Objavljeno: 25.10.2022 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2022

Kateri telefon naj kupim leta 2022

Leto je naokoli, zato poglejmo, kako letos odgovarjam na vprašanje: »Kateri telefon naj kupim, Anže?«

Telefon »vseeno mi je, koliko stane«

– Pri Applu je to iPhone 14 Pro (Max). Ima najboljši fotoaparat, letos je še boljši, ker ima prvič po iPhonu 6S večje osrednje tipalo. Zaslon je svetlejši, procesor pa malo hitrejši in varčnejši kot v lanskem modelu 13 Pro.

– Na Android strani je to Samsung Galaxy S22 Ultra. Še vedno najbrž najlepši letošnji telefon, z 10-kratnim optični zumom, ki zna marsikomu priti prav. Tudi procesor je spet malce hitrejši kot lani (v modelu S21 Ultra) pa še vmesnik OneUI ni več tako nadležen kot v preteklosti. Najboljši telefon, kar jih je Samsung kadarkoli naredil.

Apple telefon, ki se ga izplača kupiti

iPhone 13 Pro

Da, 13 Pro, to ni zatipek. Letošnji model 14 Pro je enostavno predrag. Poleg Applove žeje po dobičku je tokrat krivcev res več. Inflacija, dražja izdelava, drage surovine in moč dolarja so legitimni razlogi za višjo ceno, a 1.400 evrov je enostavno preveč. Predvsem zato, ker je še vedno mogoče dobiti lanski iPhone 13 Pro za 1.150 evrov, ki ima enak procesor kot običajna štirinajstica. Če so ta procesor pri Applu vgradili tudi v letošnji model, je to znak, da z njim prav nič ne zamujate. iPhone 14 Pro ima sicer boljši zaslon, boljši fotoaparat in malce močnejši procesor, a visoka cena tega enostavno ne odtehta.

V opozorilo: Apple je iPhone 13 Pro umaknil iz prodaje, tako da bo na voljo le, dokler ne poidejo zaloge.

Android telefon, ki se ga izplača kupiti

Samsung Galaxy S22

Tu bom prepisal kar zadnji odstavek opisa, ki sem ga pripravil za majski Monitor: »Galaxy S22 je telefon, ki dovolj naredi prav in ga je z lahkoto priporočiti. Predvsem pa je dobro videti, da Samsung včasih celo posluša svoje kupce. Sicer je trajalo kar nekaj let, a od telefonov S21 naprej so res našli svojo pot, po kateri za zdaj samozavestno hodijo.« Če bi radi imeli večji zaslon, je super izbira Galaxy S22 Plus.

Hočem poceni telefon

Google Pixel 6a

Pixel 6a sem imel v rokah, tako bom tukaj le prilagodil tisto, kar sem napisal za 3a, saj velja tudi za ta telefon: na Amazon.de (ko je na voljo) stane Pixel 6a okoli 400 evrov plus poštnina. Za to ceno je to izjemen telefon, ker ima najboljšo kamero med cenejšimi telefoni. Najboljšo. Strojno je dovolj močan, da se da preživeti, a tisto, kar s tem telefonom v resnici kupiš, je fotoaparat. Nadležno pa je, ker pri nas neposredno ni naprodaj.

Če vas spletni nakupi iz tujine motijo, je alternativa Samsung Galaxy A53, ki ga imajo v prodajnih katalogih naši operaterji. Ima super zaslon, soliden fotoaparat in zmogljivo baterijo.

Za telefon nočem dati skoraj nič

Časi, ko sem v tem cenovnem razredu z veseljem priporočil Xiaomi Mi A2 in A3, so mimo. To sta bila telefona za 200 evrov, ki sta dostavila goli Android in sta bila »O. K.«. Takšnega telefona ne delajo več oziroma vsaj jaz ne vem zanj. Za 200 evrov se sicer tudi danes da dobiti kakšen starejši model ali pa kakšnega še bolj oskubljenega nizkocenovca. Vseeno bi tu letos raje priporočil nekoliko dražji Realme GT Master Edition, ki je res veliko telefona za okoli 280 evrov.

Če bi res nekaj za le 200 evrov, naj bo to Realme 8 (Pro).

Kaj pa močnejši modeli Pixel in Huawei?

Googlovi pixli so še vedno super, a jih pri nas neposredno ni naprodaj. Le model 6a si še upam priporočiti, ker je res odlična kupčija, a je ponj treba na splet.

Huawei pa ..., saj veste. Žal je še vedno v godlji trgovinskih sporov in ameriških sankcij, zato še vedno nima dostopa do Googlovih storitev. Brez tega pa na zahodu resnično ne gre. Da, morda se da s tem živeti, a življenje bo težko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji