Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2013 | Teme: monitor

Kako kupiti monitor

Če imamo namizni računalnik, poleg njega potrebujemo tudi računalniški monitor. Tako preprosto je to. A ko se soočimo s ponudbo v (spletni) trgovini, postane izbira vse prej kot preprosta, saj različnih modelov kar mrgoli. Kako torej izbrati svojim potrebam primeren računalniški monitor? Mi to vemo. Po branju naslednjih strani boste vedeli tudi vi.

Računalniški monitorji ne sodijo med izdelke, ki bi jih uporabniki prav pogosto menjali, nasprotno, neredko preživijo celo več računalnikov. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da že na začetku izberemo dober monitor, saj nam bo lahko več let prikazoval kakovostno sliko.

Izbira računalniškega monitorja je seveda odvisna predvsem od njegove namembnosti in naših potreb, zato moramo najprej opredeliti, kakšne vsebine bomo na njem prikazovali. Zatem se lotimo soočanja z naslednjimi omejitvami. Najbolje je začeti kar pri proračunski, ki nam bo hitro pokazala tudi, kateri razred izdelkov naj si ogledamo, in omejila velikost monitorja.

K sreči lahko na teh straneh zapišemo silno dobro novico – računalniški monitorji se cenijo in prikazujejo vedno boljšo sliko. A za res kakovosten monitor bomo morali še vedno poseči po dražjih primerkih, manj zahtevni uporabniki pa bodo brez težav shajali že z izdelki, katerih cena morebiti komaj preseže evrskega stotaka. Večina uporabnikov se bo resda brez večjih težav sprijaznila z uporabnim kompromisom med kakovostjo prikazane slike in ceno izdelka. Upoštevaje trenutno ponudbo računalniških monitorjev na trgu, to res ne bi smelo biti težka naloga.

Sama cenovna in splošna dostopnost monitorjev, mimogrede, te lahko kupimo celo v vseh bolje založenih blagovnicah, ima tudi temnejšo plat. Ne le, da monitorji v takšni ponudbi pogosto niso kaj prida (seveda je tudi vrsta izjem), večja težava je v tem, da tehnično nerazgledan potrošnik pri nakupu nima na voljo nobene pomoči, saj poleg cenovno dostopnejših izdelkov navadno ni tehnično podkovanega prodajalca. Ali še slabše – tudi prodajalci sami ne poznajo razlik med posameznimi vrstami matrik, ki so vgrajene v različne monitorje in v grobem že krojijo prikaz slike ter z njo samo uporabniško izkušnjo. Dodaten razlog za skrbi ob nakupu računalniškega monitorja pa so tudi neredko zavajajoči opisi funkcij izdelka in njegovih značilnosti. Te lahko v praksi precej odstopajo, niso realne ali pa primerljive med posameznimi izdelki. Zato velja nekatere marketinške prijeme izdelovalcev vsekakor jemati s pridržkom.

A zato smo tu mi in naš nakupovalni vodnik po računalniških monitorjih. Oboroženi z znanjem imamo namreč bistveno manj možnosti, da kupimo slab izdelek, saj se bomo naučili ločevati zrno od plev. Na naslednjih straneh bomo spoznali vse ključne gradnike monitorja in tehnologije, ki skrbijo za prikaz kakovostne slike. Na koncu pa vsakemu kupcu toplo priporočamo, da zadnjo sodbo pred nakupom opravijo njegove oči – če le izbira med modeli, ki jih lahko tudi vidi in preizkusi v »trgovini iz opeke«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji