Objavljeno: 27.3.2018 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor April 2018

Kakšen je vaš spanec?

Aplikacije za merjenje kakovosti spanca so pritegnile pozornost ob prihodu pametnih ur in zapestnic. Te naprave namreč predstavljajo najudobnejša in najzanesljivejša merjenja potrebnih informacij za oceno spanca, kot sta na primer srčni utrip in premikanje. Na trgu je na voljo velika izbira aplikacij, s katerimi lahko merimo kakovost spanja, a je ponudba pretirano osredotočena na Applov ekosistem.

Vzrok za to se bržkone skriva v prodaji pametnih ur. Po besedah Tima Cooka, šefa Apple, se je prodaja pametne ure Apple Watch v zadnji četrtini leta 2017 v primerjavi z enakim obdobjem 2016 povečala za 50 odstotkov. K temu je treba dodati še analizo analitične hiše IDC Research, ki tržni delež pametne ure Apple Watch na trgu pametnih ur ocenjuje na slabih 50 odstotkov. Iz tega razloga se z razvojem aplikacije na eni platformi pokrije polovica trga. To ne pomeni, da uporabniki pametnih naprav na platformi Android nimajo izbire, le da je ta v primerjavi s tisto v iOS in watchOS skromnejša.

Pillow

Za najboljšo izbiro med vsemi testiranimi aplikacijami se je izkazala Pillow. Kakovost spanca se pričakovano meri z analiziranjem vseh faz spanja, na podlagi tega se izračuna odstotek, s katerim se oceni spanje. Vse, kar je nad 80 odstotki, je dober rezultat. Kakovost spanca, ocenjena z manj kot 60 odstotki, pa pomeni slabo noč. Aplikacija tako kot druge meri kakovost spanca ob pomoči več virov informacij. Prvega predstavlja pametna ura Apple Watch z vgrajenimi senzorji za gibanje. Na podlagi teh se posredujejo informacije, ki so podlaga za segmentacijo spanca na lahki, globoki in stanje REM. Na podlagi gibanja aplikacija tudi zazna, kdaj se uporabnik rahlo prebudi in s tem spanec prekine. Drugi vir informacij predstavlja merjenje srčnega utripa, ki se izvaja čez celotno spanje. Pillow meritve ne opravlja samostojno, temveč se v ta namen poveže z Applovo aplikacijo Health. Slednja je digitalno središče uporabnikovega zdravja na iPhonu, saj se shranjujejo podatki iz skoraj vseh aplikacij, namenjenih zdravju, športu in prehrani. Srčni utrip je dodaten vir za Pillow pri ocenjevanju kakovosti spanca. Kljub pogostemu omenjanju pametne ure Apple Watch aplikacija deluje tudi brez ure. Za to je treba pametni telefon položiti na posteljo in s tem nadomestiti uro za merjenje premikov ob pomoči tipal v telefonu.

Pri aplikaciji Pillow izstopa natančno merjenje časa, ki ga uporabnik preživi v postelji, in čas dejanskega spanca. Edina med testiranimi omogoča merjenje vseh faz spanja, tudi faze REM.

Največja prednost uporabe aplikacije Pillow je v ugotavljanju korelacij med raznovrstnimi dejavniki in kakovostjo spanca. Zaradi povezave z Applovo aplikacijo Health lahko uporabniki kakovost spanja merijo v odvisnosti od svoje teže, krvnega tlaka, popite količine kave, športnega udejstvovanja in podobno. Ob pomoči grafov se tako lahko kakovost spanca skozi čas primerja z gibanjem, na primer opravljenim številom korakov, in pri tem se hitro odkrije tesna korelacija. Več športnega udejstvovanja neposredno vpliva na boljši spanec. Edina slabost omenjenega primerjanja različnih osebnih podatkov je potreba po ročnem vnosu. Razen športne dejavnosti bo treba za preostale dejavnike redno spremljati navade in jih vnašati v aplikacijo Health. Uporabnikom Pillow je na voljo več možnih načinov merjenja spanja. Med drugim možnost uporabe zvočnika, ki zazna vsak morebiten hrup oziroma smrčanje. Prav tako je na voljo možnost nastavitve alarma, ki uporabnika prebudi takrat, ko je v fazi lahkega spanja, ko je bujenje najoptimalnejše. Ločeno se merijo tudi popoldanski kratki dremeži, ki pa vplivajo tudi na to, kako dobro uporabnik spi ponoči.

Aplikacije za ocenjevanje kakovosti spanja med drugim uporabljajo informacije o srčnem utripu in dnevni športni dejavnosti uporabnika.

Pillow je na voljo samo za iOS in watchOS. Osnovna različica je brezplačna, a bo treba za shranjevanje zgodovine meritev in možnost ugotavljanja korelacije kakovosti spanca z drugimi dejavniki plačati enkratni znesek v višini 4,99 evra.

Sleep Better by Runtastic

Runtasticova aplikacija za merjenje spanca je na voljo tako na iOS kot tudi za uporabnike Androida. Na platformi Android se s stališča načina delovanja in vpogleda v korelacijo med kakovostjo spanja in dejavniki, kot so pitje kave ali alkohola, količine dela in športa, najbolj približa poprej predstavljeni aplikaciji Pillow. Ponuja celo še nekaj dodatnih vpogledov, kot je vpliv luninih faz. Pred spanjem je treba aplikacijo zagnati in ročno izbrati med poprejšnjimi dejavniki, katerim ste bili izpostavljeni. Tako lahko označite čezmerno zaužitje kave in podatek se bo upošteval pri prikazu morebitne korelacije.

Težava, s katero se aplikacija spopada, je nepraktičnost rabe. Sleep Better deluje zgolj na pametnih telefonih in, ker je za oceno kakovosti spanca treba meriti gibanje uporabnika čez noč, je nujno telefon položiti poleg vzglavnika. Dodatno je moteče, da mora biti telefon priključen na polnilec. Meritve se lahko opravljajo tudi brez tega, a je težava v visoki porabi baterije. Pogled v statistiko je pri brezplačni različici zelo omejen in za kakršnokoli povratno informacijo je treba doplačati 1,99 evra. Znesek je glede na posredovane vpoglede majhen. Dodajajo se lahko tudi zapiski. Temu je namenjena kategorija Sleep Diary, ki predstavlja nekakšen dnevnik, v katerega lahko uporabnik vsako jutro vnese svoje počutje in s tem posreduje še dodatno informacijo, s katero lahko preverja korelacijo med spanjem in poprej omenjenimi dejavniki, ki vplivajo nanj.

Sleep Better deluje na Applovi in Googlovi platformi in tako kot Pillow ponuja analizo spanca v korelaciji z izbranimi dejavniki, kot so stres, uživanje kave in športna dejavnost.

Za uporabnike pametnih naprav na platformi Android je priporočljiva aplikacija Sleep Better, saj je količina pridobljenih informacij velika. Ob pomoči prikaza korelacij med različnimi dejavniki bo vsak uporabnik že po dobrem tednu dni rabe izvedel kaj več o tem, čemu se izogniti, da bi si izboljšal spanec. Za tiste, ki uporabljajo iOS in pametno uro Apple Watch, pa je priporočljivejša raba aplikacije, s katero pametnega telefona ni treba položiti zraven vzglavnika.

AutoSleep

Še ena z informacijami izčrpna aplikacija ponuja unikatno funkcijo, ki je ne ponuja nobena druga izmed testiranih. Kot je razvidno iz naziva, se merjenje spanca izvaja samodejno. To pomeni, da uporabniku pred spanjem merjenja v aplikaciji ni treba vključiti. S tem se tudi za pozabljivejše uporabnike zagotovi konsistentno merjenje. Presenetljivo dobro aplikacija zazna čas odhoda v posteljo in čas, ko se uporabnik zbudi in vstane. Informacije o celotnem trajanju spanja se ujemajo z drugimi aplikacijami, čeprav je opaziti odstopanja predvsem pri oceni časa, ki ga uporabnik preživi v samem spancu. AutoSleep v primerjavi z aplikacijo Pillow konsistentno navaja manj časa, preživetega v spanju, celoten čas, preživet v postelji, pa se skoraj vedno ujema v razponu nekaj minut.

V kombinaciji z aplikacijami za merjenje kakovosti spanja se priporoča uporaba pametne ure, zaradi katere ni potrebe po tem, da bi telefon položili ob vzglavnik. Ura namreč prevzame merjenje količine premikanja uporabnika.

Omembe vredna je tudi integracija aplikacije HeartWatch, ki jo ponuja povsem drug izdelovalec in meri, kako zdrav je srčni utrip uporabnika. Vsako odstopanje od normalnega utripa v mirujočem stanju se v aplikaciji prikaže z rdečo barvo in, če se to prevečkrat predolgo ponavlja, je lahko pokazatelj morebitnih težav. Dnevi s povečanim stresom se takoj poznajo na srčnem utripu in aplikacija to jasno prikaže. Za analizo srčnega utripa in s tem povezanim spancem uporablja AutoSleep pridobljene podatke aplikacije HeartWatch.

AutoSleep ponuja samodejno merjenje spanca, aplikacije ni treba ročno vklopiti.

Največja razlika med aplikacijo AutoSleep in drugimi testiranimi aplikacijami se nanaša na prikaz informacij. Večina aplikacij omejuje količino prikazanih informacij, razvijalci pri aplikaciji AutoSleep pa se s tem niso preveč ukvarjali. Uporabniku je na voljo velikanska količina podatkov. Poleg časa spanja in časa, preživetega v postelji, se prikazuje povprečni srčni utrip, razpon srčnega utripa, čas globokega spanca, korelacija med srčnim utripom in fazami spanja ter kup drugih informacij, za katere se postavlja vprašanje, ali so sploh potrebne. AutoSleep namreč kakovosti spanca ne zreducira na zgolj eno številko, kot na primer počneta Pillow in Sleep Better. Zaradi tega je merjenje trenda gibanja spanja oteženo. Prav tako manjka upoštevanje drugih dejavnikov in vpliv, ki ga imajo na spanje. S tem je uporabniku prepuščeno, da opazuje svoje navade in s tem ugotavlja, kaj bi lahko negativno ali pozitivno učinkovalo na njegov spanec.

Za 3,49 evra, kolikor je treba odšteti za aplikacijo, bi se v primerjavi z drugo ponudbo pričakovalo boljši vpogled v spanje. To še posebej velja, če se uporabnik odloči za nakup aplikacije HeartWatch, iz katere AutoSleep pobira informacije o srčnem utripu. Za HeartWatch je treba odšteti še dodatnih 2,99 evra. Obe aplikaciji sta na voljo zgolj za iOS in watchOS.

Sleep Time

Azumio, ki je pred leti zaslovel z aplikacijo za merjenje srčnega utripa, ponuja aplikacijo Sleep Time. Primarno jo tržijo kot pametno budilko, ki uporabnika zbudi v pravi fazi spanja. Merjenje kakovosti spanja je tako posledica poizkusa razvoja primerne budilke. Na voljo sta dve različici aplikacije: brezplačna in plačljiva, za katero bo treba odšteti slaba 2 evra. Za kakršnokoli uporabno dodano vrednost je nakup plačljive različice obvezen, saj v nasprotnem primeru informacije o kakovosti spanja niso na voljo. S plačljivo različico se odpravijo tudi pretirano nadležni oglasi, pri katerih je včasih težko ugotoviti, kako se lahko zaprejo. S tem se povzroča slaba volja zlasti takrat, ko se je treba sprostiti za boljše spanje.

Osnovna naloga aplikacije Sleep Time je pametna budilka, ki uporabnika zbudi v primerni fazi spanja.

Spanec se deli na tri faze: budno stanje, globoki in lahki spanec. Sleep Time tako ne meri faze REM, ki je na voljo zgolj pri aplikaciji Pillow. Kakovost spanca se na koncu izrazi v odstotkih. To omogoča enostaven pregled nad tem, kako dobro je uporabnik preživel noč. Tako kot Sleep Better tudi Sleep Time za merjenje kakovosti spanja zahteva, da je telefon položen ob vzglavnik, to pa je lahko za uporabnika neprijetno.

Zaradi poudarka na alarmu so na voljo nekatere dodatne funkcije nastavljanja, kot je na primer melodija zvonjenja, a je uporabnejša možnost predvajanja pomirjajočih zvokov. Ko se uporabnik odpravi spat, si lahko nastavi čas predvajanja avdio posnetka, da lažje zaspi. Na voljo so med drugim posnetki valovanja morja, dežja v gozdu in oglašanja nočnih živali v pragozdu Latinske Amerike. Sprva se opisano zdi neuporabno, a se izkaže kot zanimiv pripomoček za hitrejšo pomiritev.

Sleep Time je na voljo za iOS in Google Play. Aplikacija deluje le na pametnih telefonih in ne potrebuje pametne ure.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji