Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2012 | Teme: android

Kitajski zmogljivež

Danes so praktično vsi mobilni telefoni izdelani na Daljnem vzhodu, največkrat na Kitajskem. Počasi pa se prebujajo tudi kitajska podjetja z lastnimi znamkami, pri nas je taka znamka Huawei, njihov najnovejši in najzmogljivejši model pa se je znašel v našem laboratoriju.

Podjetje Huawei ima že kar nekaj tradicije pri izdelovanju komunikacijske opreme, po nekaterih podatkih gre celo za drugo največje telekomunikacijsko podjetje na svetu (predvsem po zaslugi velikega kitajskega trga). Lani smo preizkusili njihov pametni telefon Ideos X5, šlo je za prvi Huaweijev telefon v Sloveniji, obenem pa tudi za predhodnika tokrat preizkušenega modela Vision (oziroma U8850, kot se uradno imenuje).

Novi model Vision po oblikovanju nekoliko spominja na nekatere modele podjetja HTC. Gre za razmeroma lepo oblikovan telefon, ki ima prijetno ukrivljeno zadnjo stran in zelo lepo sede v roko. Telefon ni prevelik, kot je zadnje čase trend pri nekaterih zmogljivejših androidnih napravah, diagonala zaslona meri 3,7 palca. Ločljivost je 800 × 480 pik, po kakovosti (svetlosti, barvah) sicer zaostaja za najboljšimi modeli, a je kljub temu soliden.

Android je v različici 2.3 (torej Gingerbread), čeprav vmesnik ni povsem klasičen. Glavna novost je uporaba aplikacije SPB Shell 3D Launcher, ki ponuja grafično impresivne možnosti menjave namizij, brskanje po programih in podobno. Vdelali so tudi nekaj manj posrečenih pridobitev, recimo neoriginalno (programsko) tipkovnico, ki je slabša od tistih na večini androidnih telefonov. Tudi sicer je sistem nekoliko bolj hroščat kot pri bolj uveljavljenih znamkah.

Samo delovanje telefona je večinoma zelo dobro, saj je naprava odzivna in hitra. V rabi je Qualcommov enojedrni procesor Snapdragon pri taktu 1 GHz, ki poganja veliko podobnih naprav. Pomnilnika je 512 MB, vključene pa so vse najbolj tipične funkcionalnosti, od GPS pa do digitalnega fotoaparata. Ta je podpovprečen glede na ločljivost (5 MP), sumimo, da je v rabi nekoliko starejše tipalo.

Huaweijev novi telefon je sicer popolnoma solidna naprava, a ne ponuja ničesar posebnega. Prednost predhodnika je bila predvsem nizka cena glede na konkurenco, a se novinec s tem ne more hvaliti, saj velja 399 evrov v prosti prodaji, v tej cenovni skupini pa je konkurenca kar resna.

Ta konec- sliši se skorajda neverjetno, toda Vision ima v primerjavi s predhodnikom X5 zamenjani tipki za Nazaj in Menu. Kot bi pri avtomobilu zamenjali pedal za plin in zavoro ...

Huawei Vision U8850

Pametni telefon.

Izdeluje: www.huawei.com.

Cena: 339 EUR (brez vezave), pri TušMobilu od 1 EUR naprej.

Za: Oblikovanje, velikost in teža.

Proti: Občasna hroščatost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji