ADSL in prek kabelskih omrežij. Cena za osnovno hitrost (1M/256K) je pri skupnem razvezanem dostopu (kjer obdržite Telekomov telefonski priključek) dobrih 16 evrov, pri polnem razvezanem dostopu pa 20 evrov. Najvišja možna hitrost interneta pri Amisu je 20M/768K za 37 evrov in pol pri skupnem ali dobrih 41 evrov pri polnem razvezanem dostopu. Opozoriti velja, da ob izbrani najvišji hitrosti ni možno naročiti tudi televizije.

Amis televizijo je možno naročiti le kot dodatek k internetnemu dostopu in ne samostojno. Za 90 programov boste na mesec odšteli 15 evrov. Amis ne ponuja snemalnika ali videoteke. Mimogrede, AMISova televizija je v resnici SiOLova/Telekomova televizija, z vsemi njenimi pomanjkljivostmi in prednostmi.

Prav tako brez naročila interneta ni mogoče naročiti Amisove telefonije. Ta vas bo stala slabe tri evre na mesec, v naročnino pa je všteto 200 brezplačnih minut pogovorov v vseh slovenskih fiksnih omrežjih. Klici v mobilna omrežja vas bodo stali med 12 in 25 centov, v večino evropskih držav in ZDA pa slabih 5 centov.

Amisov osnovni paket trojček z internetom hitrosti 1M/256K, televizijo in telefonijo vas bo stal 33 evrov na mesec.

50% ceneje ni vedno tudi v resnici 50% ceneje...

SiOL (Telekom)

Naš največji ponudnik interneta je za jesen pripravil prodajno akcijo Vesolje veselja. Z njo je poenotil ceno osnovne hitrosti interneta na vseh tehnologijah, ki jih ponuja (ADSL, VDSL in optika) na 26 evrov. Seveda je ponujena osnovna hitrost pri različnih tehnologijah različna, tako je pri ADSL 1M/256, pri VDSL 1M/1M, pri optiki pa 20M/20M. Cena se pri ADSL in VDSL poveča za 3 evre, če gre za polni razvezani oziroma samostojni dostop. SiOL pri ADSL dostopu ponuja hitrosti do 20M/768, pri VDSL pa do 40M/20M, vendar so najvišje hitrosti odvisne od nadgrajenosti telefonske centrale in od vaše oddaljenosti od nje.

V sklopu akcije so pri SiOLu znižali tudi ceno televizijskega priključka - za osnovnega je zdaj 12 evrov. Osnovni programski paket pri SiOLu obsega 49 programov, odločate pa se lahko še med paketi, ki jih dodate k osnovnemu. Ponujajo dokumentarno-informativni, zabavni, športni, HBO dodatni paket ter dodatni paket s programi za odrasle. Na voljo je tudi osebni snemalnik, ki pa še vedno ne deluje dovolj zanesljivo, da bi ga uporabnikom tudi zaračunavali. Prav tako ponujajo tudi video na zahtevo. Za od 50 centov do 2 evra si boste lahko ogledali enega izmed več kot 500 filmov ali risank v njihovi videoteki.

Z osnovnim paketom SiOL telefonije za 14 evrov (oziroma 6 evrov, če ste tudi naročnik SiOlovega interneta) se boste lahko brezplačno pogovarjali z drugimi naročniki SiOLove telefonije in 120 minut tudi s Telekomovimi naročniki. Če se za to odločite pred 15. oktobrom, pa boste lahko v omrežje Telekoma Slovenije zastonj klicali neomejeno eno leto. Za klice v mobilna omrežja boste odšteli približno 20 centov na minuto, za klice v omrežja drugih ponudnikov od slabih 4 centov na minuto do skoraj 9 centov na minuto, za klice v večino evropskih držav in ZDA pa dobrih 5 centov na minuto.

SiOL seveda ponuja tudi kombinacije različnih storitev po nižji ceni. Najugodnejši je seveda trojček - paket Trio stane 30 evrov (33, če gre za polno razvezani priključek), obsega pa internetno povezavo s hitrostjo 1M/256 pri povezavah DSL ali 20M/20M pri optičnih povezavah, osnovno telefonijo in televizijo.

Če se za kakšen SiOLov paket odločite do 15. oktobra, boste lahko zelo poceni kupili prenosnik Dell 500 - če se odločite za paket Trio na optični povezavi, celo samo za 1 evro. O preizkusu tega prenosnika si lahko preberete v tokratni rubriki Najboljši izdelki.

SiOL za svojo reklamo uporablja kar celo Telekomov stolpnico in dvorišče pred njo (fotografija z brezplačnega koncerta v začetku septembra).

T-2

T-2 je zaenkrat edini ponudnik internetnih storitev, ki vas v svoje omrežje priključi brezplačno, tudi brez časovne vezave. Za polno razvezani dostop do interneta prek tehnologije VDSL boste pri T-2 plačali 20 evrov za osnovno hitrost (1M/256K), 14 evrov pa za skupno razvezani dostop. T-2 ponuja VDSL hitrosti do 60M/25M, vendar je vam dosegljiva najvišja hitrost seveda odvisna od različnih dejavnikov, ne nazadnje od kakovosti vaše oz. Telekomove telefonske parice. 14 evrov pa T-2 računa tudi za osnovno hitrost na optičnih povezavah (10M/10M), za 1000 evrov na mesec pa si z optično povezavo lahko privoščite najvišjo hitrost, ki jo ponuja kateri izmed slovenskih internetnih ponudnikov - 1 Gb/s! Optika je sicer dostopna le v nekaterih predelih Ljubljane, Kranja, Kopra, Novega mesta, Velenja, Šenčurja in Komende.

T-2 od letos ponuja več paketov televizije. Samo za tv priključek boste plačali 6 evrov (v ceno so všteti nekateri slovenski programi, ki jih je ponudnik po zakonu dolžan ponuditi), za različne pakete pa dodatno še od 4 do 8 evrov. Ponujajo tudi snemalnik, s katerim lahko programe (le tiste, ki jih ponujata TV Slovenija in Pro Plus) snemate na njihove strežnike, cena te storitve pa je odvisna od tega, koliko prostora potrebujete - od 1 evra do 10 evrov. Prav tako ponujajo videoteko z več kot 600 filmi in še več televizijskimi oddajami, ki vas bodo stali od 50 centov do 2 evra.

Za prvi telefonski priključek boste pri T-2 plačali 4 evre mesečne naročnine, klici v njihovo omrežje pa so brezplačni. Klici na Telekomove številke vas bodo stali nekaj več kot cent, v mobilna omrežja okrog 10 centov, v večino evropskih držav in ZDA pa boste klicali za 4 cente na minuto.

T-2 pravih paketov nima sestavljenih, sestavljanje raznih njihovih storitev je prepuščeno vam, cene pa se enostavno seštevajo.

T-2 stavi na optiko - po Ljubljani je videti vedno več takih jaškov.

Tuš Telekom

Tuš Telekom je do svojega internetnega dela prišel z nakupom Voljatela, precej znanega ponudnika interneta še iz časov klicnega dostopa. Tega še vedno ponuja, vendar se bomo tu osredotočili na njegovo drugo ponudbo. Tuš ponuja ADSL in kabelski internet. Kabelski internet ponuja v sodelovanju z različnimi kabelskimi ponudniki, zaradi česar so različne tudi cene in osnovne hitrosti. Za hitrost 1M/256 boste tako plačali od 20 evrov (EVJ Elektroprom) do skoraj 38 evrov (UPC Telemach). Osnovna hitrost ADSL interneta pri Tušu je 256/128 za 14 evrov, omislite pa si lahko hitrosti do 20M/768 (39 evrov).

Tuševa IP televizija (ki je pravzaprav še vedno SiOLova televizija oz. jo distribuira Telekomov Planet9) vas bo stala dodatnih 15 evrov na mesec (tudi pri Tušu morate namreč imeti že naročen tudi internetni dostop). Tuš svojim naročnikom ponuja tudi video na zahtevo. Ogled enega izmed 250 filmov v videoteki vas bo stal evro in pol, ogled dveh filmov na mesec pa vam Tuš podari.

Za dodatne tri evre na mesec, kolikor je naročnina, pa lahko prek Tuša tudi telefonirate. V Tuševo omrežje seveda zastonj, v druga slovenska fiksna omrežja pa za 2-7 centov na minuto. 13 centov na minuto boste odšteli za klice v mobilna omrežja (tudi Tuševo), za večino evropskih držav in ZDA pa od 7 do 9 centov na minuto. Tuš Telekom posebej ponuja tudi mobilno telefonijo.

Posebnih paketov Tuš Telekom za svoje naročnike ni pripravil, izbira posameznih delov njihove ponudbe je prepuščena vam, cene pa se enostavno seštevajo.

Tudi Tuš Telekom je jesensko ponudbo začinil s poceni nakupi dodatne opreme - ponujajo izbiro med LGjevim 32-palčnim televizorjem LCD ali Playstationom 3. Enega izmed njih lahko dobite ob dveletni vezavi na internet hitrosti 20M/768 po 40 evrov na mesec že za 1 evro.

Tuš Telekom pri prepričevanju bodočih naročnikov stavi na brezplačna darila.

UPC Telemach

UPC Telemach (in povezana podjetja, ki po novem nastopajo z enotno blagovno znamko UPC) je edini popolnoma kabelski ponudnik interneta, ki ga opisujemo v našem članku. To pomeni, da je Telemachove storitve mogoče naročiti le v okoljih, v katerih ima svoje kabelsko omrežje. Poleg tega je predpogoj za uporabo Telemachovih internetnih storitev naročnina na kabelsko televizijo tega ponudnika.

Osnovna hitrost interneta, ki jo ponuja Telemach, je 512/128K. To vas bo stalo 15 evrov na mesec. Ponujajo še hitrosti od 2M/384K (20 evrov) do 25M/2M (50 evrov).

Telemach kot kabelski ponudnik  seveda ponuja kabelsko televizijo, po novem tudi digitalno. Slednja ima po novem tudi elektronski programski vodnik, njihov sprejemnik pa omogoča tudi snemanje na disk (glej preizkus Handan CV-6000 v septembrskem Monitorju). Na voljo je nekaj čez 100 televizijskih programov, lahko pa si izberemo tri televizijske pakete s cenami od 18 do 28 evrov.

Osnovni paket telefonije vas bo pri Telemachu stal skoraj 4 evre, če boste naročili tudi internet in televizijo, oziroma slabih osem evrov, če boste naročili le televizijo. Slaba 2 centa vas bo stala minuta pogovora s Telekomovim naročnikom, dobre 4 pa z naročniki drugih slovenskih fiksnih omrežij. Prav toliko vas bo stala minuta klicanja v večino evropskih držav in ZDA. V mobilna omrežja pa boste lahko klicali za 12-32 centov na minuto.
Telemach ponuja osnovni kombinirani paket z najnižjo hitrostjo interneta med vsemi opisanimi internetnimi ponudniki - le 256/64. To skupaj s televizijo in osnovno telefonijo dobite za 22 evrov. Za običajno rabo pa bo verjetno veliko bolj primeren naslednji paket s hitrostjo interneta 2M/384 za 33 evrov.

Telemachove cestne omarice nakazujejo kje so vozlišča Telemachovih kablov.

Katerega izbrati?

Izbira na žalost ni prepuščena samo vam, dostikrat se bo namreč zgodilo, da velike izbire pač ne boste imeli. Dosti je odvisno od kraja, kjer živite - vsi ponudniki namreč svojih storitev ne ponujajo vsepovsod. Če pa ste med srečneži, ki lahko izbirajo med večino zgoraj opisanih ponudnikov, upamo, da vam bo članek olajšal izbiro. Več podatkov z bolj natančnimi cenami boste našli v tabeli, tako da se morate samo še odločiti.

ADSL, VDSL, kabelski internet, optika?

Internetni ponudniki vas zasipavajo z vedno novimi kraticami, ki naj bi označevale vedno boljšo kakovost dostopa do interneta. Kaj pa je resnica? Ponudniki v Sloveniji ponujajo internet v grobem na tri načine: tehnologija DSL, ki je trenutno prevladujoča, kabelska tehnologija in optika, uporaba katere se v zadnjem letu strmo veča. DSL označuje digitalno naročniško povezavo (angl. digital subscriber line) in je v resnici sestavljena iz šopka tehnologij, ki na nekoliko različen način omogočajo dostop do interneta prek telefonske žice. V Sloveniji se uporabljata tehnologiji ADSL/ADSL2 in VDSL/VDSL2 (številki 2 označujeta nekoliko naprednejšo obliko tehnologije). ADSL oziroma asimetrična digitalna naročniška povezava, kot pove že ime, omogoča različni hitrosti od vas k ponudniku in do vas k ponudniku. Največje hitrosti, ki jih tehnologija omogoča, so (teoretično!) 12M/1,8M za ADSL, in 24M/3,5M za ADSL2. Prva številka pri tem pomeni hitrost interneta do vas (download), druga pa od vas (upload), vrednosti pa so v bitih na sekundo (8 bitov na sekundo oziroma b/s je enako 1 bajt na sekundo oziroma B/s). Največja razdalja od centrale, na kateri bo ADSL še deloval, je 4 kilometre, dlje od tega postane signal prešibak.

VDSL pomeni digitalna naročniška povezava "zelo velike hitrosti". Kot pove ime, omogoča precej višje hitrosti kot ADSL, teoretično tudi do 100 Mb/s, vendar začne najvišja hitrost z oddaljenostjo od centrale zelo hitro tudi upadati. Za najvišje hitrosti je oddaljenost, večja od kilometra, že prevelik zalogaj, hitrost do 4 Mb/s pa se pri VDSL2 obdrži do skoraj 5 kilometrov od centrale.

Kabelske internetne povezave so nastale iz že obstoječih kabelskih omrežij, ki so jih želeli ponudniki bolje izkoristiti. Najvišje hitrosti kabelskega interneta danes dosegajo do 50 Mb/s do vas in 20 Mb/s od vas, vendar je hitrost precej odvisna od števila uporabnikov. Čim več je uporabnikov, tem bolj zasedena je skupna pasovna širina in tem manjša je vaša končna hitrost. Slednje je sicer odvisno od tega, kakšna je topologija omrežja.

Optične povezave, ki so v zadnjih letih postale dostopne tudi običajnim ljudem, pa omogočajo zelo velike hitrosti - najvišjo komercialno dostopno pri nas ponuja T-2, kar 1 Gb/s. Pri optičnih povezavah razlika med "uploadom" in "downloadom" izgine, prav tako izgine večina težav s pasovno širino. Vsaj do internetnega ponudnika. Vedeti morate namreč, da so vse hitrosti, ki vam jih navajajo ponudniki, maksimalne hitrosti do ponudnikove centrale. Od tu naprej je vse odvisno od skupnega prometa ponudnika. Pasovne širine namreč nimate omejene samo vi, temveč tudi vaš ponudnik. Če se torej na internet priklopi več uporabnikov, kot zmorejo prenesti ponudnikove povezave v svet, bo tako kot na cestah tudi tu nastal zastoj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji